Monday, April 30, 2007

"MAKE art not Enemies | Make friends not ART"


Maya on laulaja, joka juo pullon Sorbusta "Esassa". Tuomas "Esa" Kokkonen piti juhlapuheen oululaisen Kellarigallerian avajaisissa.

Kun Oulussa joutuu julkisen liikenteen mottiin perjantaisin kello 17.30 jälkeen, niin pääsee nauttimaan yöpuolen elosta.

Nisperon Kirjakahvilan esiintymisen jälkeen törmään heti Esa-lehteen, jonka tekijät juhlivat tuoretta numeroa ja avaavat samalla uutta Kellarigalleriaa (Isokatu 10) brittiesojen kanssa. Biletys jatkuu läheisessä pubissa, jossa vietetään Oulun ensimmäinen videotaideilta.

Tunnin videoanti lähestyy silmäyksen verran itse Esaa, jonka kautta ymmärtää, miksi Huutomerkin julkaiseman kirjallisuuslehden Hallauksen tarjonta on niin verevää. Jos Lapin kulttuurilehtien Pravda on Kaltio, niin Parnasso on Hallaus ja Esa on Komposti ennen kuin vihreät politrukit perustivat puolueen.

Esa on yhtä outoa ja parasta lukemista sen jälkeen, kun Johnny Kniga -niminen Urpo Rotten varasti ja murhasi Liken Uutiset. Esa tuo mieleen myös Oriveden Opiston vuoden 1982 alivaltiosihteerit Pasi Heikuran ja Jyrki Liikan, joiden julkaisussa ’Diktooniusta lyötiin vasaralla päähän’ niin että kipinät sinkoilivat todellisuudesta.

Erityisen onnekas olen siitä, että Esassa esitellään laulaja Maya, jonka raivokkaasta kähinästä en tiennyt mitään ennen kuin saavuimme seuraavaan baariin. Kuuntelemista oli myös Radiopuhelimien sanoittaja Jyrki Mäessä ja Mäen mielestä. Mäen ensiversioita uuden Viisi tähteä -levyn sanoituksista löytyy muuten Hallauksen joulukuun 2006 numerosta.

No comments: