Monday, May 19, 2008

Oulussa messuttiin ja runoiltiin

Huonoa seuraa -runoklubilla sarjakuvataiteilija Ville Ranta piirsi Oulun messujen iltaohjelman seinälle ja hyppäsi sen jälkeen ravintola Willisian pöydälle. Vas. runoilijat Olli-Pekka Tennilä, Henriikka Tavi, Jonimatti Joutsijärvi, Juhana Vähänen, juontaja Paavo J. Heinonen ja Digitaalimies.
Klubin jälkeen runoilija J. K. Ihalainen sai sel
ittää valkoisille Kärppä-faneille, mitä hän tarkoitti Nato-tulkinnallaan. Innokkaimman urheilijan hyydytti tyttöystävän piikki: "Ohjuksellako meinasit mennä kotiin."


Yöttömän Yön kirjamessuilla Oulu-hallissa Sari-Mäki Penttilä ja Jouko Saksio slammasivat harjoitusmielessä kaksi kierrosta, ja yleisön joukosta valittu kolmihenkinen tuomaristo antoi hieman enemmän pisteitä Saksion runoille. Oulun ”slamharjoitus” keräsi sen verran yleisöä, että Muusajuhlien SM-finaaliin 30.8. on luvassa hyvä tunnelma.

Koko viikonlopun (16.-17.5.) yleisösaldo kohosi vajaaseen 5 000 lipun ostaneeseen kävijään, eli Kalevan mukaan ”messujärjestäjä Pohjois-Suomen messut pääsi tavoitteeseensa”. Muutaman kirjanmyyjän kanssa keskusteltuani näyttää kuitenkin siltä, että Oulun saldo jäi heikommaksi kuin muilla tänä keväänä järjestetyillä kirjamessuilla.

”Hyvä kun omilleen pääsi”, todettiin, ja esimerkiksi Kalevan pääkirjoitusta (16.5.) haukuttiin hurskastelusta, kun lehti purkaa myyttiä pohjoisen Suomen kunniakkaista kirjoitusperinteistä muistelematta sitä, että yhtiö itse kuristi vähitellen hengiltä oman kustantamonsa Pohjoisen. Mutta onneksi Oulussa elää "kannattamatonkin kirjankustannustoiminta", kuten Huutomerkki, Paavo J. Heinonen ja Tuomas Heikkinen ja vaikkapa kustannusyhtiö Aseman sarjakuvataiteilijat, jotka jaksavat näköjään lukea, kirjoittaa ja painaa yötä myöten Oulun katuja, messuja ja klubeja.

No comments: