Lavarunotoimijoiden valtakunnallinen verkosto kokoontui Turussa lauantaina 13.11.2021. Runoilija ja Runoviikko-festivaalin tuottajan
Juha Kulmalan muiston mukaan paikalle saapui edustajia ainakin seuraavista yhteisöistä ja yhdistyksistä. Sana "ainakin" siksi, että monilla on yhteyksiä useampiinkin yhteisöihin ja paikkakuntiin.
Simo Ollila, Annikin Tähti ry / Annikin Runofestivaali (Tampere)
Kirsi-Marja Moberg, Juho Kuusi, Helsinki Poetry Connection ry
Hanna Rentola, Petri Tähtinen, Rosanna Fellman, Kirjan talo - Bokens hus ry (Turku)
Johanna Santala, Lahden runomaraton ry
Juha Rautio, Nihil Interit Ry (Helsinki)
Tomi Voronin, POEM ry (Mänttä-Vilppula)
Juha Kulmala, Ainhoa González, Sampo Sihvola, Runoviikko ry / Runoviikko-festivaali (Turku)
Kalle Talonen, TkuÖpenMIc (Turku)
Venla Moisala, Viitapiiri ry / Venlan runoillat (Tampere)
sekä
Taiken edustaja Anna Elina Isoaro
Tapahtumien järjestäjille mennyt vuosi-puolitoista on ollut vaikeaa, mutta moni oli myös kokeillut nettitapahtumien järjestämistä ja todennut sen toimivaksi, joskin vuorovaikutuksen osalta uudenlaista ajattelua vaativaksi toimintatavaksi. Todettiin myös, että jonkin tason videointi ja livestriimaus on tullut jäädäkseen tapahtumatuotantoihin. Vinkkejä mm. osaavista ja kohtuuhintaisista striimaajista voisi jakaa lähialueiden kesken.
SM-kisan tilanne epäselvä
”Oltiin yhtä mieltä siitä, että kilpailua pitää jatkaa ja että sen sujuvuuden takaamiseksi järjestelyvastuu tulisi sopia vähintään kolmeksi vuodeksi eteenpäin. Loppukilpailun kierrättäminen eri paikkakunnilla todettiin hyväksi. Kilpailijoiden matkakustannuksista pitää myös saada selkeä sopimus kaikkien osakilpailuja järjestävien kesken.
Seuraavan (2022) kilpailun järjestelyistä päätettiin kysyä koko verkostolta sekä edellisen, peruuntuneen (2020) loppukilpailun järjestäjältä.
Kukaan läsnä olleista ei suoralta kädeltä ilmoittautunut ottamaan vetovastuuta näiden perusasioiden organisoinnista, mutta Nihil Interit valtakunnallisena järjestönä suostui tekemään asiaa pohjustavan info- ja kyselykirjeen koko lavarunotoimijoiden verkostolle ja muille Poetry Slam -kilpailua järjestäneille.
Kun päätettiin kokeilla uutta Discord-keskustelualustaa, tämäkin kirje ja keskustelu siirtyy toivottavasti sinne.”
Lavarunopalkinto
”Ideasta keskusteltiin ja mietittiin erilaisia palkitsemistapoja, kategorioita ja itse palkinnon sisältöä. Voisi olla esim. lavarunousteko ja lavarunoilija -kategoriat. Rahapalkinnolla saataisiin todennäköisesti aiheelle paremmin julkisuutta, mutta rahoitus vaatisi hieman järjestelyjä. Jos jokainen verkostossa oleva yhdistys satsaisi esim. 200e/vuosi, saataisiin kuitenkin jo ihan hyvän kokoiset palkinnot. Toisaalta "pelkkä" tunnustuspalkinto olisi helpompi perustaa.
Palkinnon valinta olisi järjestettävä verkoston sisällä niin, että valitsijat vaihtuisivat vuosittain. Keskustelua palkinnosta jatketaan."
Videoruno-yhteistyö
”Ehdotettiin verkoston videoruno/runovideo-yhteistyötä, jossa voitaisiin sekä jakaa ja tehdä tunnetuksi jo olemassa olevia videoita että mahdollisesti järjestää valtakunnallisia videorunotapahtumia tai jopa valtakunnallinen videorunoportaali nettiin.
Esim. korona-aikana melko improvisoiden järjestetyistä videoruno-open-miceistä yms. on kiinnostavaa materiaalia, ja löytyy myös ammattimaisesti tuotettua runovideota joka ei tahdo löytää ansaitsemaansa yleisöä valtakunnallisesti tai jopa maailmanlaajuisesti.”
Runokiertueet
”Keskusteltiin runoilija- / lavarunokiertueista, jotka ulottuisivat myös pienemmille paikkakunnille sekä Pohjois- ja Itä-Suomeen. Kulujen jakaminen tulisi olla sellainen, että pidempien välimatkojen päässä olevat paikkakunnat eivät joutuisi kantamaan sen isompaa taakkaa kuin muutkaan, mielellään päinvastoin.
Ison tai useamman lyhyemmän kiertueen ideointi ja oman paikkakunnan osallistuminen kiinnosti monia, mutta organisointi ja rahoituksen kerääminen ja hallinnointi pitäisi kuitenkin käytännössä olla jonkin yhden tahon tehtävänä. (Vrt. HPC:n On The Road -kesäkiertue v. 2018 tai Nihil Interitin, Liken ja Sammakon Megasos-kiertue v.2000) Kiertueajatusta pidetään yllä ja kehitetään.
Juha Kulmala esitteli lyhyesti Runoviikon perustamaa ja ylläpitämää runokartta.fi -sivustoa, joka on helposti laajennettavissa Turun seudulta eri paikkakunnille ja valtakunnalliseksikin, jos kiinnostusta löytyy. Runoviikko antaa mielellään lisätietoja ja järjestää opastusta runokartan tekemiseen.”
Discord-alusta
”Keskusteltiin tapahtumien ja työpajojen tiedottamisesta, kenties niiden yhteistuotannoista, runoilijakiertueiden suunnittelusta ym. tuotannon ja tiedotuksen asioista, joissa yhteistyön lisääminen hyödyttäisi kaikkia. todettiin, että nykyinen Facebook-ryhmä tai sähköpostiketjut eivä tavoita kaikkia tai ole käytännöllisiä pitkäjänteisessä yhteistyössä.
Ainhoa Gonzálezin ehdotuksesta päätettiin kokeilla lavarunotoimijoiden verkoston keskustelualustana Discord-sovellusta, johon perustetaan erillisiä keskustelukanavia eri aiheille.
Discord-alusta: liittymislinkki tulee sähköpostitse pian kaikille lavarunotoimija-verkostossa oleville, joiden sähköposti on tiedossa. Jokainen kirjautuu Discordiin ja avaa oman tilin, jossa Lavarunotoimijat näkyy yhtenä 'palvelimena' ja asiat sen sisällä 'kanavina'. Discordissa on sitten eri mahdollisuuksia jakautua ryhmiin tai käydä kahdenvälistä keskustelua, tai yhteistä. Discord, kuten kaikki, vaatii pientä opettelua, mutta on rakenteeltaan selkeä ja monipuolinen.
Olennaista on tietysti se, että kaikki verkoston jäsenet haluavat ja voivat osallistua. Keskustelua käytiin ja päätöksiä tehtiin nyt paikalla Turussa olleiden kesken, ja muiden näkemyksiä halutaan kuulla vaikka nyt viiveellä, sekä em. puheenaiheista että Discordin käytöstä.”