keskiviikko 4. huhtikuuta 2007

Pois voihke ja valitus

"Suomessa lavarunouden SM-kisoja järjestää runoyhdistys Nihil Interit. Idea on yksinkertainen: Runoilijalla on käytössään mikrofoni ja kolme minuuttia. Runojen tulle olla esittäjän omia. Tärkeä kannanotto kilpailussa on se, että tuomaristo ei koostu pönäköistä 'asiantuntijoista' vaan viidestä yleisön edustajasta, jotka järjestäjä valitsee ennen kilpailun alkua vapaaehtoiseksi ilmoittauttuneista, puolueettomista ja arvostelukykyisistä kansalaisista. Yksi kilpailun johtoajatuksista on, että runoutta voivat kaikki kansalaiset ymmärtää, arvioida, esittää ja kuunnella."

"Lavarunoudessa näkyy myös nykyrunolle ominainen taiteidenvälisyys: yksi lavarunouden laji on triathlon-ottelu. Kilpailevassa joukkueessa on runoilija, tanssija ja muusikko, jotka pyrkivät esittämään mahdollisimman hyvän tulkinnan runosta tekstin, liikkeen ja äänen keinoin."

Näin slämeistä kirjoittaa FM ja äidinkielen lehtori Hanna Kumpulainen Hiidenkiven (2/2007) jutussa "Nykyruno etsii uusia ilmaisukeinoja ja julkaisukanavia".

Vaikka ei näytä tänäkään vuonna siltä, että runoyhdistys Nihil Interit järjestää lavarunouden SM-kisat, niin pois voihke ja valitus, koska lehden kansikuvapoika on männistöläinen runoilija Jyrki Heikkinen, jota on käynyt jututtamassa porvoolainen kirjailija Jouko Sirola.

Sivulliseksi sen sijaan kokee itsensä kuopiolaissyntyinen kirjailija Sirpa Kähkönen Helsingissä ja Suomessa. Jyväskylän professorini Leena Kirstinän haastattelussa hän toteaa: "Koen, että Jään ja tulen kevät lähes vaiettiin kuoliaaksi, ja olen todennut, että sivullisuuteni Suomessa ja suomalaisuudessa sai hyvin voimakkaan vahvistuksen tästä vastaanotosta."

Kadonneet kirjailijat -sarjassa taas esitellään lääkäri ja runoilija Laura Latvala. Jutun perusteella unohdetun runoilijan kotiseutukin katoaa, jos ei tiedä missä on Harjamäen sairaala, josta kirjailija Kari Hotakainen käyttää nimitystä Sutikukkula.

Vuonna 2007 Kuopion Kirjakantissa ei järjestetä joukkueiden välistä Triathlon-kisaa, mutta SM-kisan karsintakierrosten tauoilla triathlon-esitys onnistuu.

Poetry slamin Triathlon-kisan säännöt


Triathlon-slämmissä joukkue koostuu kolmesta henkilöstä: runoilija, tanssija ja muusikko. Runoilija tulkitsee omaa tekstiään, jota tanssija ja muusikko tukevat.

Esityksen kesto on rajattu kolmeen minuuttiin. Ajanotto alkaa joukkueen ensimmäisestä sanasta. Ajan päättyminen ilmoitetaan joukkueelle ja ajan ylittämisen normaalien Poetry slam -sääntöjen mukaan valittu tuomaristo huomioi kohtuulliseksi katsomallaan tavalla.

Triathlon-kisassa tavoitteena on mahdollisimman hyvä tulkinta runosta tekstin, liikkeen ja äänen keinoilla niin että kaikki kolme elementtiä luovat konaisuuden, josta yhtä osaa ei voi erottaa ilman että sisältö muuttuu.

Kun mukana on useampi joukkue esiintymisjärjestys arvotaan ja loppukilpailuun pääsee kaksi eniten pisteitä saanutta joukkuetta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti