keskiviikko 27. huhtikuuta 2016

Runopuulaakin historiaa IX

Savon Sanomat 5.9.2005.
Vuoden 2005 mestariksi runoili tamperelainen Anna Elina Isoaro (os. Turunen), joka julkaisi tänä keväänä toisen kokoelmansa Rakkautta ja vasta-aineita (Into).

Kirjallisuustapahtuma Kirjakantin ensimmäinen finaali runoiltiin ravintola Wanhassa satamassa. Kuopion satamaan palataan toukokuussa 2016, kun karsintoja ja lopppukilpailu nähdään Satamankulmassa (Kallamarina, Tulliportinkatu 1).

Vuosien 2005, 2006 ja 2007 Kirjakantin SM-finaalien jälkeen mestaruudesta on runoiltu Oulussa 2008 ja Kotkassa 2009. Kun Yle Radio Suomi lähetti sekä karsinnat että loppukilpailun suorina lähetyksinä kesällä 2010, mestaruus ratkottiin Helsingissä ravintola Kaisaniemessä.

torstai 21. huhtikuuta 2016

Päijät-Hämeessä 13 runoilijan karsinta

Heinolalainen Mikko Kallio runoili jatkoon Päijät-Hämeen
karsinnasta Lahdessa. Kuva: Janina Laakso.
"Päijät­-Hämeen runo- puulaakin osakilpailu järjestettiin Lahdessa, ravintola Tirrassa 19.4.2016. Voiton vei heinolalainen Mikko Kallio keräten viimeisellä kierroksella 28,3 pistettä.

Toiseksi tuli viime vuoden Lahden lavarunomestari Kari Kilpinen 27,3 pisteellä. Kolmanneksi parhaimmat pisteet, 26,8 pistettä, sai niin ikään edellisvuonna menestynyt Anna­-Kaarina Taarasti.

Kallion runouden ytimessä seikkailee suomalainen, ”matalotsainen mies”. Puhuttelevien tekstien lisäksi Kallio sai tuomareilta kiitosta luontevasta ja konstailemattomasta esiintymisestä.

Tuomaristossa vaikuttivat Arto Kantola, Eppu Gustafsson, Jarkko Mikkola, Sanna Nieminen ja Outi Kalenius.

Tirran lavalla nähtiin yhteensä 13 kilpailijaa. Nollarunoilijoina ja illan juontajaparina toimivat Sanaklubin aktiivit Kaisa Karekallas ja Kalle Sulalampi. Tunnelma oli tiivis ja ravintola täynnä lähes viimeistä paikkaa myöten."

Lahden kilpailun järjestivät Runomaraton, jonka pääsihteeri Sanna Virta kirjoitti tämän tiedotteen, ja Tirran Sanaklubi yhteistyössä.

Lahden kilpailijat (tummennettuna toiselle kierrokselle päässeet):

Anssi Toivonen
Tarja Koski
Kirsti Korhonen
Mirkka Ruohonen
Anna-­Kaarina Taarasti
Sami Mäkinen
Jarko Manninen
Esa­Pekka Karvinen
Raimo Asikainen
Lassi Häkkinen
Mikko Kallio
Pekka Repo
Kari Kilpinen

maanantai 18. huhtikuuta 2016

Runopuulaakin historiaa VIII

Helsingin Sanomat 29.8.2005.
Vuonna 2005 lavarunouden SM-finaali järjestetiin ensimmäisen kerran savolaisen kirjallisuus- tapahtuman Kirjakantin yhteydesssä Kuopiossa.

Finaalissa oli mukana myös joukkuekisa ja triathloniakin kokeiltiin. Eri puolilla Suomea runoiltujen karsintojen määrä alkoi vakiintua lähinnä kahdeksaan kaupunkiin: Helsinki, Jyväskylä, Kotka, Kuopio, Lahti, Oulu, Turku ja Tampere.

keskiviikko 13. huhtikuuta 2016

Kasper Salonen runoili finaaliin Kotkassa

Helsinkiläinen Kasper Salonen runoili jatkoon
Kotkan karsinnasta. Kuva ja teksti: Kirsi Komulainen.
"Kaakkois-Suomen Runopuulaaki-karsinta järjestettiin tiistaina 12.4.2016 Kotkan Pub Albertissa. 

Karsinnan juonsi lavarunouskisat aikoinaan Kotkaan tuonut Petri Pietiläinen konkarin ottein. Lavarunouden Kotkan karsintaan ilmoittautui yhdeksän runoilijaa aina Helsinkiä ja Lappeenrantaa myöten. 

Viisihenkinen yleisöstä valittu tuomaristo arvioi voittajaksi helsinkiläisen Kasper Salosen. Hän sai rap-tyylisillä runoillaan pisteitä 28,5. Toiseksi kiri lappeenrantalaishelsinkiläinen Jussi Lankoski 26 pisteellä ja kolmanneksi tuli Juho Nieminen Espoosta, pisteitä 25,5.  

Voittaja Kasper Salonen pääsee kisaamaan Runopuulaakin SM-finaaliin Kuopioon 21.5.2016. 

Paltan puheenjohtaja Tarja Okkonen kommentoi, että kisailu oli lämminhenkinen ja esitysten taso kova. Ilta oli myös runsaslukuisen yleisön mieleen ja esityksiä kehuttiin hienoiksi. 

SM-karsinnan järjesti tänä vuonna Paltta ry yhdessä Kotkan Kulttuuriasiainkeskuksen kanssa. Järjestäjät jatkavat runoiltojen pitämistä Pub Albertissa myös syksyllä runoklubien merkeissä."

Adele Waltari runoili jatkoon Jyväskylässä

Adele Waltari runoili finaaliin Jyväskylän karsinnasta. Kuva: Miia Pirinen.
"Keski-Suomen karsinnan voitti Adele Waltari pistein 26,5. Toiseksi sijoittui hallitseva Suomen mestari AP Kivinen pistein 23,9 ja kolmanneksi Katariina Henttonen pistein 22,3.

Kilpailun juonsi jo totuttuun ja rentoon tapaan Markus Pirkkalainen. Baari Vakiopaine täyttyi innokkaista kuulijoista, kun aloitusajankohta läheni. Saimme kuulla hienoja, polveilevia runoja, joille runsaslukuinen yleisö antoi raikuvat aplodit. Finaalikierros oli hyvin jännittävä. Lopulta voittaja erottui selkeästi 2,6 pisteen erolla toiseksi tulleeseen.

Tuomaristoon kuuluivat: Seija Hakkarainen, Terhi Forssén, Jouni Soppelo, Riikka Maukonen ja Martti Pulakka.
  
Runopuulaakin Keski-Suomen karsinnan tulokset

Pentti Koskinen 22,4; 22,1
Jaana Polamo 21,3; 21,3
Mikko Nevalainen 15,6
Kirsi Biskop 20,0
Katariina Henttonen 21,2; 22,8; 22,3
AP Kivinen 23,4; 23,3; 23,9
Willie Männikkölahti 19,7
Noora Kaikkonen 17,1
Adele Waltari 20,6; 24,3; 26,5"

Raportin lähetti läänintaitelija Vesa Lahti, joka runoili nollarunoilijana 20,2 pistettä.

maanantai 11. huhtikuuta 2016

Laita oppilaasi runoilemaan! Ilmoittaudu Nuorten runopuulaakiin


Ensimmäisestä Nuorten
runopuulakista runoili jatkoon
Minttumaaria Villanen
Minna Canthin koulusta.
"Meillä pohjoissavolaisilla äidinkielen ja kirjallisuuden opettajilla on taas mahdollisuus kokeilla, miten nuoret osaavat slämmätä eli lavarunoilla. Perjantaina 20.5. 2016 klo 11.00 järjestetään Satamankulmassa (Kallamarina, Tulliportinkatu 1, Kuopio) kilpailu, jossa eri koulujen edustajat kisaavat keskenään omilla runoillaan.

Kilpailu on tarkoitettu yläkoulun ja lukion oppilaille, ja sen ovat lupautuneet vetämään kuopiolaiset lavarunouden konkarit Olavi Rytkönen ja Jouni Tossavainen. He ovat järjestämässä samaisena viikonloppuna Runofestivaali-tapahtumaa Kuopiossa.

Ilmoita oppilaasi kisaan viimeistään 13. toukokuuta. Ilmoittautumiset suoraan kisan vetäjille joko osoitteeseen olavi.rytkonen@net.fi tai tossavainen.jouni@gmail.com.

Nuorten runopuulaaki järjestettiin viime vuonna ensimmäisen kerran Kuopiossa. Sen voitti Minna Canthin koulun oppilas Minttumaaria Villanen. Toiseksi tuli Topias Tammi Kuopion klassillisesta lukiosta."

Muistutuksena runopuulaakin säännöt:


* Kirjoituta oppilailla runoja. Aihetta, tyyliä tai mittaa ei rajoiteta millään lailla. Runojen pitää olla oppitunnilla kirjoitettuja ja ennen julkaisemattomia. Oppilaalla tulee olla tehtynä useampia runoja, vähintään kolme.
* Järjestä joko luokkakohtainen tai koulukohtainen karsintakilpailu. Oppilaat esittävät runonsa luokan/koulun edessä. Esityksen voi pitää yksin tai pienryhmässä (maksimissaan 3 oppilasta), ja siinä saa olla mukana ainoastaan keholla tuotettua ääntä. Minkäänlaisia soittimia, tavaroita tai taustamusiikkia ei esityksessä saa olla. Teksti saa olla paperilla, runoa ei tarvitse muistaa ulkoa. Esitys saa kestää korkeintaan 3 minuuttia.
* Luokka- tai koulukohtaisesta kilpailusta valitaan 1 – 3 oppilasta, jotka pääsevät edustamaan kouluaan loppukilpailuun.
* Loppukilpailussa noudatetaan yleisiä lavarunouden eli Poetry Slamin ohjeellisia sääntöjä:
Esiintymisjärjestys arvotaan.
Tuomaristoon kuuluu viisi yleisön edustajaa, jotka ovat vapaaehtoisia, puolueettomia ja arvostelukykyisiä. Tuomaristo voi koostua oppilaista, opettajista, muusta koulun henkilökunnasta tai vaikkapa vanhemmista. Yksi tuomareista toimii puheenjohtajana.
Tuomaristo jakaa esityksille pisteet asteikolla 1,0 – 10,0 siten, että 10 on paras. Pisteet annetaan heti esityksen jälkeen, eikä tuomareiden tarvitse niitä mitenkään perustella. Kolme keskimmäistä pistemäärää lasketaan yhteen eli paras ja huonoin jätetään huomioimatta. Tasapisteissä järjestetään uusintakierros tai tuomariston puheenjohtaja päättää paremmuuden.
Tuomaristo valitsee toiselle kierrokselle viisi kilpailijaa, joista ensimmäisenä esiintyy vähiten pisteitä saanut ja viimeisenä ensimmäiseltä kierrokselta eniten pisteitä saanut.
Kolmannelle kierrokselle valitaan kaksi kilpailijaa, joista parempi on voittaja.

Luvassa siis huimaa esiintymiskokemusta, sanataiteen riemua sekä pieniä palkintoja voittajille!
Lisätietoja runopuulaakista saat lukemalla Olavi Rytkösen kirjoittaman teoksen Parhaat lavarunot, Johdatus Poetry Slamiin, osa 1 ( Like 2003) tai tutustumalla esim. Runokukkojen sivuihin:

Vänttinen jatkoon Mikkelin ensikarssinnasta

Etelä-Savon ensimmäisestä SM-arsinnasta runoili jatkoon
mikkeliläinen Ulla-Maija Vänttinen.
Kuva ja teksti: Susanna Kolehmainen.
"Etelä-Savon ensimmäisen Runopuulaakin SM-karsinnan voitti mikkeliläinen Ulla-Maija Vänttinen pisteillä 27,4. Toisen ja kolmannen sijan veivät savonlinnalaiset: Hanna Vartio (27,2) ja Jukka Laurio (26,9).

Mikkelissä Gastropub Einon vintillä käyty kilpailu oli kauttaaltaan korkeatasoinen, tunnelmaltaan. intensiivinen ja jännittävä.

Tuomariston tehtävää hoitivat mikkeliläiset Pekka Pulkkinen, Essi Ihonen, Lasse Mertanen ja Veikko Happonen sekä Sari Järn Varkaudesta. Jokainen kilpailija sai kirjapalkinnon ja voittaja lisäksi 100 euron lahjakortin Suomalaiseen kirjakauppaan."

Tulokset:

Timo Hirvonen 21,5
Jukka Laurio 25,0; 26,3; 26,9
Anna-Liisa Lindeman 21,5
Leena Maaranen 25,1; 26,0;
Jarko Manninen 24,3
Raimo Ruusuvuori 24,5
Kirsi Suokas 24,7; 24,6;
Sonja Tirkkonen-Condit 24,3
Hanna Vartio 25,3; 26,8; 27,2
Ulla-Maija Vänttinen 25,7; 26,7; 27,4
Nollaruno: Lea Suopelto 25,8.


tiistai 5. huhtikuuta 2016

Kirsi Suokas paras Savonlinnan ensipuulaakissa

Itä-Savo 13.3.2016.
"Savonlinnan kaikkien aikojen ensimmäinen lavarunokilpailu käytiin Wanhalla kasinolla 10.3.2016. 

Kahdentoista kilpailijan joukosta kolmen kärkeen nousivat Raimo Ruusuvuori 23,9 pisteellä ja Hanna Vartio 24,3 pisteellä.

Äärimmäisen jännittävän kilpailun voiton ja 100 euron lahjakortin Suomalaiseen kirjakauppaan vei Kirsi Suokas pisteillä 25,7."