maanantai 23. toukokuuta 2016

"Ihminen, eno ja Suomen mestari"

Runopuulaaki: Juho Kuusi hyödyntää rap-taitojaan mutta haaveilee perinteisestä runokirjasta.

Juho Kuusi, Runonjalat ja Pushkin,
jonka synttäreille sunnuntaina päättyi
Kuopion Runofestivaali.
Kuopio
Eeva Lankolainen 
Lauantai-iltana Kuopiossa kruunattiin Runopuulaakin Suomen mestariksi 30-vuotias Juho Kuusi. Voitto oli Kuusen toinen; edellisen kerran hän voitti kilpailun vuonna 2012. 
Tunnetilaansa voiton jälkeen Kuusi luonnehti nöyräksi ja kiitolliseksi.
– Näissä skaboissa menestyminen on monesta eri seikasta kiinni. Jotain tein ilmeisesti oikein. 
Kuusi yhdisteli kolmessa vauhdikkaassa kilpailuesityksessään rap-rytmejä tajunnanvirtaan ja huumoria vakaviin aiheisiin. Häntä on tituleerattu rap-runoilijaksi, mutta hän tunnustaa suhtautuvansa kaikkinaisiin titteleihin epäilevästi.
– Olen ihminen, ja neljä vuotta sitten minusta tuli eno. 
Turkua edustaneen Kuusen kilpailurunojen joukossa kuultiin muun muassa erittäin tiivistahtinen Esitelmä vaskitsasta, joka muuten ei ole käärme. Kuusi ei ole mitannut puhenopeuttaan, mutta tietää ehtivänsä tarvittaessa sanoa kolmessa minuutissa paljon. Ilmaiseksi taito ei ole tullut. 
– Olen tehnyt vuosia töitä artikulaation kanssa, ja edelleen se välillä hajoaa. Kuusi ei halua vetää suurta rajaa tekemisiensä välille. 
– Rap on runoutta siinä missä muutkin runouden tyylilajit. 
Se eroavaisuus kuitenkin Kuusen mukaan on, että runoilija on lavalla huomattavasti alastomampi kuin rap-esiintyjä. Kuusi julkaisee runojaan blogissa, mutta tulevaisuudessa haaveena on myös perinteisen runokirjan julkaiseminen. Lisäksi hän työstää useampaakin spoken wordia ja räppia yhdistelevää levykokonaisuutta. Kuopion voiton myötä hän pääsee edustamaan Suomea lavarunouden MM-kisoihin Ranskaan. Edelliskerralla tie tyssäsi alkueriin, mutta Kuusi uskoo kokemuksesta olevan hyötyä nyt. 
– Olen toivottavasti spontaanimpi ja enemmän oma itseni. MM-kisoissa englanniksi ja ranskaksi esiintyvät runoilijat ovat perinteisesti menestyneet hyvin. Kuusi ei sitä harkitse. 
– Rakastan suomen kieltä niin paljon, enkä voisi millään muulla kielellä ilmaista kaikkia samoja asioita.
(Savon Sanomat 23,5,2016, B5)

sunnuntai 22. toukokuuta 2016

Lavarunouden SM-finaalin tulokset

Vuoden 2016 lavarunouden Suomen mestariksi runoili Juho Kuusi. Oululaisen Jouko Saksion jälkeen Kuusi on toinen tuplamestari. Savon Sanomien lahjoittama kiertopalkinto Runonjalat matkaa Kuusen mukan vuodeksi Turkuun. Oik. runokukko Olavi Rytkönen ja Runopuulaakin tuottaja Anja Lappi.





Lavarunouden Suomen mestaruudesta runoiltiin Satamankulmassa Kuopiossa lauantaina 21. toukokuuta 2016.

Kolmmanella
kierroksella
oululainen
Lassi Kalleinen
kamppaili voitosta
Juho Kusen kanssa.

Tulokset:


Eetu Föhr, Kuopio 21,5
Karlo Haapiainen, Helsinki 23,7
Lassi Kalleinen, Oulu 25,2, 26,6 ja 27,8
Mikko Kallio, Lahti 25,2 ja 26,2
AP Kivinen, Jyväskylä 25,2 ja 26,2
Juho Kuusi, Turku 26,3, 27,8 ja 29,3
Annemari Lukkari, Kuopio 22,0
Kasper Salonen, Kotka/Helsinki 26,3 ja 25,0
Riina Särkilahti, Kuopio 26,0 ja 25,7
Adele Waltari, Jyväskylä 24,7
Ulla-Maija Vänttinen, Mikkeli 24,3
Juho Kuusi.

Tuomaristoon kuuluivat Viljo Niskala ja tuomariparit: Jyrki Heikkinen/ Päivi Saarilahti, Jorma Räisänen/ Sirkka Mattila, Ilona Sares/ Anu Wulff ja Ulla Väätäinen/ Terttu Niiranen. Esirunoilijana Calla Marinan isäntä ja runoilija Paco Nucci sai 23,7 pistettä.


lauantai 21. toukokuuta 2016

Runofestivaali lavalla ja puistossa


■ Runopuulaakin SM-loppukilpailu pidetään Satamankulmassa (Tulliportinkatu 1, Kuopio) tänään klo 19. Mukana on kahdeksan aluekarsintojen voittajaa, heidän joukossaan Kuopion karsinnan voittaja Riina Särkilahti, kaksi perjantain keräilyerästä mukaan otettua runoilijaa ja nuorisosarjan voittaja Annemari Lukkari.
■ Pushkinin patsaalle Valkeisenlammen rannalle kokoonnutaan kävelyrunouden merkeissä sunnuntaina 22.5. klo 12. Reitti kiertää lammen ja vie Bierstuben kautta Sampoon.
■ Kävelyrunouden periaatteita ovat ekologisuus ja yhteisöllisyys. Kävelyrunouden dogmassa kiellettyjä ovat moottoriajoneuvot, mikrofonit, kaikenlaiset arvostelut sekä paperin kuluttaminen.

Liian pienet lapsenkengät

Nuoret runoilivat moottoreista, kasvamisesta, suurista tunteista ja karkinhimosta.

Kuopio 
Eeva Lankolainen

Runopuulaakin keräilyerästä jatkoon runoilivat Eetu Föhr ja AP Kivinen.
Keräilyerän voittanut Föhr (26,5 pistettä III kierroksella) osallistui
jo aamupäivällä Nuorten puulaakiin. Työesteen takia AP:lle (25,2 pistettä)
 luovutti finaalipaikkansa toiseksi sijoittunut Aleksis Tammi (25,9 pistettä).
Myös Tammi osallistui Nuorten puulaakin. 
Kevytmoottoripyöriä ja karkkiövereitä, moderneja lemmenloitsuja ja taustalla väijyvän kuoleman tiedostamista. Kaikkia näitä aiheita kuultiin perjantaina Kuopiossa nuorten runopuulaakissa, jossa yläkoulu- ja lukioikäiset kirjoittajat esittivät omia runojaan yleisölle ja tuomaristolle.
Voittajaksi seuloutui kolmen erän kautta Kuopion klassillisen lukion opiskelija Annemari Lukkari. Pienen rahapalkinnon ohella Lukkari sai paikan lauantai-illan SM-finaaliin.
Lisäksi tapahtumalle puitteet tarjonnut Satamankulma antoi erikoispalkinnon vehmersalmelaiselle James Enwaldille, joka runoili moottoripyöristä ja muista kulkupeleistä – onhan nykyisellä kulttuuri- ja monitoimitilalla pitkät perinteet moottorihärvelien myymisessä ja huollossa.
17-vuotias Annemari Lukkari tunnustaa, ettei ollut kirjoittanut runoja koskaan ennen kuin äidinkielenopettaja patisti hänet runoilemaan. Ensimmäiset runot tulivat yöllä, eikä aloittamisen jälkeen nukkumisesta tullut mitään.
Sen sijaan musiikki on tuttu taiteen laji perinteistä riimirunoutta kirjoittavalle Lukkarille. Hän kuuntelee muun muassa englannin-, espanjan- ja koreankielistä musiikkia.
Lukkarin runojen teemoista hallitsevimpana esiin nousee itsensä etsiskely. Runoissa pääsee ääneen muun muassa liian pitkäksi kasvanut lapsi: Usein pettää näkemämme ulkokuori. Päältä päin aikuinen, sisältä niin nuori.
– Samat asiat ovat itsellänikin pinnalla: mitä tekisin koulun jälkeen ja mitä tekisin elämälläni?
Minna Canthin koulun äidinkielenopettaja Virva Eskelinen kertoo, että runous jää koulutunneilla helposti muiden lajityyppien kuten nuortenromaanien ja mediatekstien varjoon.
Tällä kertaa nuorten runopuulaakiin pääsivät kaikki halukkaat osallistujat. Eskelisen mielestä ihannetilanne olisi, jos halukkaita olisi niin paljon, että kouluilla voitaisiin pitää omia esikarsintoja.
– Nuorilla on valtavan paljon hienoja ajatuksia. Meillä opettajilla on työssämme etuoikeus päästä lukemaan niitä, mutta totta kai toivoisin, että muutkin saisivat niitä kuulla.
Lavarunoudessa kisataan nyt kuudettatoista kertaa. Välillä SM-finaali kiersi eri paikkakunnilla, mutta viime vuosina se on vakiintunut Kuopioon ja toukokuuhun.Tapahtumaa alusta saakka järjestäneen Runokukko-duon eli Olavi Rytkösen ja Jouni Tossavaisen mukaan kisa on nyt lyömässä todella läpi valtakunnalliseen tietoisuuteen. Tämän kevään aikana pidettiin aluekarsintoja kaikkiaan kahdeksalla paikkakunnalla.
Runopuulaakissa olennainen asia on Tossavaisen mukaan se, että se tarjoaa yhteyden runoilijan ja kuuntelijoiden välille. Yksittäinen esitys saattaa tavoittaa enemmän yleisöä kuin kokonainen kirja.
– Paperista runokokoelmaa myydään nykyään keskimäärin sata kappaletta. Montako puuta sitä varten tarvitsee kaataa, ja olisiko aika etsiä jokin ekologisempi tapa välittää viesti? hän heittää. Puulaakista kuitenkin jää puuttumaan yksi osa-alue: dialogi. Sen vuoksi sunnuntaina järjestetään ensimmäistä kertaa Kuopiossa ja Suomessa kävelyrunouden tapahtuma. Tapahtumassa jokainen on Joseph Beuysin sloganin mukaisesti taiteilija.
– Siinä pääpaino on inhimillisessä kohtaamisessa, kertoo Tossavainen.

perjantai 20. toukokuuta 2016

Nuorten puulaakista finaaliin Annemari Lukkari

Toista kertaa runoiltuun Nuorten puulaakiin osallistui yksitoista runoilijaa ja yhdeksän esitystä Satamankulmassa Kuopiossa.
SM-finaaliin runoili
Annemari Lukkari
Kuopion klassillisesta
lukiosta.
Nuorten puulaakista runoili jatkoon Kuopion klassillisen lukion oppilas Annemari Lukkari, joka nähdään yhdentoista runoilijan SM-finaalissa lauantaina 21. toukokuuta Satamankulmassa klo 19.00 alkaen.

Toista kertaa järjestetty Nuorten puulaaki aloitti kolmipäiväisen Kuopion Runofestivaalin perjantaina aamupäivällä. Puulaakikarsinnassa oli mukana yksitoista runoilijaa ja yhdeksän esitystä.

Nuorten puulaakin yleisöksi saatiin luokallinen Klassikasta. Vas. Anja Lappi.
Pohjois-Savon äidinkielen opettajat ja Kanttilan kannatusyhdistys lahjoittivat kaikille runoilijoille kirjakauppa Rosebudin lahjakortit, jotka jakoivat opettajat Virva Eskelinen, Pirjo Hautakorpi ja Henna Hämynen.

Satamankulman ja Cafe Marinan erikoisjäätelöpalkinnon Runopuulaakin tuottaja Anja Lappi myönsi James Enwaldille erityisen hyvin Kallamarinan vene- moottori ja tankkaustiloihin sopivista runoista.

Tuomaristoon kuuluivat Janne Ilvonen , Anja Lappi, Anna Marin, Mira Mykkänen ja Jenna Oinonen. Nollarunoilija Tossavainen sai sanomalehtirunollaan 23,7 pistettä.

Savon Sanomien kulttuuritoimittaja
Eeva Lankolainen jututti Runokukko
Olavi Rytköstä ja äidinkielen opettaja
Virva Eskelistä.

Tulokset

Pinja Miettinen/ Saara Savolainen/ Netta Välikangas Vehmersalmen 7. luokka 26,0 ja 23,5
James Enwald, Vehmersalmi 7. lk. 24,9 ja 24,2
Elisa Lemettinen, Kuopion klassillinen lukio 23,4
Annemari Lukkari, Klassikka 24,3, 25,2 ja 25,3
Eetu Föhr, Klassikka 25,9 ja 23,6
Saara Pakoma, Klassikka 23,9
Aleksis Tammi, Minna Canthin koulu 9. lk. 23,9
Tuomas Heikkinen / Ria-Noora Tenhunen Minari 9. lk. 21.9
Aida Juola, Minna Canthin koulu 9. lk.

torstai 19. toukokuuta 2016

Kahdeksan varmaa finalistia

Kasper Salonen,
Kotka.
Juho Kuusi,
Turku.
Ulla-Maija Vänttinen,
Mikkeli.
Karlo Haapiainen,
Helsinki.
Mikko Kallio,
Lahti.
Riina Särkilahti,
Kuopio.
Adele Waltari,
Jyväskylä.
Lassi Kalleinen,
Oulu.

lauantai 7. toukokuuta 2016

Satamankulmassa hyvät tilat SM-finaalille

Pohjois-Savon karsinnasta jatkoon runoili kuopiolainen Riina Särkilahti, jolle tiukan vastuksen antoi heinäveteläinen kirjailija Martti Issakainen. Oik. Runokukko Olavi Rytkönen.
Satamankulman tilat sopivat
hyvin myös runoiluun.
Pohjois-Savon karsinnassa testattiin ensimmäisen kerran uuden festivaalipaikan sopivuutta runoiluun. Satamankulman tilat osoittautuivat erinomaisiksi, kuten myös viereisen ravintolan palvelut.

Itse ravintolan omistaja Paco Nucci osallistui tarjoilutöiden ohessa puulaakiin selviytyen toiselle kierrokselle.

Kolmipäiväisen Runofestivaalin tilat ovat siis kunnossa, mutta Kuopion karsintaan löytyi vain viisi runoilijaa. Hyvä sää taikka samaan aikaan pelattu jääkiekon MM-ottelu eivät kelpaa selityksiksi edes savolaiselle.

Toisaalta yleisön joukosta löytyi enemmän tuomariksi halukkaita kuin voitiin ottaa mukaan, mitä ei ole tapahtunut liian usein.  Tuomaristoon kuuluivat Marja Koskenkyä, Saija Vartiainen, Jorma Tikkanen ja tuomariparit Eeva-Liisa Saharinen/ Seija Österdahl sekä Ulla Väätäinen/ Terttu Niiranen.

Runoilijoiden esiintymisjärjestyksen onnettarena arpoi Virpi Laukkanen, ja nollarunoilijana Martti Maxi Kaukonen tempaisi 24,2 pisteen pohjat.

Tulokset esiintymisjärjestyksessä:

Rauni Väinämö 21,8
Martti Issakainen 25,4, 26,8 ja 26,1
Riina Särkilahti 26,7, 26,9 ja 28,0
Tuomo Tuomainen 24,6
Paco Nucci 25,7 ja 25,8


torstai 5. toukokuuta 2016

Yhdentoista runoilijan puulaaki Oulussa

Lassi Kalleinen runoili jatkoon Oulun karsinnasta. Kuvat: Reijo Valta.



Oulu/Reijo Valta
Keke Lammassaari.

Pohjois-Suomen karsinnat järjesti Huutomerkki ry 4.5. ravintola Tubassa. Yhdentoista osallistujan joukosta jatkoon valikoitui konkari, vuoden 2014 SM-kakkonen Lassi Kalleinen. Tiukan vastuksen Kalleiselle antoivat kolmannelle kierrokselle selvinneet Keke Lammassaari ja Iina-Ruusa Pyykkönen.

Oulun karsinnoissa oli hyvä taso. Toiselle kierrokselle pääsivät edellä mainittujen lisäksi Aarno Rimpiläinen ja Saga Sees. Jännittävällä kolmannella kierroksella jatkoon pääsijä ratkaistiin kymmenysten erolla. Kalleinen sai 26,9 ja toiseksi tullut Lammassaari 26,5 pistettä.

Illan juonsi Kari Ensio Miettunen ja virallisena valvojana toimi Jussi Moilanen.
Iina-Ruusa Pyykönen.

Tulokset:


Ensimmäinen kierros
Toni Rissanen 21,0
Lassi Kalleinen 25,0
Harri Holtinkoski 22,8
Saga Sees 24,2
Elina Niiranen 21,7
Keke Lammassaari 25,6
Iina-Ruusa Pyykkönen 26,0
Juha Kaarlela 21,6
Eeva Holma 23,1
Aarno Rimpiläinen 25,5
Riikka Palkki 22,9

Toinen kierros
Saga Sees 25,1
Lassi Kalleinen 25,5
Aarno Rimpiläinen 23,4
Keke Lammassaari 26,1
Iina-Ruusa Pyykkönen 25,4

Kolmas kierros
Iina-Ruusa Pyykkönen 26,1
Lassi Kalleinen 26,9
Keke Lammassaari 26,5