Thursday, September 8, 2011

Runopuulaakin finalistit Kuopiossa 8.10.2011


Seija Hämäläinen, Kuopio
Seija Hämäläinen

"Iän voi lukea tuulenvireistä silmänurkissa
Pitkän ja tulisen runosuhteen seurauksena synnyttänyt kolme omakustanteista runokirjaa. Rakkain esikoinen Tuomirannan runoja myös äänikirjana ja 8 laulun CD-levynä sekä juuri valmistuneena karjalankielisenä painoksena.
Pesunkestävä harrastaja, joka runoilee estottomasti pelkästä runoilun ilosta ja levittää runon ilosanomaa myös sivuillaan www.tuomiranta.net<http://www.tuomiranta.net>
Runot ovat puhalluksenkevyitä
satuinnun höyheniä
kutittavat korvasi lehteä.
    Painavia kiviä, pudotessaan
murskaavat varpaat.
Pilvenhattara pään yllä
kallioon jysähtävä pora."

 

Veikko Juutilainen. Kuva: Natalia Kylmänen
Veikko Juutilainen, Lahti

"Isäni oli Savolainen,äitini Pohjalainen.Toinen suurenteli,toinen siirteli totuuden rajoja.Ite oon Lahesta.Neljä lasta naisest kahesta.

Pidän kaikest hillitystä,vaikka just nyt vietän viidenkympin villitystä. Mut no proplem no hätä tiel on päevät mukavat jos ei vaivois peräpukamat. T. Kirveelläveistetty runouden raaka työmies.Viereen voit laitaa jonkun kuvan Dressman mainoksesta." 

Kristiina Ketola-Orava, Oulu

Kristiina Ketola-Orava. Kuva: Vihreät
"Olen aikuisen kypsä  nainen Oulusta. Saavun Kuopioon lausumaan runoja äitiydestä ja naisena elämisestä. Minulta on julkaistu ( Vihreä Kettu) kolme runokirjaa. Ensimmäinen Olipa toisenkin kerran kertoo uusperhe-elämästä ja toinen Oodeja riippuvalle lihalle naisen vaihevuosien kokemuksista. Kolmas ja tuorein (elokuu 2011) Kaikkien Liisojen ihmemaa valottaa runon keinoin hankalan kosteaa avioliittoa.

Lausuntaharrastukseni alkoi Oulun karsinnoista,joten saavun iloisen uteliaana ja innostuneena Kuopioon."


Robert Meriruoho, Turku

Robert Meriruoho. Kuva: Jouni Kuru
"Robert Meriruoho (s.1989) on turkulainen runoilija, joka runoudellaan pyrkii kuvailemaan maailmaa ja ympärillä olevia ihmisiä ilman vaikeita kielikuvia. Meriruohon mielestä runouden tulee olla helposti lähestyttävää ja sellaista johon jokaisen on helppo samaistua.

Vuonna 2010 julkaistiin esikoiskokoelma Göteborgilainen Viikonloppusatu, joka on tarina viikonlopusta Göteborgissa ja anarkistisen elämänfilosofian manifesti. Teos ilmestyi pienpainatteena Ruotsissa vuonna 2010. Sammakko julkaisee uudistetun version keväällä 2012.


Erkka Mykkänen, Helsinki

Erkka Mykkänen
"Erkka Mykkänen, 22, on Kuopiossa kasvanut ja sittemmin helsinkiläistynyt kirjoittaja ja kirjallisuuden opiskelija. Mykkänen kirjoittaa kritiikkejä ja silloin tällöin runoutta ja proosaa. Musiikin ja elokuvien teko sekä esiintyminen yleensä kiinnostavat - siis kaikenlainen melun pitäminen itsestään ja tekemisistään.

Seurattuaan viime keväänä New Yorkin lavarunoutta Mykkänen päätti ottaa missiokseen kirjoittaa räp-runon omasta yläkeskiluokkaisesta taustastaan käsin. Kuopion finaalin yleisö pääsee arvioimaan työn hedelmän, kun hän palaa lokakuussa kotiseudulleen kisaamaan."


Simo Salo, Kotka


Simo Salo
"- Syntynyt Kotkassa viattomien lasten päivänä 1980
- Entinen teekkari, TKKlla suorituksia 1 opintoviikko
- Entinen rauhanturvaaja
- Entinen merimies
- Runosuu 2008 sampioni
- Kriittinen korkeakoulu, kirjoittajalinja 2009 - 2011
- Harrastuksina istuskelu ja ateriamatriisi"


Jussi Wahlgren, Urjala

Jussi Wahlgren. Kuva: Reetta Kandolin
"S. 1952. Jussi on kokopäiväinen kirjailija ja tehnyt 90-luvulla paljon näytelmiä, joita on esitetty ulkomaita myöten. Nykyään, päästyään kypsään aikuisikään, hän on keskittynyt proosaan ja runoihin. Tänä vuonna ilmestyy hänen viides romaaninsa Nordbooks-kustantajalta; Taivaanrannan perillinen.

Runoissaan Jussi kirjoittaa vanhenevan miehen tunteista ja polttavasta rakkauden kaipuusta. Hänen runonsa kuvastavat nykyajan ihmisen kykenemättömyyttä sitoutua ja rakastaa. Hän myös kysyy runoissaan, montako uutta alkua ihmiselle on tässä elämässä annettu."


Riku Ylönen, Jyväskylä
Riku Ylönen

"Olen neljäkymmentä vuotta täyttänyt yhteiskuntatieteiden maisteri. Olen kiinnostunut semiotiikasta ja viestinnän filosofiasta. Harrastan satunnaisesti monia asioita taistelutaidoista teatteriin, ja kirjoittamiseen pyrin perehtymään syvemmin.

Alun pitäen olen lähtöisin Rautalammilta ja sittemmin olen kotiutunut Jyväskylään. Alun pitäen runoni ovat olleet lähinnä lyhyitä, aforismintapaisia vaikutelmia. Puolisoni, tuo elämäni valo, valmentajani, kannustajani ja ateljeekriitikkoni, on kuitenkin houkutellut minut laajentamaan kokeilukenttääni."

No comments: