perjantai 30. maaliskuuta 2007

Kirjakantin slam-info maanantaina 16.4.


Kirjakantin kolme kovaa Minnaa: Vestäjien pj. Ritva Kolehmainen, K-kantin Minna-palkinto 2007 ja läänintaiteilija Johanna Sorjonen.

Poetry slamin SM-finaalia järjestävän kirjallisuustapahtuma Kirjakantin (6.-9.9.) slam-työryhmä kokoontui tänään Pohjois-Savon läänin taidetoimikunnassa. Syksyn kujeet alkavat olla kasassa ja rahoituksen niukkuus tiedossa.

Tarkemmin infotaan maanantaina 16.4., mutta sen verran voi jo kertoa, että kahtena päivänä runoillaan ja luvassa on jälleen kansainvälinen slam-vieras.

SM-finaaliin on mahdollista ottaa 8 kolmehenkistä joukkuetta, aivan kuten viime vuonnakin. Tällä hetkellä karsintakisansa päivämäärän ovat varmistaneet Kotka, Oulu ja Tampere. Edellisten lisäksi viime vuonnna olivat mukana Helsingin, Joensuun, Jyväskylän ja Lahden joukkueet.

Poetry slamin säännöt SM-kilpailua varten 2007

1. Kilpailuun runoilija osallistuu yksin ja esitettävien runojen on oltava runoilijan omia.

2. Esityksen kesto on rajattu kolmeen minuuttiin. Ajanotto alkaa runoilijan ensimmäisestä sanasta. Ajan päättyminen ilmoitetaan kilpailijalle ja ajan ylittämisen tuomaristo huomioi arvostelussa kohtuulliseksi katsomallaan tavalla.

3. Mikrofonin ja tekstipaperin lisäksi muun rekvisiitan tai musiikin käyttö ei ole sallittua.

4. Ilmoittautuminen paikan päällä viimeistään puoli tuntia ennen kilpailun alkua.

5. Ensimmäisellä kierroksella runoilijoiden esiintymisjärjestys arvotaan.

6. Kilpailun tuomaristoon kuuluu viisi yleisön edustajaa. Raadin viisi yleisöjäsentä valitsee järjestäjä ennen kilpailun alkua vapaaehtoiseksi ilmoittautuneiden, puolueettomien ja arvostelukykyisten kansalaisten joukosta.

7. Yleisöraati jakaa pisteet asteikolla 1,0 - 10,0 niin että 10 on paras. Kolme keskimmäistä pistemäärää lasketaan yhteen eli paras ja huonoin jätetään huomioimatta. Tasapisteissä puheenjohtaja valitsee jatkoon pääsijän.

8. Toiselle kierrokselle raati valitsee viisi kilpailijaa, joista ensimmäisenä esiintyy vähiten pisteitä saanut.

9. Kolmannelle kierrokselle raati valitsee 2-4 kilpailijaa, joista voittajan edelleen valitsee em. tuomaristo.

10. Karsintakisan kolme parasta edustaa itseään ja joukkuettaan Poetry slamin SM-finaalissa Kuopiossa lauantaina 8. 9. 2007.

11. SM-joukkuekilpailun paremmuusjärjestys määräytyy henkilökohtaisen kilpailun ensimmäisen kierroksen perusteella, jonka jälkeen kunkin joukkueen jäsenten pistemäärät lasketaan yhteen.

12. Lavarunokilpailun säännöistä vastaavat yhteistyössä SM-finaaliin osallistuvien paikkakuntien slam-mestarit ja Runokukko-duo.

(Triathlon-slämmissä joukkue koostuu kolmesta henkilöstä: runoilija, tanssija ja muusikko. Runoilija tulkitsee omaa tekstiään, jota tanssija ja muusikko tukevat.

Esityksen kesto on rajattu kolmeen minuuttiin. Ajanotto alkaa joukkueen ensimmäisestä sanasta. Ajan päättyminen ilmoitetaan joukkueelle ja ajan ylittämisen tuomaristo huomioi arvostelussa kohtuulliseksi katsomallaan tavalla.

Triathlon-kisassa tavoitteena on mahdollisimman hyvä tulkinta runosta tekstin, liikkeen ja äänen keinoilla niin että kaikki kolme elementtiä luovat konaisuuden, josta yhtä osaa ei voi erottaa ilman että sisältö muuttuu. 15.Triathlon-joukkueiden esiintymisjärjestys arvotaan, ja slam-tuomaristo antaa yhdet pisteet kullekin joukkueelle. Loppukilpailuun pääsee kaksi eniten pisteitä saanutta joukkuetta.)


keskiviikko 28. maaliskuuta 2007

Yllätysterveiset Tanskasta

Kiitos Poetry slamin sain pitkästä pitkästä aikaa terveisiä Tanskasta kirjailija Niels Havilta, jonka tapasin ensimmäisen kerran Romaniassa vuonna 1988. Niels ei ole slämmänyt koskaan, mutta internetin kautta hän on ymmärtänyt, että olen jotenkin slämien kanssa tekemisissä.

Tänään Niels, joka vieraili kerran Kuopiossakin, ajattelee erityisesti Suomea, koska hänen vaimonsa Christina on koko viikon Jyväskylässä konsertoimassa.

Nielsin uusin kirja on kustannettu Torontossa, joten terveisiä menee myös Jyväskylän mikkimestari Mäkisen nykysuuntaan. Niels vierailee siellä kirjafestareilla lokakuussa.

Viestinsä loppuun Niels on liittänyt Epigrammin:

Ihminen voi viettää koko elämänsä
sanojen parissa,
löytämättä
sitä oikeaa.

Kuin kala-parka
pakattuna unkarilaisiin sanomalehtiin:
ensinnäkin se on kuollut,
ja toiseksi se ei ymmärrä
unkarin kieltä.

(Transl; Päivi Hietalahti)

Nielsin kuva on otettu Mustan meren rannalla, ja toiseen Romanian runofestivaali-vierailuuni liittyy tämä tarina. Tuore Nielsin haastattelu löytyy täältä.

tiistai 27. maaliskuuta 2007

Toronton Story Slamit ja Tukholman GanBang

Kanadan reissultaan Jyväskylän mikkimestari Juha Mäkinen kertoi, että Torontossa on kuukausittainen slam, vaan hän on toistaiseksi missannut molemmat kerrat.

Lauantaina Torontossa järjestettiin ensimmäisen kerran erityinen Story Slam, jossa runoilta edellytettiin jonkinlaista tarinallisuutta. Lisätietoja löytyy täältä: http://torontopoetryslam.com/

Suomen Kuvalehden nettijutussani kerron tarkemmin, mistä on kyse GangBang-slameissa, jotka näin ensimmäisen kerran Tukholmassa viime syksynä. Koskahan Suomessa?

Yleensäkin ottaen mikään eikä kukaan ei estä kehittelemästä aivan omia versiota slameista. Esimerkiksi Kuopion viime vuoden SM-slameissa kokeiltiin Triathlon-slamia (jonka säännöt löytyvät blogin alalaidasta) ja mukaan saatiin vain yksi joukkue Tampereelta. Mainio esitys vastasikin ehkä noin kolmea hintelämpää toteutusta.

Mutta viritelläänpä mitä hyvänsä, jostain syystä nämä kolme peruskonstia näyttävät toimivan runopuulaakeissa: oma runo, aikaraja ja yleisö päättää.

maanantai 26. maaliskuuta 2007

Tampereella karsitaan Kirjan ja ruusun päivänä

Runoilija ja vuoden 2005 SM-voittaja Anna Turunen viestittää Tampereelta, että Hämeen puolen karsinta järjestetään Kirjan ja ruusun päivänä 8.5. – eli samana päivänä kuin Kotkassa. Tampereella juontaa vuoden 2004 Turun kirjamessuilla slamien Suomen mestariksi runoillut Maria Kalliomeri (o.s. Siironen).

Tampereen karsinta on Kerho-kirjallisuusklubin yhteydessä ravintola Artturissa. Kerhoa
järkkäävät sanataideyhdistys Yöstäjä ry (www.sanatampere.net) ja Viitapiiri ry (www.viitapiiri.net). Esittävän runouden tamperelaisvoimiin kuuluu myös vuodesta 2002 asti toiminut Ihoteollisuus (www.sanatampere.net/ihoteollisuus).

Lisätietoja ja ilmoittautumisia: anna.turunen@uta.fi

Oulun karsinta Muusajuhlilla

Kaltion toimittaja Paavo J. Heinonen vieraili Kirjakantissa 2006. (Kuva: Kirjakantti/Marko Happo)

Oulun puolesta Kaltion toimittaja Paavo J. Heinonen ilmineeraa, että heidän slammestarinsa on ilmeisesti Heikkisen Tuomo. Oulun karsinta voisi olla lauantaina 1.9. Rotuaarilla Muusajuhlien ja Oulun Päivien yhteydessä.

Heinonen miettii myös muita yhteistyökuvioita Kuopion ja Oulun välille, koska Muusajuhlat (31.8.-8.9..2007) ovat osittain juuri samaan aikaan kuin Kirjakantti (6.-9.9.) Esim. keskiviikkona 5.9. Oulussa on Muusaklubi, jossa voisi esiintyä samoja nimiä kuin Kuopiossa, varsinkin, jos on kauempaa saapuvia vierailijoita.

Viime vuonnahan sattui tällaista pientä samanlaisuutta, kun kuopiolainen runoilija Jyrki Heikinen vieraili Muusaklubilla viisi päivää kokoelmansa Kirjakantin julkkareiden jälkeen.

Oulun seudun tulevat slämit saattavat olla torstaina 26.4. liittyen seuraavana päivänä järjestettävään Nisperon runovarttiin. Torstaina siksi, että Paavon mukaan perjantaisin Oulussa ei kannata kannata edes yrittää runoushommia baareissa.

lauantai 24. maaliskuuta 2007

SM-voittajalle Ranskan reissu









Erkki Lappalainen Kuopion Kirjakantissa 2006, jossa Jouko Saksio (oik.) voitti Poetry slamin Suomen mestaruuden. (Kuvat: Kirjakantti/Marko Happo)


Ranskasta kysellään keikalle viime vuotista lavarunouden SM-voittajaa eli nykyistä Runonjalat-kiertopalkinnon omistajaa. Lähetin Lucilelle oululaisen Jouko Saksion yhteystiedot, ja katsotaan nyt pääseekö runoilija keikalle kesäkuussa. Ja jos pääsee, niin keikasta kuuluu kiitos Ruotsin slammestarille Erkki Lappalaiselle, joka vieraili ja esiintyi viime syksynä Kuopion SM-finaalissa.

Dear Jouni Tossavainen,
My name is Lucile, I work with Pilote le Hot in France. We just got your contact from Erkki Lappalainen, who told us to get in touch with you.
We currently organize a World Cup of Poetry Slam. It will take place next june (between june 26th and 30th 2007) in Bobigny, a city close to Paris.
So we'd like to know when is the National Poetry Slam in Finland and who won the National Poetry Slam in 2006 in Finland. Do you know who we should get in touch with ?
Give me news as soon as possible
Best regards,
Lucile
for Slam Productions

SM-karsinta Kotkassa 8.5.


Kirjallisuuden läänintaitelija Petri Pietiläinen ilmoitteli Kotkasta, että heidän lavarunouden SM-karsintansa järjestetään tiistaina 8.5.2007 klo 19 Pekkas-akatemian Runoklubilla (Ravintola Kotkankadun Albert)

Lisätietoja: Petri Pietiläinen, Pekkas-akatemia, e-mail. petri.pietilainen@kotka.fi

050 -5438791


Kotkan puolen aktiivisimpia lavarunoilijoita on Jari Nenonen, joka julkaisi viime vuonna omien slam-runojensa kokoelman "Slämmää tätien kanssa". "Tämä on kaikki Rytkösen ja Tossavaisen syytä", Nenonen totesi teoksensa omistuskirjoituksessa Kuopiossa 2.9.2006.

PS Jyväskylän slämmestarin Juha Mäkisen tarina New Yorkin lavarunoilusta löytyy täältä:
http://mcinen.vuodatus.net/blog/415689