torstai 29. toukokuuta 2008

Mäki-Penttilä karsiutui Ranskan MM-slameissa

Ensin Jouko Saksio raportoi Oulusta, että Sari Mäki-Penttilä ei selvinnyt alkukarsintaa pidemmälle Poetry slamin MM-kilpailussa Ranskassa, ja sen jälkeen Sari itse lähetti viestiä Bobignystä.

Saksion mukaan Mäki-Penttilä kilpaili 3. karsintaryhmässä keskiviikkona Israelin, Ranskan ja Saksan edustajien kanssa. "En pettynyt, varsinkin kun ranskalaista suosittiin, ja toinenkin putoaja oli todella taitava. Eipä tartte enää jännittää", Sari kommentoi heti suorituksensa jälkeen.

Ranskan kisan neljä loppukilpailijaa selviävät torstai-iltana, ja myöhään lauantaina 31. toukokuuta ratkeaa lavarunouden vuoden 2008 maailmanmestaruus. Mestaruudesta kansainvälisellä tasolla kilvoiteltiin Bobignyssä jo viime vuonna, silloin Suomea edusti Saksio.

Moikka: Täällä on ollut todella mukavaa

"Kaikki on järjestetty todella hyvin. Lentokentallä oli ranskalainen jarjestäjien puolesta vastassa, ja on huolehdittu, että löytää oikeaan paikkaan. Esim. se oranssi kortti liikkumista varten oli hommattu valmiiksi.

Itse kisaaminen oli todella jännittävää. Nyt näyttää siltä, että ranskaksi jyrätään, sillä kaksi semifinalistia, ruotsalainen ja saksalainen, ovat ainoat, jotka eivät kuulu tähän valtakielilinjaan eli ranskaan ja englantiin.

Harmi, monta todella hyvää runoilijaa on tippunut pois. Itse tykkäsin israelilaisesta, hän oli todella loistava. Samoin tanskalainen ja hollantilainen olivat hyviä; näyttävat todella olevan nuorten kisat nämä.

Tänään on semi illalla, ja kannatan ruotsalaista ja saksalaista, koska tekevat tätä todella omalla aidinkielellään. Paljon on ollut alkukarsinoissa ranskaa hyväksi käyttäneitä, ja mikäs siinä siinä, jos osaa kielen.

Täällä on ollut todella hienoa. Ihmiset ovat mukavia, ja kaikki on järjestelty hienosti, mutta esim. käännösten ja runoilijan esiintyessä runojen käännösten näyttämisen kanssa on ollut välillä pahoja ongelmia, joista varmaan tulee vielä puhetta. Omalla kohdallani tekniikka toimi.

Paras kokemus oli ehdottomasti ranskalaisessa koulussa kayminen. Vierailin kahdessa luokassa.

Minulla on täällä myös ranskalaisia kannattajia, mutta tuomaristoa en sytyttanyt, ja sehän olisi ollut tärkeintä.

Toki olen pettynyt: olisinhan halunnut esittää myös toiset runoni. Toisaalta olen myös helpottunut. Nimittain jännitys on ollut niin suuri, etta mm. syöminen on ollut hankalaa, ja nyt kun kisat ovat osaltani ohi, olen todella iloinen, vapautunut ja huojentunut.

Tänään on luvassa metrossa ja busseissa esiintymistä, jonne olen tässä kohta lähdössä.

Mitähän muuta osaisin kisasta sanoa? Paljon olen oppinut, ja nyt kun olen nähnyt kisan luonnetta, lähtisin eri tavalla kisaan, sillä tekstien sisällöllä näyttää olevan hyvin vähän merkitystä. Itse show'lla aika pitkälle mennään, ja nuoret jyräävät. Olen siis "& vee ja liian vanha tällaiseen.

Mutta minua on rakastettu minuna; olen saanut kohdata monia ihania ihmisiä, ja terveisiä todella paljon sinne Suomeen ja kiitokset hengessä mukana olemisesta.

Kaikella rakkaudella Pariisin Bobignysta

Sari"

torstai 22. toukokuuta 2008

Voiko runoilija urheilla, kysytään Lahdessa

Lahden Runomaraton -festivaali järjestetään 27.-28.6.2008 teemalla "RUNOUS - Voi hyvin", ja slamien SM-karsinta on lauantaina 28.6. klo 19.00 alkaen Mukkulassa.


Festivaalin lauantaipäivää nautitaan perinteisesti Mukkulan kartanopuistossa, jossa esittävään runouteen liittyy mm. Päijät-Hämeen lausujien tulkitsema vuoden 2007 runokilpailun Salarakas satoa.
Perjantai-iltana 27.6. järjestettävän runopaneelin aiheena on Onko urheilu runollista – voiko runoilija urheilla. Keskustelijoina ovat mm. selostaja Paavo Noponen, maalivahti ja esikoisrunoilija Pertti Alaja sekä kirjailija ja urheilutoimittaja Kalle Veirto.


Lisätietoja:

Pääsihteeri Katja Pekkala

toimisto@runomaraton.com

p. 050 594 7465

Kotkan karsinnat runoiltiin hurmoksessa

Kotkassa runoistuttiin melkein hurmokseen asti, kun vuoden 2008 Poetry slamin SM-osakilpailuissa nähtiin uusien runokasvojen mahtava runomarssi kohti Oulun SM-kisoja 30. elokuuta. Kymen Sanomat raportoi laajasti lavarunokisasta tänään kulttuurisivullaan.

Läänintaiteilija Petri Pietiläisen ja Pekkas-akatemian tiedotteen mukaan tupa täyttyi tuttuun tapaan seisomapaikkoja myöten ravintola Albertin tiheässä runoilutunnelmassa:

"Kaakkois-Suomen osakilpailu käytiin tiistaina 20.toukokuuta innostuneen ja taputtamiseen kyllästymättömän yleisön iloisten kasvojen ja otollisten korvien edessä. Kymmenestä osallistujasta yhdeksän oli ensikertalaisia Kotkan runolavalla. Tosin yksi heistä oli aiemmin esiintynyt Lappeenrannan Poetry slam-tapahtumissa. Tämä Vilma-Riina Loukiainen jätettiin epäisännällisen tylysti vasta neljänneksi. Etenkin miespuolinen yleisö huusi vääryyttä.

Voittajaksi slämmäsi kokenut Tuukka Hämäläinen, joka nousi altavastaajan asemasta ja täräytti viimeisen kierroksen tiukalla runosikermällä voiton. Hämäläinen oli maistanut vuoden 2007 SM-kisojen ilmapiiriä, päässyt siellä toiselle kierrokselle ja osasi käyttää taktista kokemusta runovalinnoissa. Toisen kierroksen sensaatiomaisen huono kolmas sija vaihtui ratkaisuvaiheissa puolen pisteen niukkaan voittoon koko kilpailun kovimmilla pistemäärillä 27,8.

Kotkan kolme edustajaa Oulussa ovat Tuukka Hämäläisen lisäksi toiseksi tullut Helena Numminen ja kolmanneksi runoillut Simo Salo. Molemmat ovat slämmien ensikertalaisia.

Yleisökommenttien perusteella he kompastuivat huonoon taktiikkaan runovalinnoissa, mikä näkyi tuomareiden pisteistä: molemmat saivat ratkaisukierroksen runoistaan selvästi huonommat pisteet kuin toisella kierroksella.

Pitkän linjan slämmikuulijoiden mielestä kevään 2008 esitykset olivat kovatasoisimmat Kotkassa.

Tuomareina Kotkassa toimivat armottomat ja innostuneet Jori Nivell, Marjatta Perlinen, Outi Sunila, Harri Parikka ja vuoden 2006 SM-kisoissa kolmanneksi tullut Liisa Mäkelä.

Lisätietoja

-->Petri Pietiläinen
Kaakkois-Suomen kirjallisuuden läänintaiteilija ja Kotkan kaupungin Pekkas-akatemian taiteellinen johtaja
Pekkas-akatemia/ Kotkan opisto, Ratakatu 14, 48600 Kotka, Finland
tel. +358 505438791
e-mail. petri.pietilainen@kotka.fi

tiistai 20. toukokuuta 2008

Lassi Nummea juhlitaan Kajaanin Runoviikolla

Kajaanin Runoviikolla esittävän runouden juhlaa vietetään Suven Runoilijan Lassi Nummen lähes 60 vuotta jatkunutta uraa juhlien. Hänen säkeensä "sana vielä ja runo/ kuolee tai syntyy" muistuttaa modernismin keskeisestä lyriikasta 32. Runoviikon esitteen kannessa. Runoviikolla (2.-6.7.208) ovat mukana myös Tuli&Savu ja Jukka Mallisen Venäläisen runouden päivä.

maanantai 19. toukokuuta 2008

Esittävää runoa palkitaan Joensuun Runosuussa

Omien tekstien valtakunnallinen esityskilpailu Runosuu on osa Joensuun Kirjallisuustapahtuman ohjelmistoa. Viidettä kertaa järjestettävän kilpailun semifinaali ja loppukilpailu järjestetään Joensuun Pakkahuoneella 19.9. Kymmenestä semifinaaliin valitusta kolme parasta pääsee kilpailemaan Runosuun tittelistä ja 2 000 euron palkinnosta Kirjallisuustapahtuman illanvietossa. Ilmoittautuminen näihin runoiluihin päättyy torstaina 30.5.

