Tuesday, June 17, 2008

Pariisin MM-slamien matkakertomus, osa 2

Pariisin MM-slameissa runoillut Sari Mäki-Penttilä jatkaa 29.5. aloittamaansa matkakertomusta slam-mestari Jouko Saksiolle lähettämässään viestissä, jonka pyynnöstä välitän tähän, ja lisää saamme myöhemmin lukea Sarin blogista matkakuvien kera. Useammasta Sarin mainitsemasta seikasta voinevat ottaa opiksi myös kotimaiset slam-järjestäjät ja runoilijat:

"Melkoinen kokemus tämä Slam-kokemus Bobignyssä! Minulle oli yllättävää, että ihmiset maailmalla ovat tehneet tätä slam touhua niin paljon. Kysyessäni kakkoseksi tulleelta 23-vuotiaalta saksalaiselta että moneenko slamiin hän on ottanut osaa, hän vastasi, että 400 - 500. Oma määrä joka on siis ilmaistavissa yhden käden sormilla on aika vaatimaton tämän rinnalla. =D

Reissun ja kisan aikana oli paljon nähtävää ja koettavaa. Olivat ottaneet opiksi viime vuodesta aika paljon itse järjestelyissä. Itse kisaan liittyen yllätys oli esim. se, että tuomarit vaihtui joka ikiselle karsintakierrokselle, joten jälki oli sen näköistä, ykkös ja neloskarsintaryhmässä oli hyvin leppoisat ja löyhät tuomarit ja siinä keskellä oli tiukat tädit tuomaroimassa.

Yllätys oli myös se kuinka paljon sääntöjä rikottiin. Ne jotka esittivät kolmesta tekstistään ainakin yhden ranskaksi - "saivat pääsylipun" taivaaseen, vaikka eivät mielestäni olleet välttämättä kovin erikoisia. Toki valtakieli englanti myös jyräsi.

Sitten tämä sääntö, joka liittyi ajanottoon.. että heti ekasta kontaktista yleisöön alkaa aika juosta - siitä luistettiin alkukarsinnoissa aivan liikaa - jopa semifinaalissa. Parilla runoilijalla oli tapana pitää johdantopuhe ja lämmitellä yleisöä ennen runoa ja siitä ei sakotettu... semissä vähän otteet lujittui ja samoin finaalissa.

Samoin myös käännösten kanssa oli ongelmia. Omassa alkukarsinnassa puolta tuntia ennen sen alkua istuin vielä järjestäjän kanssa toimistossa tarkistamassa onko kaikki ok. Käännöksiä en itse saanut edes nähdä, mutta joidenkin kohdalla tiedän, että käännökset
oli päin persiitä, osa oli jätetty kääntämättä ja niin edelleen. Myös tekstit diaslaideissa pomppi miten sattuun ja dian vaihtumisen hoiti yksi järjestäjistä, ja välillä hän paineli nappia ihan väärään tahtiin, jolloin yleisö ei saanut edes käännöstä oikeaan aikaan. Paljon sotkua siis.

Yllätys oli myös se millaisilla runoilla ja esityksillä pärjää. Kaikki omat suosikkini 1 ja 2 alkukarsinnassa tippuivat pois ja siinä vaiheessa aloin jo tajuta homman luonteen - siispä karsiutuminen ei tullut yllätyksenä. Sellainen yksityiskohta myös, että ennakkoon olin nähnyt joidenkin runoilijoiden esiintyvän ja esim. kaveri Israelista oli todella taitava ja ennustin hänestä voittajaa - kuten moni muukin, mutta hänkin karsiutui heti alussa. Hänet otettiin ihan omituisesti vastaan, hän oli kyllä ilmiömäinen ja ehdottomasti edelleenkin mielestäni paras.

Mielenkiintoinen kokemus kaikkinensa. Itse kilpailusta en nauttinut ollenkaan ja taitaa minulle kilpailut riittää. Puolestaan esiintymisestä pidän - ja vierailu koululla Bobignyssa oli hieno kokemus, samoin kuin muut esiintymiset raitiovaunuissa sekä paatissa Seinellä, olivat mieleen.

Käytännön järjestelyt oli minusta hoidettu tänä vuonna hyvin. Olivat siis ottaneet opikseen. Kiitos myös tiedosta majoittumisen suhteen, sillä nytkin oli yhteinen majoitus ihan persiistä.... ja toisekseen kilpailijat ryyppäsivät koko viikon, valvoivat aamuun saakka, kuka sellaista olisi jaksanut.

Ystävystyin muutaman kilpakumppanin kanssa erityisesti. Yhteyttä on siis pidetty... otin muuten koko Ranskan reissuni aikana tuhat ja yksi kuvaa =)

Joo. Ajattelin tässä heittää joitain ajatuksia sinulle. Kiitokset mukana kulkemisesta. Näistä ja muista ajatuksistani olen kokoamassa "päiväkirjamaista" osiota kotisivuilleni, eli siis haluan valottaa kaikenlaisista kokemuksistani tähän slam hommaan liittyen.

Muuten sellainen on surullista, että Suomessa tai Oulussa Slam touhusta yritetään tehdä
baarikulttuuria... kun taas nämä Bobignyn puitteet tuntuivat juhlallisimmilta ja arvokkaammilta, että slammataan auditoriossa reilusti eikä missään pimeässä kuppilassa. Asiasta voidaan olla eri mieltä, mutta näin itse koen.

Hyvää tätä päivää.
Sari"

No comments: