Thursday, August 6, 2015

Mestari Laaksonen runoilee Jyväskylässä

Ensi viikon keskiviikkona (12.8.) Vakiopaineessa on tarjolla kansainvälistä kirjallisuutta mm. Jyväskylän Kirjailijatalon residenssivierailta. Juontajana Vesa Lahti. Vapaa pääsy, tervetuloa! Tietoa sekä tapahtuman julistetta (liite) saa jakaa eteenpäin!

Ohjelma
klo 19:00
Cvetka Bevc on slovenialainen runoilija, kirjailija ja muusikko, joka on suorittanut Ljubljanan yliopiston filosofisessa tiedekunnassa loppututkinnon musiikkitieteessä ja yleisessä kirjallisuustieteessä sekä jatko-opintoja Corkin University Collegessa. Hän on toiminut useita vuosia Slovenian kirjapäivien johtajana, on Slovenian kirjailijaliiton ja PENin jäsen ja kuuluu Poetikon-lehden toimituskuntaan. Hän asuu ja työskentelee Ljubljanassa. Hän on tehnyt kuunnelmia Ljubljanan, Mariborin, Zagrebin ja Triesten radioteattereille, kirjoittanut useita elokuvakäsikirjoituksia ja musiikkiteatteriesityksiä ja säveltänyt musiikin moniin radio-ja teatteriesityksiin sekä elokuviin. Hän kirjoittaa parhaillaan Jyväskylässä Keski-Suomen Kirjailijatalon residenssissä.
n. klo 19:25
Mari Laaksonen on runoilija ja lavarunouden Suomen mestari 2013. Häneltä ilmestyi esikoisrunoteos Galleria Noesis, ntamo, vuonna 2013. ”Pisteet katkovat lauseita usein, mutta toisin kuin luulisi, tuloksena ei ole tasaisen töksähtelevää sähkösanomakieltä. Hengästyttävyyden sijaan pisteet tekevät tilaa hengitykselle ja rytmistä tulee rauhallinen. Runot eivät huuda vaan kylmän viileästi toteavat: ”Pienen talon kuistilla muovipelargonia kukkii läpi talven. Rannassa aallot/kulkevat ohutta jäätä. Vesilätäkön kuori rätisee saappaissa, hajoaa kaarina./ Ohuita lastuja ei voi säilyttää.”Rauhallisuus antaa aikaa ymmärtää syvempiä teemoja ja houkuttaa tarkkaamaan omia ajatuskulkuja.” (Kiiltomato, Eveliina Laurila 10.3.2014)

TAUKO
n. klo 20:05
Vladimir Sharov on venäläinen kirjailija, joka vastaanotti venäläisen kirjallisuuden parhaan englanninnoksen vuonna 2014.  Hän sai viime vuoden joulukuussa Russian Booker Prize – palkinnon romaanistaan ”Return to Egypt”. Hän kirjoittaa parhaillaan Jyväskylässä Keski-Suomen Kirjailijatalon residenssissä.
n. klo 20:30
Marlen Pelny on berliiniläinen kirjailija ja muusikko. Hän on yksi kirjailijaryhmä augenpostin perustajista. Pelny on julkaissut runokokoelmat ”Auftakt” (Connewitzer Verlagsbuchhandlung, 2007) ja ”Wir müssen nur noch die Tiere erschlagen” (Voland & Quist, 2013). Lisäksi hän on tehnyt yhdessä Ulrike Almut Sandigin kanssa äänikirjan "Märzwald" (Schöffling & Co). Palkintoehdokkuudet: Leonce & Lena Preis 2013 ja Münchner Lyrikpreis 2013. Vuodesta 2012 hän on opiskellut Leipzigissä Deutsches Literaturinstitutissa. Soololevy FISCHEN (Kook) ilmestyi 2011. Hän on kuulunut vuodesta 2010 yhtyeeseen Zuckerklub.

No comments: