tiistai 24. helmikuuta 2009

Jani Toivola juontaa koululaisten Slämärit

Koululaisten Slämäreiden lopputapahtuma runoillaan 23.3. Espoon Sellosalissa. Lähinnä Idols-juontajana tutuksi tullut Jani Toivola vetää runokisan tänäkin vuonna.

Kaikki lopputapahtuman paikat Sellosaliin on jo varattu, ja valitettavasti yleisömäärää on jouduttu jopa hieman rajoittamaan kouluittain, jotta jokainen joukkue saa omat kannustajansa saliin. Osallistujia saapuu Espoon lisäksi Kouvolasta, Lappeenrannasta, Lemiltä ja Sodankylästä.

Tapahtuma käynnistyy klo 10, johon mennessä yleisön pitäisi olla paikalla, ja osallistuvien joukkueiden viimevuotista suuremman määrän vuoksi aikaa kannattaa varata klo 14 asti. Yleisölle jää evästauko tuomareiden pisteidenlaskutauon aikana ennen tulosten julkistamista ja palkintojenjakoa.

maanantai 23. helmikuuta 2009

Runous ja rap kohtaavat galleria Jangvassa 21.3.

Helsinki poetry connection järjestää lavarunoustapahtuman lauantaina 21.3.2009 kello 19:00-22:00 Helsingin Uudenmaankadulla 4-6 (sisäpiha) galleria Jangvassa. Tapahtumassa nähdään 12 nuorta miestä ja naista, jotka edustavat urbaania musiikkia ja kotimaista runoutta. Ilta alkaa 5-10 minuuttia kestävillä esiintymisillä, joiden jälkeen järjestetään open mic -osuus, jonka aikana kaikki halukkaat saavat esittää omia tekstejään.

Helsinki poetry connection järjestetää poetry slam -tapahtumia eli elävää lavarunoutta, johon kaikki voivat osallistua. Kaikille avoimien open mic -osuuksien myötä halutaan löytää uusia kykyjä lavarunouden pariin. Helsinki poetry connection pyrkii tavoittamaan runouden ystävien lisäksi myös kotimaista hip hop -yhteisöä, jotta poetry slamien SM-kilpailut ja muu virkeä lavarunoustoiminta saisi Suomessa lisää harrastajia. Helsinki poetry connectionin esiintyjät ovat

pääsääntöisesti nuoria aikuisia, joita yhdistää halu ilmaista itseään sanoin.

Perinteisesti poetry slam mielletään kilpailumuotona, jossa esiintyjillä on kolme minuuttia aikaa esittää itsensä kirjoittama runo tai muu kirjallinen teksti. Esityksen pisteyttää yleisöstä valittu

tuomaristo. Slamien edetessä osallistujia putoaa pois siten, että lopulta voittajaksi selviää vain yksi. Suomessa on vuodesta 2000 asti järjestetty Jouni Tossavaisen ja Olavi Rytkösen Runokukkoduon toimesta poetry slamin SM-kilpailut. Helsinki poetry connectionin tapahtumissa kilpailumuotoa ei kuitenkaan yleensä käytetä.

Helsinki poetry connection järjestää tapahtumia lähinnä pääkaupunkiseudulla, mutta on myös kiinnostunut laajemmasta yhteistyöstä. Helsinki poetry connection etsii jatkuvasti uusia esiintyjiä ja ottaa mielellään kehitysideoita vastaan.

Tule siis 21.3.2009 galleria Jangvaan kannustamaan ja näkemään kuinka elävä lavarunouskulttuuri iskee jälleen!

Terveisin

Harri Hertell, kulttuurituotannon opiskelija

Lisätietoja osoitteesta: http://hkipoetryconnection.blogspot.com

s-posti: hkipoetryconnection@gmail.com

GSM: 040 506 3668

keskiviikko 18. helmikuuta 2009

Helsinki poetry connection

Harri Hertell järjestää lähinnä pääkaupunkiseudulla runotapahtumia nimikkeellä Helsinki poetry connection.

Hertellin mukaan nimikkeen "alla järjestetään poetry slam -tapahtumia eli elävää lavarunoutta, johon kaikki voivat osallistua. Perinteisesti poetry slam miellettään kilpailumuotona, jossa esiintyjillä on kolme minuuttia aikaa esittää itsensä kirjoittama runo tai muu kirjallinen tekele. Esityksen pisteyttää yleisöstä valittu viisihenkinen tuomaristo. Slamien edistyessä joukosta putoaa esiintyjiä niin, että lopulta kilpailijoita on jäljellä enää vain kaksi, joista ainoastaan toinen voi selviytyä voittajaksi. Helsinki poetry connectionin lavarunoustapahtumissa pisteytystä ei kuitenkaan käytetä."

Seuraava runotapahtuma on luvassa Galleria Jangvassa 21.3.2009.

maanantai 16. helmikuuta 2009

Ranskan MM-slamit jälleen kesäkuussa

Ranskan World Cup of Poetry Slam runoillaan jälleen 15.-21. kesäkuuta Bobignyssa. Suomea edustaa joko mestareiden mestari Heli Laaksonen tai vuoden 2008 mestari Kari Raineranta.

maanantai 9. helmikuuta 2009

Mestari Raineranta runoilee Tampereella

Tampereella 18.2. keskiviikkona klo 20 Ravintola Artturissa (Kauppakatu 9) Poetry slamin, eli esittävän lavarunouden, hallitseva suomenmestari Kari Raineranta esittää parhaita palojaan säestyksen kera. Ei sisäänpääsymaksua.

Esitys sisältää Kari Rainerannan runoja/tekstejä säestyksellä sekä ilman ja Kuu- yhtyeen kappaleita; molemmissa on sanoittajana/sovittajana ja ajoittain shamaanirumpalina Kari Raineranta ja säveltäjänä/sovittajana sekä kitaristina Arto Alho. Kesto vajaan tunnin.

Ohjelma
1. Tuulahduksia metsästä
Shamaanirumpua, kitaraa ja etnomeininkiä ilman paitaa
2. Herkkää lähilyriikkaa
Melkein kuin oikeaa runoutta lapsuusmaisemista sekä maitohorsmista
Lyhyt väliaika
3. Mitä muka tapahtuu
Yhteiskunnallisuudesta jotain kantaa ottavasti
4. Pohojalaasittai
Runoutta murtaen jussipaidalla

torstai 5. helmikuuta 2009

Runomaratonin runokilpailu internetissä

Poetry slamin SM-karsintoja järjestävä Lahden Runomaraton toteuttaa runokilpailun internetissä suomen- ja ruotsinkielisenä www.runomaraton.com ja Fazerin Sinisen verkkosivuilla teemalla Sininen Hetki www.fazer.fi. Osallistujat kirjoittavat runonsa suoraan netissä avautuvaan kirjaan.

Kirjallisuustapahtuma Kirjakantissa järjestettiin vastaava internerunoilu "Suomen suomalaisin runo" viime vuonna.

Lahden kilpailusadon parhaimmistosta julkaistaan sekä suomenkielinen että ruotsinkielinen nettirunokirja. Lisäksi runot julkaistaan perinteisinä kovakantisina runokirjoina. Runokilpailu päättyy 15.4.2009 ja voittajat julkistetaan Lahden 7. Runoviikolla 11.–17.5. 2009.

Kirjailija Risto Ahti aloittaa työn Lahden Runomaratonin uutena taiteellisena johtajana. Hän toimii myös Lahden Runomaratonin 15.runokilpailun raadin puheenjohtajana.