Monday, May 23, 2016

"Ihminen, eno ja Suomen mestari"

Runopuulaaki: Juho Kuusi hyödyntää rap-taitojaan mutta haaveilee perinteisestä runokirjasta.

Juho Kuusi, Runonjalat ja Pushkin,
jonka synttäreille sunnuntaina päättyi
Kuopion Runofestivaali.
Kuopio
Eeva Lankolainen 
Lauantai-iltana Kuopiossa kruunattiin Runopuulaakin Suomen mestariksi 30-vuotias Juho Kuusi. Voitto oli Kuusen toinen; edellisen kerran hän voitti kilpailun vuonna 2012. 
Tunnetilaansa voiton jälkeen Kuusi luonnehti nöyräksi ja kiitolliseksi.
– Näissä skaboissa menestyminen on monesta eri seikasta kiinni. Jotain tein ilmeisesti oikein. 
Kuusi yhdisteli kolmessa vauhdikkaassa kilpailuesityksessään rap-rytmejä tajunnanvirtaan ja huumoria vakaviin aiheisiin. Häntä on tituleerattu rap-runoilijaksi, mutta hän tunnustaa suhtautuvansa kaikkinaisiin titteleihin epäilevästi.
– Olen ihminen, ja neljä vuotta sitten minusta tuli eno. 
Turkua edustaneen Kuusen kilpailurunojen joukossa kuultiin muun muassa erittäin tiivistahtinen Esitelmä vaskitsasta, joka muuten ei ole käärme. Kuusi ei ole mitannut puhenopeuttaan, mutta tietää ehtivänsä tarvittaessa sanoa kolmessa minuutissa paljon. Ilmaiseksi taito ei ole tullut. 
– Olen tehnyt vuosia töitä artikulaation kanssa, ja edelleen se välillä hajoaa. Kuusi ei halua vetää suurta rajaa tekemisiensä välille. 
– Rap on runoutta siinä missä muutkin runouden tyylilajit. 
Se eroavaisuus kuitenkin Kuusen mukaan on, että runoilija on lavalla huomattavasti alastomampi kuin rap-esiintyjä. Kuusi julkaisee runojaan blogissa, mutta tulevaisuudessa haaveena on myös perinteisen runokirjan julkaiseminen. Lisäksi hän työstää useampaakin spoken wordia ja räppia yhdistelevää levykokonaisuutta. Kuopion voiton myötä hän pääsee edustamaan Suomea lavarunouden MM-kisoihin Ranskaan. Edelliskerralla tie tyssäsi alkueriin, mutta Kuusi uskoo kokemuksesta olevan hyötyä nyt. 
– Olen toivottavasti spontaanimpi ja enemmän oma itseni. MM-kisoissa englanniksi ja ranskaksi esiintyvät runoilijat ovat perinteisesti menestyneet hyvin. Kuusi ei sitä harkitse. 
– Rakastan suomen kieltä niin paljon, enkä voisi millään muulla kielellä ilmaista kaikkia samoja asioita.
(Savon Sanomat 23,5,2016, B5)

No comments: