keskiviikko 16. elokuuta 2017

Nuoret runoilevat Kuopion pääkirjastossa

Ensimmäisen Nuorten puulaakin
voittajaksi runoili
Minttumaaria Villanen.
Nuoret runoilevat Kuopion pääkirjastossa perjantaina 25. elokuuta klo 16.00. Leikkimielinen runokisa  on tarkoitetttu yläkoulun ja lukion oppilaille ja se on osa Lavarunouden SM-viikonloppua Kuopiossa. 

Nuorten runopuulaakiin voi ilmoittauta kirjaston luentosalilla puoli tuntia ennen kisaa tai  suoraan kisan vetäjälle Olavi Rytköselle osoitteeseenolavi@rytkonen.net.
Nuorten puulaaki järjestettiin vuonna 2015 ensimmäisen kerran Kuopiossa. Silloin kisan  voitti Minna Canthin koulun oppilas Minttumaaria VillanenViime vuonna Kuopion klassillisen lukion oppilas Annemari Lukkari oli ykkönen. 

Halutessaan koululaisten puulaakin voittaja pääsee osallistumaan myös yleisen sarjan SM-finaaliin lauantaina 26.8.klo 18.00 ravintola Maljassa.
Annemari Lukkari.

Runopuulaakissa jokainen kilpailee vain omilla runoillaan, esitysaikaa on enintään kolme minuuttia ja tuomaristo on koottu kisan yleisöstä. Kisassa on käytössä luentosalin äänentoisto.

Muistutuksena runopuulaakin säännöt:

* Aihetta, tyyliä tai mittaa ei rajoiteta millään lailla. Runojen pitää olla ennen julkaisemattomia. Oppilaalla tulee olla tehtynä useampia runoja, vähintään kolme.
* Koululaisten Runopuulaakissa noudatetaan yleisiä lavarunouden eli Poetry Slamin ohjeellisia sääntöjä:
Esiintymisjärjestys arvotaan.
Tuomaristoon kuuluu viisi yleisön edustajaa, jotka ovat vapaaehtoisia, puolueettomia ja arvostelukykyisiä. Tuomaristo voi koostua oppilaista, opettajista, muusta koulun henkilökunnasta tai vaikkapa vanhemmista. Yksi tuomareista toimii puheenjohtajana.
Tuomaristo jakaa esityksille pisteet asteikolla 1,0 – 10,0 siten, että 10 on paras. Pisteet annetaan heti esityksen jälkeen, eikä tuomareiden tarvitse niitä mitenkään perustella. Kolme keskimmäistä pistemäärää lasketaan yhteen eli paras ja huonoin jätetään huomioimatta. Tasapisteissä järjestetään uusintakierros tai tuomariston puheenjohtaja päättää paremmuuden.
Tuomaristo valitsee toiselle kierrokselle viisi kilpailijaa, joista ensimmäisenä esiintyy vähiten pisteitä saanut ja viimeisenä ensimmäiseltä kierrokselta eniten pisteitä saanut.
Kolmannelle kierrokselle valitaan kaksi kilpailijaa, joista parempi on voittaja.

Luvassa siis huimaa esiintymiskokemusta, sanataiteen riemua sekä lahjakortteja koululaisen tarvemyymälään eli kirjakauppaan!

Lisätietoja runopuulaakista saat lukemalla Olavi Rytkösen kirjoittaman teoksen Parhaat lavarunot, Johdatus Poetry Slamiin, osa 1 ( Like 2003) tai tutustumalla esim. Runokukkojen sivuihin: www.runokukko.blogspot.com

Ei kommentteja: