Tuesday, February 10, 2015

Ensimmäinen nuorten puulaaki Kuopiossa

Vuoden 2014 Runpuulaakin
SM-finaalin nuorin osallistuja
Ina Hurskainen voitti Lahden
karsinnan Möysän Essolla.
Pohjoissavolaisilla oppilailla on nyt mahdollisuus kokeilla omien runojen esittämistä uudella tavalla äidinkielen ja kirjallisuuden tunneilla.

Perjantaina 22.5. 2015 klo 12.00 alkaen järjestetään toriravintola Salacalassa Kuopiossa kilpailu, jossa eri koulujen edustajat kisaavat keskenään omilla runoillaan. Näin tapahtuu käytännössä se, mistä puhuttiin täällä.

Runopuulaaki on tarkoitettu yläkoulun ja lukion oppilaille, ja sen ovat lupautuneet vetämään kuopiolaiset lavarunouden konkarit Olavi Rytkönen ja Jouni Tossavainen.

Samana viikonloppuna Kuopiossa järjestetään lavarunouden Suomen mestaruuskisat, ja nuorten puulaakin voittaja tai kaksi parasta pääsee SM-kisan finaaliin, joka runoillan lauantaina 23.5.

Osallistuminen tähän Pohjois-Savon ensimmäiseen nuorten runopuulaakiin tapahtuu näin:

* Äidinkielen ja kirjallisuuden tunneilla kirjoitetaan runoja, joiden aihetta, tyyliä tai mittaa ei rajoiteta millään lailla. Runojen pitää olla oppitunnilla kirjoitettuja ja ennen julkaisemattomia. Oppilaalla tulee olla tehtynä useampia runoja, vähintään kolme.
* Järjestetään joko luokkakohtainen tai koulukohtainen karsintakilpailu. Oppilaat esittävät runonsa luokan/koulun edessä. Esityksen voi pitää yksin tai pienryhmässä (maksimissaan 3 oppilasta), ja siinä saa olla mukana ainoastaan keholla tuotettua ääntä. Minkäänlaisia soittimia, tavaroita tai taustamusiikkia ei esityksessä saa olla. Teksti saa olla paperilla, runoa ei tarvitse muistaa ulkoa. Esitys saa kestää korkeintaan 3 minuuttia.
* Koululla/luokassa pidettävässä kilpailussa noudatetaan yleisiä lavarunouden eli Poetry Slamin ohjeellisia sääntöjä:

Esiintymisjärjestys arvotaan.
Tuomaristoon kuuluu viisi yleisön edustajaa, jotka ovat vapaaehtoisia, puolueettomia ja arvostelukykyisiä. Tuomaristo voi koostua oppilaista, opettajista, muusta koulun henkilökunnasta tai vaikkapa vanhemmista. Yksi tuomareista toimii puheenjohtajana.
Tuomaristo jakaa esityksille pisteet asteikolla 1,0 – 10,0 siten, että 10 on paras. Pisteet annetaan heti esityksen jälkeen, eikä tuomareiden tarvitse niitä mitenkään perustella. Kolme keskimmäistä pistemäärää lasketaan yhteen eli paras ja huonoin jätetään huomioimatta. Tasapisteissä järjestetään uusintakierros tai tuomariston puheenjohtaja päättää paremmuuden.
Tuomaristo valitsee toiselle kierrokselle viisi kilpailijaa, joista ensimmäisenä esiintyy vähiten pisteitä saanut ja viimeisenä ensimmäiseltä kierrokselta eniten pisteitä saanut.
Kolmannelle kierrokselle valitaan kaksi kilpailijaa, joista parempi on voittaja.

Luokka- tai koulukohtaisesta kilpailusta valitaan 1 – 2 oppilasta, jotka pääsevät edustamaan kouluaan 22.5. 2015 pidettävään loppukilpailuun Kuopioon. Luvassa huimaa esiintymiskokemusta, sanataiteen riemua sekä palkintoja voittajille!


Ilmoita oppilaasi loppukilpailuun viimeistään vappuun mennessä 30.4. 2015 Virva Eskeliselle (virva.eskelinen@kuopio.fi). 

No comments: