Tuesday, May 18, 2010

Slam-antologian toisen painoksen esipuheJOHDANNOKSI


Suomeksi Poetry slameja on runoiltu pian kymmenen vuotta. Kymmeniä ja kymmeniä runoilijoita on nähty ja kuultu myös Suomen mestaruuskilpailujen finaaleissa ja satoja ja satoja runoilijoita on osallistunut lavarunouden SM-karsintoihin eri puolilla maata ja erilaisilla kielillä. Tähän antologiaan on koottu lähes kaikki vuoden 2009 SM-slameissa esitetyt runot.

Tuskin monta muuta dokumenttia löytyy siitä, mitä Suomen kansa runoili vuonna 2009. Viime vuonna vastaavaa kartoitusta haettiin kirjallisuustapahtuma Kirjakantin nettisivulla, jossa etsittiin Suomen suomalaisinta runoa. Vastauksia löytyy kokoelmasta suomi suomalaisille suomi (ntamo 2008), johon valikoitui noin kolmasosa lähetetyistä teksteistä.

Suomen ensimmäiseksi Poetry slamin eli lavarunouden mestariksi saatiin Helsingin Juhlaviikoilla 2001 kuopiolainen Tero Ipatti. Hänen seuraajiaan ovat aikajärjestyksessä Tarja Ruippo Kuopiosta, Juha Mäkinen Jyväskylästä, tamperelaiset Maria Siironen ja Anna Turunen, tuplamestari Jouko Saksio Oulusta ja Kari Raineranta Tampereelta. Kun Tero Ipatti ei päässyt mukaan, slammestareiden mestariksi runoili ensimmäisen SM-kisan kakkonen Heli Laaksonen voittajien kohdatessa toisensa Kuopiossa syyskuussa 2008. Tänä vuonna Kotkassa järjestetyssä finaalissa yleisön joukosta valittu tuomaristo sai voittajaksi siilinjärveläisen Ilkka Markkulan.

Kotkan loppukilpailua varten runoiltiin seitsemän karsintaa eri puolilla Suomea. Ravintola Yellarin kellariin saapui 17 runoilijaa klo 19.00 mennessä lauantaina 29.8.2009. Esiintymisjärjestyksen onnettarena arpoi runoilija Silja Järventausta, ja ”esirunoilijana” Anja Erämaja tavoitti yleisönsä niin hyvin, että hän olisi selviytynyt varsinaisen kisan toiselle kierrokselle 25,1 pisteellä. Salin täyttäneen yleisön joukosta valittuun tuomaristoon kuuluivat kotkalaiset Sirpa Juonola, Maritta Tinkanen ja Viola Toikka, Pauli Kettunen Vantaalta ja Joonas Äyräväinen Helsingistä.

Runoilijoiden saamat pisteet ensimmäiselle kierrokselle arvotussa esiintymisjärjestyksessä:

Juho Nieminen, Helsinki 22,9
Putte Heimonen, Helsinki 21,4
Visa Kuha, Lahti 24,2
Riina Särkilahti, Kuopio 22,6
Pentti Koljonen, Tampere 24,5 ja 24,9
Aaro Koskela, Kotka 22,1
Kari Arminen, Kotka 25,1 ja 24,2
Leena Raveikko, Kuopio 25,9 ja 24,8
Kari Miettunen, Oulu 24,9, 25,7 ja 26,3
Lealiisa Kantola, Lahti 24,0
Ilkka Markkula, Kuopio 26,5, 27,3 ja 28,1
Ville Vanhala, Kotka 24,6 ja 25,6
Juha-Pekka Kilpiö, Jyväskylä 21,0
Mari Kanervaniemi, Lahti 24,2
Pasi Nurmikumpu, Oulu 24,8 ja 24,4
Erkka Mykkänen, Helsinki 25,6 ja 25,5
Eeva-Kaarina Sarastamo, Oulu 25,3 ja 24,4

Ensimmäisen kierroksen yhteenlaskettujen pisteiden perusteella joukkuekisan voiton jakoivat Kuopio ja Oulu 75 pisteellä.

Poetry slamin tähän mennessä parhaaksi suomennokseksi Heli Laaksonen keksi runopuulaakin. Laaksonen on mukana myös suomalaisten puulaakien ensimmäisessä dokumentissa Parhaat lavarunot. Johdatus Poetry slamiin, osa 1 (Like 2003), jonka toimitti savontaja Olavi Rytkönen. Johdatuksen jälkeistä slamhistoriaa kartoittaa blogi www.runokukko.blogspot.com ja www.facebook.com/group.php?gid=44377982575.

Olavi Rytkösen ja kirjailija Jouni Tossavaisen duo Runokukko on juontanut tähän astiset SM-finaalit, mutta ilman kymmeniä ellei satoja runouden ystäviä, yhdistyksiä ja järjestäjiä tähänkään asti ei olisi päästy. Runoilijalta – eli runojalkojen tanssittajille – toiselle kiertävän Runonjalat-palkinnon lahjoitti Savon Sanomat, ja Noora Tarkiaisen suunnittelema teos ojennettiin ensimmäisenä Maria Siiroselle Turun kirjamessuilla vuonna 2004. Muina jatkuvasti ystävällisinä yhteistyöläisinä on muistettava ainakin Grand Slam de Poésie Bobignystä, Erkki Lappalainen Tukholmasta, Helsinki Poetry Jam, Huutomerkki Oulusta, Ihoteollisuus ja Muuntaja Tampereelta, Juha Mäkinen Jyväskylästä, Kiila, Kirja kerrallaan, Lahden Runomaraton, Like, Lumooja, M. A. Castrénin seura, Nihil Interit, NVL, Petri Pietiläinen Kotkasta, Runon Ystävät Joensuusta, Solja Krapu Uumajasta ja Vestäjät Kuopiosta.

Kaikkien edellisten lisäksi muidenkin kirjoittajayhdistysten ja -yhteisöjen apua ja neuvoja tarvitaan, kun YLE Radio Suomi järjestää SM-karsinnat ja 10. finaalin vuonna 2010. Suomen Kulttuurirahaston Pohjois-Savon rahaston vuonna 2004 myöntämän 6 000 euron apurahan jälkeen Yleisradion päätös yhdeksän runolähetyksen toimittamisesta on merkittävin yksittäinen tukityö kotimaisten slamien kehittämisessä.

YLEn Runopuulakissa runoillaan maakuntaradioiden suorissa noin tunnin mittaisissa lähetyksissä. Kahdeksan karsinnan jälkeen loppukilpailu kuullaan elokuuussa Helsingistä. Aiemmin suoraa runolähetystä on kokeiltu Radio Savon Mikkimestari-kisassa vuonna 2002. Burts Cafeen karsintaan ilmoittautui 45 runoilijaa, joista Kuopion torilavalla järjestettyyn loppukisaan karsittiin kymmenen. Myös Radio Helsinki oli mukana ensimmäisen SM-kisan esikarsinnassa Juttutuvan finaaliin vuonna 2001. Näissä radiokarsinnoissa verkkoyhteyksiä ei ollut käytettävissä, mutta keväällä 2010 puulaakiin ilmoittautuminen voi tapahtua netissä julkaistulla runolla, äänirunolla tai runovideolla ja tekstit, haastattelut ja videot löytyvät YLEn nettisivuilta.

Vuoden 2010 slameista tiedetään sekin, että neljäntenä suomalaisena Ilkka Markkula on mukana Ranskan Bobignyn MM-slameissa. Lisäksi Oulussa runoillaan maailman ensimmäinen Ugripuulaaki. Suomalais-ugrilaisten kirjailijoiden XI kongressissa (26.8.—28.8.2010) on mukana mahdollisimman monta 24 ugrikielestä, ja ntamo julkaisee Ugripuulaakin runoista kolmikielisen antologian M. A. Castrénin seuran tuella. Esimakua tästä puulaakista saatiin Castrénin seuran Sukukansapäivien Finno-Ugric Poetry Slamissa lokakuussa 2009. Unkarin, Viron ja Suomen runoilijoiden kisassa voittajaksi runoili Jürgen Rooste Tallinnasta.

Tämän teoksen toimittamisesta sovittiin Puijon tornissa syyskuun alussa 2008. Valikoiman ensipainos päivättiin Juttutupaan Helsingin SM-karsinnan jälkeisenä päivänä 28.8.2009 klo 14.00. Kun kirja piti saada jakoon seuraavana päivänä Kotkan finaalissa, mukaan ehti seitsemän Helsingin karsinnan 10 runoilijasta. Nyt heitä on kahdeksan. Toisen tulemisen äärellä

Kuopion Lönnrotinkadulla ja Helsingin Tark’ampujankadulla 3.11.2009

Jouni Tossavainen

Leevi Lehto

No comments: