Wednesday, June 20, 2007

Ensimmäisessä MM-kisassa 16 maata

"LEHDISTÖTIEDOTE
Suomesta edustaja lavarunouden ensimmäiseen MM-kisaan Ranskaan

Vuoden 2006 lavarunouden suomenmestari Jouko Saksio on saanut kutsun edustaa Suomea lavarunouden maailmanmestaruuskisoissa 26.-30.6.2007 Bobignyssä, Pariisin liepeillä. Kansainvälinen Le Grand Slam de Poésie 2007 järjestetään nyt ensimmäistä kertaa.

Kilpailuun on kutsuttu kansalliseen mestaruuteen vuonna 2006 yltäneitä lavarunoilijoita 16 maasta. Kilpailijat ovat lähettäneet järjestäjille etukäteen kuusi omaa runotekstiä, jotka käännetään ranskaksi ja englanniksi, tekstit näytetään simultaanisesti kilpailijan esiintyessä omalla äidinkielellään.

Turnaus käynnistyy nelihenkisten ryhmien sisäisinä karsintoina, kustakin ryhmästä 2 jatkaa semifinaaliin, jossa jälleen puolet kilpailijoista karsiutuu. Loppukilpailussa on jäljellä 4 lavarunoilijaa, finaali käydään perjantaina 29. kesäkuuta.Kilpailijat on arvottu alkukarsintaryhmiinsä lehdistötilaisuudessa Pariisissa 11. toukokuuta.

Saksion alkukarsintaryhmän muut edustajat tulevat Venäjältä, Yhdysvalloista ja Etelä-Afrikasta.

Varsinaisen kilpailun lisäksi Bobignyn runotapahtuman järjestäjät edellyttävät ulkomaisten lavarunousmestareiden esitelmöivän omasta kirjoittajalaadustaan ja kielialueensa tai kansanryhmänsä runoudesta. Esitelmät suunnataan erikseen koululaisryhmille ja muulle yleisölle.

Runoudelle omistettu viisipäiväinen festivaali Bobignyssä tarjoilee myös lavarunouden ranskanmestaruuskilpailun, lavarunoutta ryhmäesityksinä, nuorille suunnatun lavarunousottelun, "vapaa mikki" -tilaisuuksia, runotyöpajoja, luentoja, paneeleja sekä nimekkäitä runoilijavieraita.

Poetry Slam on saanut alkunsa USA:ssa 1980-luvulla. Ranskaan ja läntiseen Eurooppaan ilmiö rantautui viime vuosikymmenellä.Tänä päivänä Poetry Slam on kulkeutunut jo lähes 50 maahan. New York ja Pariisi ovat lavarunouden elinvoimaisia kotipihoja, painoskirjallisuudelle huomaavaisissa kaupungeissa tunnistetaan esittävän tilannerunouden teatterinsukuinen potentiaali. Poetry Slam sykkii originelleimmillaan iltaisin tietyissä kahviloissa, jotka eivät enää ole niin savuisia edes Pariisissa.

Yhteystietoja:
www.ffdsp.com
Email: grandslam07@ffdsp.com; slamproduction@wanadoo.fr
Lucile Raux, Tel./fax: +330142069208
www.runokukko.blogspot.com (Jouni Tossavainen)
Jouko Saksio
Jalohaukantie 1 E 41
90250 Oulu
GSM 0405360345
E-mail: jsaksio@netti.f
---
Wippies-vallankumous on täällä! Varmista paikkasi vallankumouksen eturintamassa ja liity Wippiesiin heti!
http://www.wippies.com/"

3 comments:

Joska said...

Saksio valieriin Pariisissa

Jouko Saksio selvisi torstaina pidettaviin lavarunouden valieriin Pariisissa.

Han tuli niukasti karsintaryhmansa kakkoseksi, mika riitti tortaina pidettaviin valieriin. Huomionarvoista on, etta Saksion taakse jai ranskankielella esittanyt.

Paikalla avajaisissa ja kahdessa ensimmaisessa alkuerassa oli runsaasti mediavakea, luonnollisesti lahinna Ranskasta. Yleisoa Bobignyn Canal 93-talossa oli viitisenkymmenta.

Avajaisissa puhui myos lavarunouden alullesaattaja Mark Smith Chicagosta. Hanen sanomansa oli sama mita lavarunous on ollut alunperinkin "jokaiselle mahdollisuus nousta ja esiintya. Tama on yhdessaoloa, kilpaileminen on sinansa sivuseikka".

Tuomaristo valittiin jokaiseen alkueraan, joista kaksi viimeista on tanaan keskiviikkona yleison joukosta. Aivan niin kuin lavarunoudessa pitaakin

Paavo said...

Pikkuhirven tikkakisa -sivuston (pikkuhirvi.wordpress.com) uutisista napsittu lainaus (ääkköset lisätty):
"Myös vastoinkäymisiä on ollut. Mestarimme suivaantui järjestäjien ylimalkaisuuteen, joka aiheutti Saksion ja filmiryhmän myöhästymisen avajaisista, sillä he jäivät muutenkin ala-arvoiseen majoituspaikkaansa lukituiksi juhlallisuuksien ajaksi. Nyt on hotellin etsinnän aika."

Isäntämaan järjestäjät siis yrittivät kaikkensa, vaan ranskalainen jäi silti alkuerän kolmanneksi...

Joska said...

Linkki semifinaaleihin

http://www.ffdsp.com/grandslam/roundscoupemonde07.html