Thursday, May 8, 2014

Kahdeksan karsintaa 87 runoilijaa

Runopuulaakin palkinnot odottavat runoilijoita Kuopio Festivalsin toimistolla.
Kuva: KF.
Runopuulakin finaalia voi seurata myös netissä osoitteessa:
skyot.adobeconnect.com/kokous
 


Tiedote vapaa julkaistavaksi heti
Kuopio Festivals/Runokukko

Runoilija
on palkkansa ansainnut

Runopuulaakin finalisteille
päivärahat ja voittajille rahapalkinnot


Kun kirjailija ei elä ilmaisella työllä, niin vielä vähemmän runoilija. Jos kirjailijoita pyydetään esiintymään korvauksetta kirjallisuustapahtumiin, niin runoilijoita ei edes pyydetä. Ja kun pyydetään, runoilija saa yleensä sivulavan.

Suomen Kirjailijaliitto muistutti syyskokouksessaan Tampereella ilmaistyöstä, jota kirjailijoilta vaaditaan, vaikka kirjailijan teksti tai esiintyminen olisivat keskeinen osa lehden tai kirjamessujen sisältöä. Kirjailijaliitto edellyttääkin, että:

"esiintyville sekä muuta kirjallista työtä tekeville kirjailijoille, alansa ammattilaisille, maksetaan heille kuuluva asianmukainen palkkio työstään. Palkkionmaksu kertoo arvostuksesta ja luottamuksesta kirjailijan ammattia kohtaan maailmassa, jossa toimeentulon hankkiminen taidetta harjoittamalla on kovan työn takana."

Runopuulaaki ei ole tarkoitettu vain ammattilaisille, vaan kenelle tahansa, joka haluaa esittää omia runojaan. Toisaalta, kuinka moni Suomessa ‒ tai missä tahansa maassa ‒ voi sanoa elävänsä ammattirunoilijan tuloilla?

Joten samalla runon asialla ovat niin amatöörit kuin ammattilaiset, ja siinä on yksi syy, miksi Runopuulaaki on päättänyt maksaa SM-kisan voittajille rahapalkinnot ja päivärahat. Muita kuin rahapalkintoja on jaettu joka kerta tähänkin asti ‒ aivan kuten Poetry Slamien perustaja Marc Smith esitti järjestäessään ensimmäiset slamit vuonna 1986.

Kolmas syy palkkioihin on loppukilpailun mahdollinen nettiin striimaus, jota hoitaa kuopiolainen Snellman-instituutti. Striimauksesta ei nimittäin voida maksaa finalisteille erillistä korvausta niin kuin kirjailijoiden tekijänoikeuksia valvovan Sanaston mukaan kuuluisi tehdä.

Runopuulakin historiassa ehkä ainutlaatuiseksi jäävän palkanmaksun mahdollistaa OLVI-säätiön 2 000 euron ja Valtion kirjallisuustoimikunnan myöntämä 4 000 euron apuraha Kuopio Festivalsille kolmipäiväisen Kuopion Runofestivaalin järjestämiseen.

Kuopio Festivalsin ja Snellman-instituutin lisäksi talkoissa ovat mukana Pohjois-Savon kirjallinen yhdistys Vestäjät, Lahden Runomaraton ja Möysän Esso, Pub Albert Kotkasta, Huutomerkki ry Oulusta, Keski-Suomen Kirjailijat Jyväskylästä, Kirjan talo Turusta, Tulenkantajat Tampereelta sekä Poetry Connection ja Nuoren Voiman Liitto Helsingistä.

Runopuulakin SM-finaalin voittajan palkka on 500 euroa ja Savon Sanomien lahjoittama kiertävä palkinto Runonjalat-teos. Kultamitalipalkastaan runoilija joutuu maksamaan veron, koska vain valtiolta erikseen anotut palkinnot ovat verovapaata tuloa.

Hopearunoilija saa 300 euroa ja kolmanneksi runoillut 200 euroa. Lisäksi kaikille kymmenelle finalistille maksetaan päivärahat, jotka ovat verotonta tuloa, korvataan matkakulut halvimman matkustustavan mukaan ja ilmainen yöpyminen onnistuu hotelli Cumuluksessa rautatieaseman nurkalla.

Kahdeksan karsintaa
yli 80 runoilijaa

Kahdeksaan tänä keväänä järjestettyyn karsintaan eri puolilla Suomea osallistui 87 lavarunoilijaa.

Kuopiossa ravintola Maljassa lauantaina 24.5. runoiltavaan finaaliin ovat lunastaneet paikkansa Tomi Astikainen Kuopion karsinnasta, Annukka Hautala Kotkasta, Ina Hurskainen Lahdesta, Illmari (Ilja Lehtinen) Helsingistä, Lassi Kalleinen Oulusta, AP Kivinen Tampereelta, Kalle Talonen Turusta ja Mika Terävä Jyväskylästä. Ravintola Maljan keräilyerästä perjantaina 23.5. jatkoon pääsee vielä kaksi runoilijaa.

Kuopion Runofestivaalin lauantaipäivän päätteeksi ravintola Sampon puulaakiklubilla viihdyttää Kervinen&Sasse -duo. Luvassa on nälkäfolkia ja hirtehistä huumoria.

Runofestivaalin päättää runopiknik Pushkinin patsaalla sunnuntaina 25.5. klo 12.00 alkaen. Valkeisenlammen rannalle Pushkinin syntymäpäivien tähtivieraaksi saapuu runoilija ja kirjailija Solja Krapu Uumajasta Ruotsista. Lisätietoja: http://aleksandrpushkin.blogspot.fi/

Suomea kesäkuussa Ranskassa järjestettävissä lavarunouden MM-kilpailuissa edustaa Runopuulaakin viimevuotinen voittaja, esikoisrunoilija Mari Laaksonen Jyväskylästä.

Lisätietoja Kuopion Runofestivaalista
Kuopio Festivals: Maija Parviainen 040 562 9321 ja Heidi Kotikumpu 044 303 1380
http://www.kuopiofestivals.fi
Runokukko: Olavi Rytkönen 040 562 0836 ja Jouni Tossavainen 050 381 620.
http://www.runokukko.blogspot.fi
Kirjailijaliiton kannanotto "Kirjailija ei elä ilmaisella työllä" löytyy täältä: http://www.kirjailijaliitto.fi/artikkelit/?x18668=5209861No comments: