perjantai 30. huhtikuuta 2010

Joonas Fritzen televisiojuttu Runopuulaakista

"Hei,
juttu Kuopion Runopuu- laakista tulee ulos tämän viikon torstaina (29.4.) Puoli seitsemän -ohjelmassa. Kiitos vielä järjestäjille ja kilpailijoille minun puolestani!
Ystävällisin terveisin
Joonas Fritze"

Juttu on katsottavassissa täältä 6 vuorokautta ja sen jälkeen YLE Areenassa.

perjantai 23. huhtikuuta 2010

"Slam! 2009" -antologian runoilijoiden esittelyt

Ntamon Slam! 2009 -antologian toisessa painoksessa on mukana uusia runoja, toinen esipuhe, kaksi uutta runoilijaa ja runoilijoiden esittelyt:

Anne Ruotsalainen on 42-vuotias kuopiolainen runoilija. Luodakseen runoja hän tarvitsee ristiriitoja, kuin myös mahdollisuuden hiljentyä. Joten runoilu, joka on alkanut vuonna 2008, on voinut edelleen jatkua.”

Antiolla: ”Yhdistän teksteissäni nykyrunoutta ja räppiä. Rytmillä on tärkeä sija teksteissäni, se hahmottaa sisällön jännitteitä ja saa runon elämään lausuttaessa. Tarinoita enemmän olen kiinnostunut väkevien hetkien tallentamisesta ja yhtenäisen mielikuvamaailman rakentamisesta. Toistuvia teemoja ovat yksilön ja yhteisön suhde sekä todellisuuden hajoaminen. Mitä tämä "vapaus" on ja miltä maailman sisälmykset näyttävät. www.myspace.com/antiolla.

Antti Kinnunen: "antti on ihan tavallinen ihminen ulkoavaruudesta."

Eeva Holma: ”Hei, olen haukiputaalainen runoilija, entinen kielten lehtori. Opiskellut myös yliopistossa kirjallisuutta ja puheoppia. Olen lausunut noin 500 kertaa erilaisissa julkisissa tilaisuuksissa. Minä olen julkaissut kaksi runokirjaa, viime vuonna Henkosia haiku-tankalangoin, joka sai Möllärimestarikilpailussa kunniamaininnan ja tänä kesänä julkaisin Savisivalluksia, jossa on myös kuvia keraamikkataiteestani.”

Eeva Lampela: ”Olen Lahtelainen musiikkipedagogi ja kirjoittanut runoja 8 vuoden ajan.

Olen julkaissut muutaman runon taannoin – ainoastaan sivustolla www.lahtisoundspoetry.blogspot.com. Runoja on tullut esitettyä parin viimeisen vuoden aikana myös Lahden Taidepanimon performanssiklubilla ja Lahden taidepanimon Runopanimo-tapahtumassa, Lahden kirjamessuilla hieman epävirallisesti ohjelmasta poiketen, Taidegalleria Sinnessä Pia Backströmin näyttelynavajaisissa Helsingissä sekä Lahden Poetry slam -joukkueen kannustusillassa Pitkä-pubissa taannoin. Muutamalla keikalla on ollut äänitaustana kanteleimprovisaatiota (kantelisti Noora Laiho).”

Eeva-Kaarina Sarastamo, runoja kirjoittava lausuntataiteilija, on syntyisin Rovaniemeltä! Runoja hän on kirjoittanut ja esittänyt lähes koko ikänsä! Omia runojaan hän on esittänyt vasta pari vuotta! Poetry slam -kilpailut innoittivat! Harrastanut runoteatteria ja esittänyt runoja lukemattomissa tilaisuuksissa.”

Erkka Mykkänen: "Olen syntynyt vuonna 1988 ja kasvanut Pohjois-Savossa. Opiskelen Helsingissä kotimaista kirjallisuutta. Lisäksi kirjoitan runokritiikkejä ja runoilen. En järin pidä lukemisesta. Runobloggaan ystäväni kanssa päivittäin osoitteessa http://eulijaparkka.blogspot.com."

Harri Hertell (s.1985) on kulttuurituotannon opiskelija ja lavarunoustapahtumien järjestäjä Helsingistä. Hän harrastaa kalastamista ja vanhojen kotimaisten 7” keräilyä.”

Harri Holtinkoski (Synt. 1975, Oulu) on Kouvolasta kotoisin oleva runoilija, joka on julkaissut neljä kirjaa. Viimeisin Tilapäisolosuhdemuutosilmoitusvelvollinen ilmestyi talvella 2009. Esiintymisten ja kirjojen lisäksi hän on järjestänyt viisi runonäyttelyä. Harri on intohimoinen runokirjojen keräilijä. Verkosta nuori mies löytyy osoitteesta: http://users.kymp.net/harriholtinkoski

Helena Numminen: ”Muutettuani Helsingistä Kotkaan muutama vuosi sitten hämmästyin runoilun harrastusta täällä. Oli säännöllisesti kokoontuva runoklubi ja vielä runokaraokekin. Lääninkirjailijamme oli siloitellut portaat mataliksi, niin että jokainen halukas uskalsi tulla estradille huikkasemaan syvimmät tuntonsa ilmoille. Siinä imussa sytyin runolle minäkin, joka muuten olin kirjoittanut pelkkää proosaa. Kirjailijasivuni löytyvät osoitteesta: www.helenanumminen.wordpress.com

Helka Peuhkuri: ”Luotonvalvoja/kassapäällikkö, eläkeläinen, Lahti.”

Ilkka Markkula (s. 1954) on koulutukseltaan biologi ja työskentelee Savonia-ammattikorkeakoulussa anatomian ja fysiologian opettajana. Runojen lisäksi hän on kirjoitellut tietokirjallisuutta ja muutaman novellin. Toistaiseksi merkittävimpänä työnään hän pitää käsikirjoitusta kaksiosaiseen historia-aiheiseen sarjakuvaan Punainen ratsumies/Vierailla siivillä (omakustanne 2007 ja 2008). Pöytälaatikosta löytyy runojen suomennoksia ja sarjakuvaa myös itse piirrettynä.”

Jarkko Sairanen: ”Runoja ja novelleja kirjoittava miespuolinen olio. Pitää musiikista. Paljon. Toivoo kaikkea hyvää kaikille :)”

"Juha-Pekka Kilpiö kirjoittaa Jyväskylässä paperit kesken."

Juho Nieminen on Espoossa syntynyt ja Espoossa asuva joutsenolainen. Hänen kirjoituksiaan voi lukea osoitteessa: Aukea.net.”

Jukka Hacklin: ”Lahtelainen 47 v. harrastajakirjoittelija, joka kirjoitti runoja muutaman vuoden ajan 2000-luvun vaihteessa Helsingissä asuessaan.”

Jukka Kervinen: ”vähäeleisten elokuvien tekijä ja maanviljelijän poika runnilta.”

”Jyrki Heikkinen on kuopiolainen runoilija ja sarjakuvataiteilija.”

Kari Juhani: "Yleensä kaikkien rakastama, aina silloin tällöin joidenkin vihaama, sympaattisen synkkä runoilija Kotkasta. Kuvaa runoissaan lähes aina elämän varjopuolia. Harvoin, sekin on mahdollista, kallistuu valoisalle puolelle."

Kari Miettunen on oululainen kulttuuriantropologi, muusikko, runoilija ja pensas, muutoin ihan tavallinen leo tolstoi. Hän on julkaissut yhden runokirjan Toin tuliaisiksi afrikkalaista naurua, lisäksi hänen runojaan ja muita kaunokirjallisia tuotoksia on julkaistu useissa kulttuuri- ja sanomalehdissä, verkkojulkaisuissa sekä antologioissa. Miettunen kirjoittaa runoja mm. siksi, koska runojen kautta on hyvä nauraa sille, että ihminen on yksilönä selittämätön ja lopulta tavoittamaton olento.”

”Lealiisa Kantola on lahtelainen sanataiteilija ja sanataideohjaaja. Hän on myös 2009 vuonna toimintansa aloittaneen Lahti Sounds Poetry -ryhmän perustajajäsen (www.lahtisoundspoetry.blogspot.com). Kirjoitan niin paljon kaikenlaista (runoja, biisejä, kolumneja, näytelmiä, tarinoita, dramatisointeja eri yhteyksiin mm. konsertteihin) että olen alkanut käyttää tuota sanataiteilija nimitystä.Yhdistän myös sanaa poikkitaiteellisesti eri taidemuotojen kanssa.”