Oulussa messuttiin ja runoiltiin

Huonoa seuraa -runoklubilla sarjakuvataiteilija Ville Ranta piirsi Oulun messujen iltaohjelman seinälle ja hyppäsi sen jälkeen ravintola Willisian pöydälle. Vas. runoilijat Olli-Pekka Tennilä, Henriikka Tavi, Jonimatti Joutsijärvi, Juhana Vähänen, juontaja Paavo J. Heinonen ja Digitaalimies.
Klubin jälkeen runoilija J. K. Ihalainen sai sel
ittää valkoisille Kärppä-faneille, mitä hän tarkoitti Nato-tulkinnallaan. Innokkaimman urheilijan hyydytti tyttöystävän piikki: "Ohjuksellako meinasit mennä kotiin."


Yöttömän Yön kirjamessuilla Oulu-hallissa Sari-Mäki Penttilä ja Jouko Saksio slammasivat harjoitusmielessä kaksi kierrosta, ja yleisön joukosta valittu kolmihenkinen tuomaristo antoi hieman enemmän pisteitä Saksion runoille. Oulun ”slamharjoitus” keräsi sen verran yleisöä, että Muusajuhlien SM-finaaliin 30.8. on luvassa hyvä tunnelma.

Koko viikonlopun (16.-17.5.) yleisösaldo kohosi vajaaseen 5 000 lipun ostaneeseen kävijään, eli Kalevan mukaan ”messujärjestäjä Pohjois-Suomen messut pääsi tavoitteeseensa”. Muutaman kirjanmyyjän kanssa keskusteltuani näyttää kuitenkin siltä, että Oulun saldo jäi heikommaksi kuin muilla tänä keväänä järjestetyillä kirjamessuilla.

”Hyvä kun omilleen pääsi”, todettiin, ja esimerkiksi Kalevan pääkirjoitusta (16.5.) haukuttiin hurskastelusta, kun lehti purkaa myyttiä pohjoisen Suomen kunniakkaista kirjoitusperinteistä muistelematta sitä, että yhtiö itse kuristi vähitellen hengiltä oman kustantamonsa Pohjoisen. Mutta onneksi Oulussa elää "kannattamatonkin kirjankustannustoiminta", kuten Huutomerkki, Paavo J. Heinonen ja Tuomas Heikkinen ja vaikkapa kustannusyhtiö Aseman sarjakuvataiteilijat, jotka jaksavat näköjään lukea, kirjoittaa ja painaa yötä myöten Oulun katuja, messuja ja klubeja.

keskiviikko 14. toukokuuta 2008

Sari Mäki-Penttilä runoilee Pariisin MM-slameissa

Pariisin toukokuussa lavarunouden MM 2008 -kilpailussa Suomea edustava Sari Mäki-Penttilä, kertoo blogissaan, mistä kaikki sai alkunsa, mitkä ovat mietteet ja valmistautuuko hän jollakin erityisellä tavalla kisamatkalle.

Ranskan MM-slamien ohjelma ja jonkinmoinen esite löytyy täältä.

Vielä ennen MM-matkaa Mäki-Penttilä runoilee 17.5. Oulun kirjamessuilla yhdessä Jouko Saksion kanssa.

tiistai 13. toukokuuta 2008

Kuopion karsinta Tanssii ja soi -viikolla 14.6.

Kuopion karsinnat runoillaan Markku Räisäsen uudessa kirjakauppakahvila Oivassa 14.6. Kuva: Kuopion kaupunki/Vicenta Sierra.

Oulun SM-kisojen Kuopion osakilpailu slammataan Tanssii ja soi -viikolla (12.-18.6.2008). Kuopion kisat runoillaan lauantaina 14.6. klo 19.00 alkaen kirjakauppakahvila Oivassa, os. Kauppakatu 37. Ilmoittautuminen alkaa puoli tuntia ennen kisan alkua. Lavarunoilut järjestää Runokukko: Olavi Rytkönen & Jouni Tossavainen (www.runokukko.blogspot.com).

lauantai 10. toukokuuta 2008

Japanilaista äänitaidetta Kuopion Kirjakanttiin

Tunnettu japanilainen äänirunoilija, äänitaitelija ja muusikko Tomomi Adachi (ADACHI Tomomi) saapuu kirjallisuustapahtuma Kirjakanttiin Kuopioon (4.−7.9.2008), jossa myös slammataan. Adachi osallistuu Kirjakantin ohjelmassa olevaan Äänirunouden seminaariin lauantaina 6. syyskuuta ja esiintyy samana iltana Ääniklubilla samalla tavalla kuin Christian Bök ja Charlie Morrow edellisvuosina.

Tomomi Adachi on syntynyt vuonna 1972 ja opiskellut filosofiaa ja estetiikkaa Tokion Wasedan yliopistossa. Hän on äänirunouden ja äänitaiteen kansainvälisesti näkyvimpiä nimiä. Adachi tunnetaan improvisaatioon, äänimanipulaatioon ja omatekoisiin elektronisiin soittimiin perustuvasta väkevästä tyylistään, jota belgialainen kriitikko Jelle Meander kutsuu ”Tomomin tsunamiksi”. Oman tuotantonsa ohella hän on esittänyt mm. John Cagen, Cornelius Cardewin, Dieter Schnebelin, Yuji Takahashin ja Kurt Schwitterin tuotantoa ja on ”Adachi Tomomi Royal Chorus” -nimisen punk-kuoron perustaja.

Kirjakantin, Runokukon ja Runoyhdistys Nihil Interitin aloitteesta syntynyt Äänirunouden seminaari järjestetään nyt neljättä kertaa. Seminaarin vieraina ovat aikaisemmin olleet kanadalaisen Bökin, yhdysvaltalaisen Morrown lisäksi mm. Teemu Manninen, Jonimatti Joutsijärvi ja Juha Valkeapää.

www.kirjakantti.fi

Lisätietoja:


Leevi Lehto
leevilehto@gmail.com
040 5506262


Johanna Sorjonen

Esittävien alojen läänintaiteilija
Pohjois-Savon taidetoimikunta
040 821 7836
johanna.sorjonen@nic.fi

perjantai 9. toukokuuta 2008

Kotkan SM-kilpailu 2009 Adventure-tapahtumassa

Vuoden 2009 Poetry slamin SM-kilpailu on päätetty järjestää tämän vuoden karsintamittelöt 20.5. aloittavassa Kotkassa. Runoesityskuninkuudesta kisataan Adventuren lasti -kulttuuritapahtuman yhteydessä syksyllä 2009. Lisätietoja paikasta ja järjestelyistä lähetellään ymmärrettävästi myöhemmin.

Lisätietoja Toukokuun 2008 loppuun asti:
Petri Pietiläinen
Kaakkois-Suomen kirjallisuuden läänintaiteilija ja Kotkan kaupungin
Pekkas-akatemian taiteellinen johtaja
Pekkas-akatemia/ Kotkan opisto, Ratakatu 14, 48600 Kotka, Finland
tel. +358 505438791
e-mail. petri.pietilainen@kotka.fi

Myöhemmin (ilm.)
Laura Päiviö
laura.paivio@kotka.fi

Oulun SM-kisoista vuonna 2008 lisätietoja:
Paavo J. Heinonen
paavo.heinonen@kaltio.fi
041 504 2842

Slam-mestarit lavalla Oulun kirjamessuilla 17.5.

"Parin viikon kuluttua lavarunouden MM-kisaan Ranskaan matkustava oululainen Sari Mäki-Penttilä mittelee taitojaan Yöttömän yön Kirjamessuilla lauantaina lajin hallitsevaa suomenmestaria, myös oululaista Jouko Saksiota vastaan. Saksio päihitti Mäki-Penttilän niukasti Poetry Slamin SM-kilpailussa Kuopiossa syyskuussa.

Mäki-Penttilän iskuherkkyys lienee nyt viimeistelty lähestyvän maailmanmestaruuskilpailunkin johdosta. Kaksoismestari Saksiota parempaa harjoitusvastustajaa Mäki-Penttilä ei voisi toivoa ennen kansainvälistä koitosta. Ranskan Bobignyssä 28. toukokuuta kolmannessa alkukilpailussa runoileva Mäki-Penttilä saa vastaansa Israelin, Ranskan ja Saksan edustajat. Le Grand Slam de Poésie 2008 järjestetään nyt toisen kerran. Kilpailuun on kutsuttu lavarunoilijoita 17 maasta.

Oulun Kirjamessuilla Huutomerkki ry:n järjestämän Poetry Slamin näytöskilpailun juontaa lauantaina 17.5. klo 15.30 Ouluhallin Teuvo-lavalla kirjailija ja lavarunouden maahantuoja Jouni Tossavainen. Kilpailu on siksikin suosittava, että pisteitä antavat tuomarit poimitaan läsnäolevan yleisön joukosta."

Jouko Saksio
Jalohaukantie 1 E 41
90250 Oulu
GSM 0405360345
E-mail: jsaksio@netti.fi