lauantai 21. toukokuuta 2016

Runofestivaali lavalla ja puistossa


■ Runopuulaakin SM-loppukilpailu pidetään Satamankulmassa (Tulliportinkatu 1, Kuopio) tänään klo 19. Mukana on kahdeksan aluekarsintojen voittajaa, heidän joukossaan Kuopion karsinnan voittaja Riina Särkilahti, kaksi perjantain keräilyerästä mukaan otettua runoilijaa ja nuorisosarjan voittaja Annemari Lukkari.
■ Pushkinin patsaalle Valkeisenlammen rannalle kokoonnutaan kävelyrunouden merkeissä sunnuntaina 22.5. klo 12. Reitti kiertää lammen ja vie Bierstuben kautta Sampoon.
■ Kävelyrunouden periaatteita ovat ekologisuus ja yhteisöllisyys. Kävelyrunouden dogmassa kiellettyjä ovat moottoriajoneuvot, mikrofonit, kaikenlaiset arvostelut sekä paperin kuluttaminen.

Liian pienet lapsenkengät

Nuoret runoilivat moottoreista, kasvamisesta, suurista tunteista ja karkinhimosta.

Kuopio 
Eeva Lankolainen

Runopuulaakin keräilyerästä jatkoon runoilivat Eetu Föhr ja AP Kivinen.
Keräilyerän voittanut Föhr (26,5 pistettä III kierroksella) osallistui
jo aamupäivällä Nuorten puulaakiin. Työesteen takia AP:lle (25,2 pistettä)
 luovutti finaalipaikkansa toiseksi sijoittunut Aleksis Tammi (25,9 pistettä).
Myös Tammi osallistui Nuorten puulaakin. 
Kevytmoottoripyöriä ja karkkiövereitä, moderneja lemmenloitsuja ja taustalla väijyvän kuoleman tiedostamista. Kaikkia näitä aiheita kuultiin perjantaina Kuopiossa nuorten runopuulaakissa, jossa yläkoulu- ja lukioikäiset kirjoittajat esittivät omia runojaan yleisölle ja tuomaristolle.
Voittajaksi seuloutui kolmen erän kautta Kuopion klassillisen lukion opiskelija Annemari Lukkari. Pienen rahapalkinnon ohella Lukkari sai paikan lauantai-illan SM-finaaliin.
Lisäksi tapahtumalle puitteet tarjonnut Satamankulma antoi erikoispalkinnon vehmersalmelaiselle James Enwaldille, joka runoili moottoripyöristä ja muista kulkupeleistä – onhan nykyisellä kulttuuri- ja monitoimitilalla pitkät perinteet moottorihärvelien myymisessä ja huollossa.
17-vuotias Annemari Lukkari tunnustaa, ettei ollut kirjoittanut runoja koskaan ennen kuin äidinkielenopettaja patisti hänet runoilemaan. Ensimmäiset runot tulivat yöllä, eikä aloittamisen jälkeen nukkumisesta tullut mitään.
Sen sijaan musiikki on tuttu taiteen laji perinteistä riimirunoutta kirjoittavalle Lukkarille. Hän kuuntelee muun muassa englannin-, espanjan- ja koreankielistä musiikkia.
Lukkarin runojen teemoista hallitsevimpana esiin nousee itsensä etsiskely. Runoissa pääsee ääneen muun muassa liian pitkäksi kasvanut lapsi: Usein pettää näkemämme ulkokuori. Päältä päin aikuinen, sisältä niin nuori.
– Samat asiat ovat itsellänikin pinnalla: mitä tekisin koulun jälkeen ja mitä tekisin elämälläni?
Minna Canthin koulun äidinkielenopettaja Virva Eskelinen kertoo, että runous jää koulutunneilla helposti muiden lajityyppien kuten nuortenromaanien ja mediatekstien varjoon.
Tällä kertaa nuorten runopuulaakiin pääsivät kaikki halukkaat osallistujat. Eskelisen mielestä ihannetilanne olisi, jos halukkaita olisi niin paljon, että kouluilla voitaisiin pitää omia esikarsintoja.
– Nuorilla on valtavan paljon hienoja ajatuksia. Meillä opettajilla on työssämme etuoikeus päästä lukemaan niitä, mutta totta kai toivoisin, että muutkin saisivat niitä kuulla.
Lavarunoudessa kisataan nyt kuudettatoista kertaa. Välillä SM-finaali kiersi eri paikkakunnilla, mutta viime vuosina se on vakiintunut Kuopioon ja toukokuuhun.Tapahtumaa alusta saakka järjestäneen Runokukko-duon eli Olavi Rytkösen ja Jouni Tossavaisen mukaan kisa on nyt lyömässä todella läpi valtakunnalliseen tietoisuuteen. Tämän kevään aikana pidettiin aluekarsintoja kaikkiaan kahdeksalla paikkakunnalla.
Runopuulaakissa olennainen asia on Tossavaisen mukaan se, että se tarjoaa yhteyden runoilijan ja kuuntelijoiden välille. Yksittäinen esitys saattaa tavoittaa enemmän yleisöä kuin kokonainen kirja.
– Paperista runokokoelmaa myydään nykyään keskimäärin sata kappaletta. Montako puuta sitä varten tarvitsee kaataa, ja olisiko aika etsiä jokin ekologisempi tapa välittää viesti? hän heittää. Puulaakista kuitenkin jää puuttumaan yksi osa-alue: dialogi. Sen vuoksi sunnuntaina järjestetään ensimmäistä kertaa Kuopiossa ja Suomessa kävelyrunouden tapahtuma. Tapahtumassa jokainen on Joseph Beuysin sloganin mukaisesti taiteilija.
– Siinä pääpaino on inhimillisessä kohtaamisessa, kertoo Tossavainen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti