Wednesday, March 4, 2015

Kotkan karsinnan voittajaksi Mirko Lehtomäki

Vuoden 2015 Runolähettiläs Erkka Mykkänen kirjoittaa Runopuulaaki-blogiin raportteja ja muita kirjoituksia poetry slam -karsintoihin liittyen.


Mirko Lehtomäki edustaa Kaakkois-Suomea poetry slamin Kuopiossa järjestettävässä SM-finaalissa 23.5.

Runopuulaakin Kotkan (Kaakkois-Suomen) SM-karsinta käytiin 3.3. tiistaina Pub Albertissa. Voittajaksi seitsemän kisaajan joukosta selviytyi Mirko Lehtomäki. Kisan juonsi Henni Kiri ja pisteet laski Ville Vanhala.

Hauskaa jännitettä Lehtomäen kisailuun toi se, että hän kertoi yleisölle kirjoittavansa toisen ja kolmannen kierroksen runonsa kierrosten välisillä tauoilla.

Kotkan runoillassa perinteinen, mitallinen (tai ainakin riimejä hyödyntävä) runous oli voimissaan. Useiden esiintyjien tekstit käsittelivät ihmissuhteita ja kaipausta. Myös ajan kulu oli esiintyjien aiheena, kuten voittaja Mirko Lehtomäellä (kaikki lainaukset vapaasti muistiin kirjattuja):

“Niin tuuli almanakkaa selailee ja päiviä lennättää. Niistä kiinni saa et saa sä yhtäkään. - - Vapaaherra tämän ratkaisee — ja viisarit katkaisee.”

Kuten Lahdessakin lämmittelijärunoilija Jorma Martikaisen lausumana, myös Kotkassa kuultiin paikallisrunoutta, kun Sinikka Rouhiainen runoili Kotkan meripäivistä: “Jos sanoo meri, ei tule mieleen päivä. Jos sanoo päivä, ei tule mieleen kotka. Jos sanoo kotka, tulee mieleen meripäivät, eikä silloin ajattele ikää, ei mitään. Näkee vain merien miehiä, naisia, heiluvia helmoja, mahtavia tatutointeja."

Allekirjoittaneen oma suosikki taisi olla aforistisia runoja koruttoman karismaattisesti tiputteleva Martti Leskinen:

“Elämäni suurin virhe: kohdensin kaipuuni.” Tai: “Rakastan sanoja. Joskus paljon enemmän kuin niiden sanojia.”

Pub Albert vaikutti erinomaiselta paikalta runoiltojen järjestämiseen. Tunnelma oli lämmin, tupa oli täynnä ja yleisö keskittyvää ja reagoivaa. Pub Albertissa järjestetäänkin joka kuussa runoklubeja. Huhtikuussa luvassa on vaalirunoilta, ja toukokuun naisrunous-teemaisella klubilla vieraana on esikoisrunoilija Janette Hannukainen.


Kotkan karsinnan tulokset:


1. kierros


Päivikki Puonti (Hamina) 24,3

Sinikka Rouhiainen (Kotka) 22,4

Martti Leskinen (Kotka) 24,0

Raimo Asikainen (Helsinki) 24,5

Mirko Lehtomäki (Kotka) 24,5

Outi Karhu (Hamina) 23,8

Maarit Kauppila (Hamina/Husula) 23,4


2. kierros


Martti Leskinen 25,0

Päivikki Puonti 24,0

Raimo Asikainen 24,0

Mirko Lehtomäki 24,9


3. kierros


Mirko Lehtomäki 26,1

Martti Leskinen 24,3

No comments: