Monday, June 9, 2008

Kirjailija Martens: "En ole ollut slameissa, mutta niiden täytyy olla kauheita"

Littera Baltican lukutapahtumaa vietettiin Turun uuden pääkirjaston pihalla. Kirjaston studiossa konferenssin kirjailijoihin kuuluivat myös Lars Sund ja Peter Sandsröm. Kaliningradilainen runoilija Igor Belov tuntee Venäjän slamit.

Slameista puhuttiin myös Littera Balticassa, Itämeren alueen kirjailijoiden ja kääntäjien konferenssissa Turussa 6.-8.6.

- En ole ollut slameissa, mutta niiden täytyy olla kauheita, sanoi kirjailija Paul von Martens sen jälkeen, kun runoilija ja kääntäjä Markku Into oli haukkunut huonoiksi runot, jotka hän oli kuullut kahdessa näkemässään slamissa.

Myöhemmin paljastui, että Into tarkoitti Turun kirjamessuilla käytyjä runomaaotteluja, jotka hän oli sekoittanut slameihin, ja osa muustakin konferenssiväestä vaikutti edelleen tietämättömältä lavarunoilun luonteesta.

Kun tietoa ei ole, mutta ennakkoluuloja löytyy, niin alkaa vähitellen ymmärtää, mistä joidenkin ammattirunoilijoiden puuttuminen slam-yleisöstä saati -lavalta saattaa johtua. Hyvä siis, että tuli Turkuun asti lähdettyä.

Ensimmäisenä slamit tulivat esiin venäläisen, Kaliningradissa asuvan runoilijan Igor Belovin puheenvuorossa. Belovin mukaan Moskova on Venäjän slam-keskus, kun taas Pietarissa lavarunoilut eivät ole niin suosittuja. Venäjänkielisellä alueella kovinta suosiota slamit ovat kuitenkin saaneet Ukrainassa.

Istunnon jälkeen sovimme, että kotiiin palattuaan Belov raportoi lisää Venäjän lavarunoudesta, josta on näköjään varsin hankala saada käsitystä pelkän netin varassa. Belovin juttujen perusteella Venäjän lavarunoutta viljellään hieman erilaisilla säännöillä kuin lännempänä, ja runosessioissa mennään mielluummin stand upin kuin hyvän runon suuntaan.

No comments: