sunnuntai 6. lokakuuta 2013

Turun puulaakissa ei oltu pomrillis



Eija Wallin ja Heli Laaksonen julistivat rauhan Porin ja Rauman välille Brinkkalan talossa Turussa.
Tapio Koivukari Turun kirjakahvilassa.

Turun kirjamessujen Runopuulaakissa olivat vastakkain Satakunnan ja Varsinais-Suomen joukkueet. Joukkuekisan vei 0,7 pisteen erolla Satakunta, mutta ennen puulaakin aloitusta Heli Laaksonen ja Elina Wallin liennyttivät seutukunnan välejä. 

Lipputervehdyksellä ja julistuksella, jotka oli ensiesitetty kirjamessuilla, runoilijat toivottivat rauhaa Porin ja Rauman välille myös Turun kirjakahvilassa vanhassa Brinkkalan talossa, jonka parvekkeelta joulurauhaa on julistettu koko Suomeen muutaman kerran aiemminkin. 

Asko Lehtonen.
Kirjamessujen tiedotteen mukaan: "Näinä rakennemyllerrysten aikoina saa iloisia kuntauutisia hakea. Tässä olisi yksi: Pori ja Rauma on julistettu ystävyyskaupungeiksi! Ystävyyskaupunkijulistus luettiin Turun kansainvälisillä kirjamessuilla 5.10.2013. Laaksonen ja Wallin esittivät lavalta julistuksen mm. kirjailija Tapio Koivukarin toimiessa lippuairueena ja somerolaisen Metka Kööri -kuoron kajauttaessa Unto Monosen Erottamattomat -tangon. Ystävyyskaupunkitunnuksena toimii Rauman ja Porin vaakunasymboliikasta ammentava logo, jonka muotoili Laaksosen ja Wallinin suunnitelman pohjalta porilainen graafikko Janne Alhonpää."

Viimevuotisten kirjamessujen Runopuulaakin malliin järjestelyistä vastasi Rauman kulttuuripäällikkö Risto Kupari tukenaan Satakunnan ja Varsinais-Suomen liitot sekä
Daniil Kozlov.



Lounais-Suomen kirjailijat. Runokukolle Kupari lahjoitti Tauno Koskelan kirjan Sillail oikke (Nortamo-Seor 2012) siinä toivossa, että Savossakin päin opittaisiin puhumaan oikke tai edes ymmärtämään vähän enemmän Rauman kielen sanoja ja sanomisia. 

Ymmärrätkö ite esimerkiksi, jos joku sanoo sinun olevan pomrillis. Etpä taida, koska olet humalassa. Turussa R-kukko ei kyllä ollut humalassa, valitettavasti, vaan vasta puulaakin jälkeen hiukka juhlatuulella, kun runoyhdistys Nihil Interit vietti 20-vuotissynttäreitään Ylíoppilasteatterin salissa.

Nihil Interitin 20-vuotis-
juhlaseminaari Turun kirja-
messuilla 2013.
Brinkkalan kirjakahvilassa tuomaristoon kuuluivat Päivi Kianne Pori/Turku, Riikka Lamminpää Turku, Eeva ja Pekka Rytkönen Turku, Teijo Valo Kuopio sekä Satu ja Pirjo Uusi-Uola Pori/Kaarina. 

Nollarunoilijana Heli Laaksonen sai 25,4 pistettä, Turun puulaakin voiton vei raumalainen kirjailija Tapio Koivukari.

Tulokset:
Tapio Koivukari 25,0, 25,6 ja 26,7
Elina Wallin 25,0 ja 24,9
Merja Hermonen 23,8
Daniil Kozlov 25,6 ja 24,3
Asko Lehtonen 24,4, 25,2 ja 25,4

tiistai 1. lokakuuta 2013

Runopuulaaki Turun kirjamessuilla

Turun Runopuulaakin avaa Heli Laaksonen, lavarunouden Suomen mestareiden mestari.
Turun kirjamessujen off-ohjelmistoon kuuluu lauantaina 5.10. Runopuulaaki klo 20-22 Turun Kirjakahvilassa (Vanha Suurtori 3).

Runopuulaki eli leikkimielinen runokilpailu Varsinais-Suomi vastaan Satakunta. Tilaisuuden avaaja ja ns. ”nollarunoilijana” toimii Heli Laaksonen, juontajina Runokukko duo Olavi Rytkönen ja Jouni Tossavainen.

Tilaisuuden järjestävät yhteistyössä Osuuskunta Turun Kirjakahvila, Satakuntaliitto ja Rauman kaupunki. Tilaisuus on kaikille avoin ja ilmainen.

Viime syksyn Turunn Kirjakahvilan puulaakista löytyy raporttia täältä otsikolla "Runomaaottelu ei mennyt päin brinkkalaa".