Tuesday, October 20, 2009

Vuoden 2010 SM-slamit YLE Radio Suomessa

"Runopuulaaki 2010" on YLE Radio Suomen ohjelmasarja, jossa kuullaan vuoden 2010 SM-slamien karsinnat ja finaali.


Yleisradion "Runopuulaaki 2010" ei vain kerro ja näytä, miten kansan runokieli sykkii, vaan se on ainutlaatuinen dokumentti tästä ajasta. Runopuulaaki tulee näkymään myös YLEn nettisivuilla.


Runopuulaakin finaaliin runoilijat karsitaan kahdeksan maakuntaradion noin tunnin mittaisissa suorissa lähetyksissä ja finaali järjestetään Helsingissä. Ohjelmat juontaa ja tuottaa yhteistyössä Yleisradion kanssa Runokukko, johon kuuluvat toimittaja Olavi Rytkönen ja kirjailija Jouni Tossavainen.


Aiemmin suoraa runolähetystä on kokeiltu Radio Savon Mikkimestari-kisassa vuonna 2002. Burts Cafeen karsintaan ilmoittautui 45 runoilijaa, joista Kuopion torilavalla järjestettyyn loppukilpailuun karsittiin 10. Radio Helsinki oli mukana esikarsinnoissa, kun Suomen ensimmäinen lavarunouden SM-kilpailu runoiltiin Juttutuvassa vuonna 2001.


Juttutuvan 2001 jälkeen Suomen paras lavarunoilija on valittu kahdeksan kertaa. Vuonna 2008 mestareiden mestariksi runoili Heli Laaksonen ja hallitseva slammestari on siilinjärveläinen Ilkka Markkula.


Syksyllä 2010 Oulussa runoillaan M. A. Castrénin seuran tuella Ugripuulaaki, johon yritetään saada mukaan kaikki 24 suomalais-ugrilaista kieltä. Ugripuulaakin "esinäytös" nähdään Suomalais-ugrilaisessa runopuulaakissa, joka runoillaan Castrénin seuran Sukukansapäivillä lauantaina 24.10.2009. (Villi-Wäinö, Kalevankatu 4, Helsinki, klo 18-21.00).


Runopuulaaki käydään kansainvälisillä Poetry slam -säännöillä: runoilijan esittämän runon on oltava hänen omansa, esiintymisaika on kolme minuuttia ja pisteet antaa yleisön joukosta valittu tuomaristo.2 comments:

Kati said...

Vau!

Eihän toi ugri-ilta nyt vaan oo samana iltana kuin Dudrovnikin Etelä-Amerikkalaisen runouden klubi?

Kati

Jouni Tossavainen said...

Joo, on, mutta Poética Fiesta alkaa vasta klo 19, joten lähes tunnin ehtii elellä ugrikielten parissa,
tjt