Leena Raveikko: ”Olen savolaista verenperimää mukanani kantava sanatyöläinen, harrastuksekseni kirjoittava vapaa-ajan puutarhuri. Slämit antavat riemastuttavan rakosen puhua ääneen runojani, joita kirjoittelen sinnetänne, osan kansien väliinkin.”

Maarit Hanhivaara, syntynyt 1966, on pohjoisesta etelään muuttanut tulisielu, joka asuu nykyään Lapinjärvellä Itä-Uudellamaalla. Osallistui ensimmäistä kertaa grand slam karsintaan Lahdessa, jossa seurailee Päijät-Hämeen lausujia. Esitetyt runot omasta julkaisemattomasta kokelmasta Muotokuvia , 2007. Harrastelijakirjoittanut useita pieniä kokelmia omaksi ja ystäviensä iloksi, mutta ei julkaissut.”

Mari Kanervaniemi on lahtelaisten nuorten Draamapajan työvalmentaja ja Lahti Sounds Poetry –ryhmän jäsen. Sanataiteilija Lealiisa Kantolan kanssa hän esiintyy Runosika&Sananjalka-duona.

Marja Hakola: ”Olen helsinkiläinen vapaa toimittaja ja tiedottaja. Runojen maailmaan löysin tieni lausuntaharrastuksen kautta. Runo herää eloon, kun sen tulkitsee ääneen, viestinä ihmiseltä ihmiselle. Itse kirjoitan runoja harvoin mutta harkiten. Amerikka-aiheiset proosarunoni syntyivät tarpeesta kertoa ääneen kipeitä kokemuksia. Kirjoitin ne alunperin englanniksi, ja käänsin runot Lahden Slam-keikkaa varten.”

Matti Riikonen viisikymmenissään on mikkeliläislähtöinen äikänope, joka nykyään harmittelee vain sitä, että tää ikä sekä toi kirjallisuudenasiantuntija ammatti uhkaavat nitistää miussa mahollisesti muhivan luovuuven ja aetouvven.”

Onerva Vartiainen on koulutukseltaan kauppatieteiden maisteri. Kaunokirjallinen tuotanto alkoi novelleilla (mm. Parnasso). Nuorisoromaanien jälkeen hän oli pitkään WSOY:n yritystalouden ja hallinnon oppi- ja tietokirjatyöryhmän jäsen. Viimeisin kirja Valo pimeässä on hyvä on romaani sota-ajan lapsuudesta. Harrastaa nyt eläkeläisenä bailatinoa ja italian opiskelua.

”Pali Pekkarinen, vanhempi lyyrikko (s. 1944), asuu Mikkelissä.

Vaikutteita kaihtava, on onnistunut minimoimaan kaiken turhan tuotannossaan

ja elämässään.”

Pasi Nurmikumpu: ” Olen taiteiden moniottelija. Painin ja juoksen maalaamisen, valokuvaamisen ja kirjoittamisen maailmassa. Musiikki on vienyt miestä myös useaan suuntaan. Vaikutteita olen saanut surrealisteilta, impressionisteilta, dada-ryhmältä ja progen soittajilta. Luovin näiden välimaastossa.”

Putte Heimonen: "Putte on kirjoittanut runoja syksystä 2008. Inspiraatio teksteihin, löytyi hänen sankareidensa kirjoituksista ja erään kauniin hengettären kohtaamisesta. Nyt julkaistavat runot kertovat mm. henkisestä kasvusta, rakkaudesta ja sen ilmentymistä.”

Riina Särkilahti, 24, asuu Kuopiossa ja runoili toiseksi Oulun SM-finaalissa vuonna 2008. Kesäkuussa 2009 hän edusti Suomea lavarunouden MM-kilpailuissa Ranskan Bobignyssä ja selviytyi välieriin.

Seija Hämäläinen, Kuopio. Monitoiminen iltaruskon akka. Kaksi runokirjaa (kolmas tulossa) ja kaksi levyä. Mielestäni runoilu on ajattelemista, joka väkisinkin avartaa ymmärrystä itseä, ihmisiä ja elämän ilmiöitä kohtaan. Tervetuloa vierailemaan runosivuillani www.tuomiranta.net

Sinikka Rouhiainen on kotkalainen psykologi ja eläkkeellä. Kuvataiteiden ja nykytanssin ohella hän on harrastanut kirjoittamista ja vuosi sitten osallistui ensimmäistä kertaa poetry slam -mittelöihin. Kirjoittaminen on tullut yhä merkittävämmäksi ja varsinkin paneutuminen runoihin.”

Tarja Heikkinen: ”Kainuun kuusten keskeltä sisunsa ammentava pieni ja pirun sisukas kolmen lapsen äiti, jonka sielua runous ruokkii. Elämä on suuri runo, jonka sana minä olen.”

Tiina Poutanen: ”Olen keski-ikäinen kuvataiteilija Tampereelta ja harrastan kirjoittamista, myös suullisesti.”

Tuomas Ahonen: ”nurkkakuntaisten intertekstuaalisten laatikkorunojen vihaaja. suunnat ovat oikeat. ai mitkä suunnat? kokeillaan vaikkapa kahta, ilman suuntaa. Tuomas Ahonen - mies nimeltä Eero.”

Ville Vanhala: Olen 44-vuotias toimittaja, sienestäjä ja kultaisen noutajan päivähoitaja Pyhtäältä. Olen julkaissut viime vuosituhannella kaksi runokokoelmaa ja kaksi romaania, joista kukaan ei tiedä mitään. En usko, että intoudun tällä vuosituhannella yhtä huikeisiin suorituksiin. Kirjoittaminen tuo minulle ansion, mutta mielestäni sitä täytyy tehdä myös muulla tavoin kuin rahaa vastaan. Sen takia siis yhä runoja, omaksi ja toivottavasti myös muiden iloksi.”

Visa "vinku" Kuha syntynyt 1971. pätkähommissa luolamiehenä. ääntelee myös Fleshdance ja This is Sirius -orkestereissa. diggailee vanhoja brittipyöriä ja yöelämää.”

tiistai 20. huhtikuuta 2010

Savon Runopuulaakin runoilijat videolla

Savon karsinnan (1.7.) kaikkien kahdeksan osallistujan runot voi katsoa ja kuunnella Radio Savon nettisivulta. Kuvassa Seija Hämäläinen.

Pirkanmaan runoilijat Tampereen Radion netissä

Runopuulaakin Pirkanmaan esikarsinta järjestettiin Tampereella 14.4.2010. Esikarsintaan tuli kahdeksan runoilijaa, joten kustantaja Erkki Kiviniemen juontamassa kisassa kaikki pääsivät jatkoon.

Pirkanmaan parhaan lavarunoilijan tittelistä kisaavat torstaina 5.8. Vesa-Heikki Hietanen, Sirpa-Leena Kaukomies, Sinikka Laitinen, Samuli Laurikainen, Lisa Nylander, Kari Raineranta, Sauli Salomaa ja Ulla Vaarnamo.

Runoilijoiden kuvat ja lisätietoja löytyy Tampereen Radion nettisivulta.

maanantai 19. huhtikuuta 2010

Esikoiskokoelmat Rainerannalta ja Armiselta

Poetry slamin vuoden 2008 Suomen mestarilta Kari Rainerannalta on ilmestynyt esikoiskokoelma Ihmiskanava (Idiootti).

"Lavarunouden konkarin Kari Rainerannan esikoisrunokokoelmassa Ihmiskanava on hauskoja ja osuvia säkeitä, mutta ne pitää jaksaa kalastaa kanavasta", toteaa arvostelija Venla Rossi nettilehti Kiiltomadossa.

Idiootti-kustantamolta on ilmestynyt myös kotkalaisen Kari Armisen esikoisteos Teräsperhosia. Arvisen runoja on aiemmin julkaistu antologiassa Slam! 2009 (ntamo).

lauantai 17. huhtikuuta 2010

Runoillen kansamme parhaaksi

Näin alkaa Ko Ko Thettin Runopuulaakin runo "a poem for the unjust, just a poem", joka on julkaistu Ylen aikaisen nettisivulla:

"in the society of the unjust
there are unjust rules
unjust games, unjust fights
unjust sorrow, unjust fun and
unjust life..."

Lisää Helsingin esikarsintaan lähetettyjä runoja löytyy täältä.

P.S.
Otsikko "Runoillen kansamme parhaaksi" on muokattu Lauri Tahko Pihkalan (1888-1981) patsaan jalustaan runoilluista säkeistä:

"Urheilun avulla
kansamme parhaaksi."