Wednesday, April 4, 2007

Lounaismurretta Kuopioon

Turun suunnasta ei ole saatu pariin vuoteen runojoukkuetta Kuopioon, vaikka kaupunki pullistelee esittävän runouden lahjakkuuksia.

Nyt sentään turkulainen runoilija, kriitikko ja ahkera blogaaja Ville-Juhani Sutinen kertoo Tuli&Savun nettisivulla, että "Slamblogi, poetry slamiin liittyviä uutisia ja huomiota päivittävä blogisivu on avattu Jouni Tossavaisen komennossa".

Vaan ei taida saada edes komentamalla Varsinais-Suomesta runoilijoita "piällysmiesten kaapuntiin", jos ei sitten asialle ryhdy itse Kapteeni Hytönen eli Savukeidas-kustantamon johtaja ja runoilija Ville Hytönen, johon törmään varmaan Jyväskylän kirjamessuilla.

Sitä ennen Jyväskylässä Baltic Ringin konferenssissa kuulin maanantaina ja tiistaina huolestuttavaa tietoa Latviasta, jossa 14-15-vuotiaista vain kolme prosenttia on kiinnostuneita runon lukemisesta.

Mutta runoilijan, tutkijan ja kustantajan Leevi Lehdon alustus helpotti massalukijaa kaipaavan sielun ahdistusta, kun valkeni, että olemme siirtymässä kustannustoimittajien vallan alta runoilijakuppikuntien kautta kauteen, jossa lukijat ovat runoilijoita, ja runouden aiheena voi olla yhtä hyvin myös ei-lukeminen.

No comments: