Friday, April 6, 2007

Voittajalle Runonjalat

Suomen paras lavarunoilija palkitaan tänä vuonna neljännen kerran Runonjalat-teoksella. Runonjalat on kiertopalkinto, jonka saaja valittiin ensimmäisen kerran Turun kirjamessuilla vuonna 2004. Tänä vuonna teoksesta nauttii oululainen Jouko Saksio.

Runonjalat suunnitteli Noora Tarkiainen, joka opiskeli silloin Kuopion muotoiluakatemiassa. Teoksen muottina onkin käytetty Noora Tarkiaisen omia jalkoja, jotka ovat kokoa 35.

Runoilijoille – eli runojalkojen tanssittajille – Noora Tarkiainen haluaa kertoa teoksellaan siitä, miten kaikki mikä nyt on kuollutta pronssia tai kultaa, on kerran ollut elävää ainetta. Kaikessa siinä on ollut aika, paikka ja ihminen, joka on tavoitellut unelmiaan. Hänen unelmanaan ovat täydellisesti tanssivat jalat.

Juvalla syntynyt Noora Tarkiainen, 25, on valmistunut tekstiiliartesaaniksi Mikkelistä ja Oriveden Opiston kuvataidelinjan jälkeen hän jatkoi opintojaan Kuopion muotoilukatemiassa Tekstiilimuotoilunlaitoksella, jonne hän teki opinnäytteensä 2006 – 2007.

Runokukon jakamaksi kiertopalkinnoksi Runonjalat lahjoitti Savon Sanomat. Kuopiolaisen maakuntalehden ja valokuvaaja Virpi Paukkosen ansiosta myös Kirjakantti saa käyttää teoksen kuvaa ilman tekijänoikeuskorvauksia.

No comments: