perjantai 31. elokuuta 2007

Saksio ja Ranskan MM-slamit K-repussa 11.9.

TV1/K-reppu TI 11.9. 2007 kello 19.00 lähetetään tamperelaisen Tommi Ketosen näkemys runoilija Jouko Saksion matkasta Poetry slamin MM-kilpailuihin Ranskaan. Ohjelma kestää 19 minuuttia ja ensiesityksen jälkeen se on viikon ajan katsottavissa YLEn Areena-arkistossa.

tiistai 28. elokuuta 2007

Rytkönen ja Mäkinen juontavat SM-finaalin

SM-finaalin juontaa Runokukko Olavi Rytkösen kaverina vuoden 2003 Suomen lavarunomestari ja Sunnuntaisuomalaisen toimittaja Juha Mäkinen, jonka hyvän kysymyksen voi lukea täältä.

perjantai 24. elokuuta 2007

Helsingin karsinnassa 11 lavarunoilijaa

Runoilija
Outi-
Illuusia
Parviainen, jonka blogi löytyy täältä, osallistui Helsingin karsintaan. Kuva: Karri Kokko.


Runoilija Mikael Brygger piti pöytäkirjaa Nihil Interitin järjestämässä Helsingin karsinnassa, jonka neljä parasta olivat (3. kierroksen pisteet):

1. Juho Nieminen (25,29)
2. Ritva-Liisa Harjumaa (23,00)
3. Outi-Illuusia Parviainen (22,40)
4. Satu-Laine Patana (20,97)

Art goes kapakan ja Runokuun ohjelmistoon kuuluneissa slameissa osanottajia oli yhteensä 11, ja edellisten lisäksi mukana olivat Timo, Mika, Mike Pohjola, Saara Ripatti, Jussi W, Risto Lehti ja Rami. Voittajat kukitettiin ja palkittiin kirjapalkinnoin.

Kati Neuvosen juontamista slameista löytyy kuvia runoilija Karri Kokon blogin Lyhyttavaraliikkeen hyllystä Ihmisiä, päiviä, elämää.

Yleisön joukossa Isoroban Black Doorsissa olivat paikalla ainakin Aki Salmela, Tommi Nuopponen, Sirpa Kyyrönen, Henriikka Tavi, Tatu Pohjavirta, Eino Santanen, Sanna Karlström ja Juhana Vähänen.

lauantai 18. elokuuta 2007

Turussa yhtä paljon runoilijoita kuin Joensuussa


Turussa Turun Sanomat (17.8.2007) nosti lavarunoilija Lassi Rintakummun etusivulleen kuvan kanssa, vaikka itse slamien SM-karsintaan osallistui yhtä monta runoilijaa kuin Joensuussa. TS:n toimittajan Johanna Pihlavan jutun mukaan "tuomaristoa miellytti ensimmäisen kierroksen jälkeen kisan ainoa nainen Noora Kaselius, joka päihitti tasatulokseen päätyneet miehet pisteen erolla".

torstai 16. elokuuta 2007

Turussa karsitaan Taiteiden yössä, Helsingissä Runokuussa

Turun SM-karsinta järjestetään Taiteiden yönä 16.8. klo 19.30. alkaen Bar Kukassa, Linnankatu 17. Slamin järjestää Kirjallisuuslehti Lumooja yhteistyössä Varsinais-Suomen taidetoimikunnan kanssa. Bar Kukassa ohjelma jatkuu koko illan singer-songwriter-tyylisesti mm. Kate Bushin musiikilla ja Keskiyön Bingolla! Lisätietoja: Jermu Koskinen 050 306 5876.

Kun Nuoren Voiman Liitto näyttää jälleen unohtaneen slamit Elävien Runoilijoiden Klubin jäsenkirjeestä, muistutetaan vielä, että helsinkiläisen Runokuun ohjelmistoon kuuluu torstaina 23.8. Poetry slamin Helsingin-karsinta Pub Black Doorissa, Iso-Roobertinkatu 1, klo 18. Ilmoittautuminen kisaan paikan päällä klo 17.30 mennessä. Järjestäjä: Runoyhdistys Nihil Interit ry.

perjantai 10. elokuuta 2007

Poetry Slams right on the internet

Kiitos Jouko Saksion ja hänen tanskalaisen runoilijaystävänsä Thorkil Jacobsenin sain tietää, että nyt myös netissä voi slämmätä. Ei muuta kun arvioimaan, tai oma runovideo nettilevitykseen, Cyber slamit löytyvät täältä.

PS Netissä liikkuvaa kuvaa ja ääntä runon suuntaan virittää myös Nicholas Manning.

keskiviikko 8. elokuuta 2007

Suomen mestarin runoja netissä

Poetry slamin ensimmäisessä MM-kilpailussa Ranskassa tänä vuonna kahdeksanneksi sijoittuneen vuoden 2006 lavarunouden Suomen mestarin Jouko Saksion runoutta voi nyt kuunnella netissä osoitteessa www.nokturno.org. Viiden runon tallenne on viime vuodelta.

Saksio aikoo osallistua uusilla teksteillä myös tulevan syksyn kotimaisen runoniskennän aluekarsintaan Oulussa lauantaina 1. syyskuuta.

perjantai 3. elokuuta 2007

Pietarin klubeilla slämmätään

Länsimaisilla kirjaimilla netistä löytyy heikohkosti tietoa kyrillisen maan slameista. Pietarilaisen runoilijan Dmitri Golynko-Volfsonin mukaan slam-tyyppisiä tapahtumia kuitenkin löytyy Venäjän puolesta:

"2000-luvun alussa oli selvä tarve profanoida ja yksinkertaistaa yleviä ja elitistisiä runouden merkkijärjestelmiä. Tämä prosessi, joka tähtäsi runouden asiantuntijoiden elitististen makumieltymysten ja massojen mielenkiinnon välisen rajan häivyttämiseen, on ollut paljon käytössä kirjallisilla klubeilla. Esimerkkinä voidaan mainita esimerkiksi poetry slam -tyyppiset tapahtumat, joissa kuulijat eivät ole runouden asiantuntijoita, mutta arvostelevat korkeakirjallista runoutta. Myös internet-runous antaa mahdollisuuden julkaista tekstejä verkossa niiden esteettisestä laadusta riippumatta."

(Idäntutkimus 2/2007 s. 77-78. Venäjästä suom. Hanna Ruutu.)