tiistai 15. lokakuuta 2024

Runonjalat-palkinto lavarunouden 22. mestarille

Seitsemän vuotta kadoksissa ollut Runonjalat palaa Oulusta Kuopioon, jossa kiertopalkinto luovutetaan jälleen lavarunouden Suomen mestarille. Mestaruudesta mitellään 22. kerran kirjallisuustapahtuma Kirjakantissa 14. marraskuuta 2024.

Runonjalat, Noora Tarkiaisen
suunnitteleman
kiertopalkinnon sai ensimmäisen
kerran lavarunouden Suomen
mestari Turussa vuonna 2004. 
Oulusta teosta on säilyttänyt vuoden 2017 lavarunomestari Lassi Kalleinen. Oulun SM-karsinnan voittaneen Aki Lajusen mukana palkinto saadaan takaisin synnyinsijoilleen.

Runonjalat on palkinto, jonka lavarunouden SM-finaalin voittaja sai ensimmäisen kerran Turun kirjamessuilla vuonna 2004. Runonjalat suunnitteli Noora Tarkiainen, joka opiskeli Kuopion muotoiluakatemiassaTeoksen muottina on käytetty Tarkiaisen omia jalkoja, jotka ovat kokoa 35.

Runoilijoille – eli runojalkojen tanssittajille – Tarkiainen halusi kertoa siitä, miten kaikki mikä nyt on kuollutta pronssia tai kultaa, on kerran ollut elävää ainetta. Kaikessa siinä on ollut aika, paikka ja ihminen, joka on tavoitellut unelmiaan. Hänen unelmanaan ovat täydellisesti tanssivat jalat.

Juvalla syntynyt Tarkiainen valmistui tekstiiliartesaaniksi Mikkelistä ja Oriveden Opiston kuvataidelinjan jälkeen hän jatkoi opintojaan Kuopion muotoilukatemian Tekstiilimuotoilunlaitoksella, jonne hän teki opinnäytteensä 2006 – 2007.

Runokukon jakamaksi kiertopalkinnoksi Runonjalat lahjoitti Savon Sanomat. 

Aki Lajunen jatkoon Oulusta

”Torstaina 10.10. Ravintola Tuban iltaan loivat tunnelmaa paitsi paitsi pöydissä palavien kynttilöiden loiste, myös Huutomerkki ry:n järjestämä, Kari Miettusen ja Pertti Rautiaisen houstaama lavarunouden SM-kisojen Oulun aluekarsinta. Vaikka osallistujia oli tällä kertaa vain neljä kappaletta, taso nousi korkeaksi – sekä toinen kierros että finaali ratkesivat alle pisteen marginaalilla.

Ensimmäiselle kierrokselle osallistuneiden pisteet olivat (käänteisessä järjestyksessä): Miika Oikari (16,0), Jyri Ollila (22,6), Johanna Jouten (24,5), Aki Lajunen (25,0).

Toiselle kierrokselle pääsi kolme parasta. Pisteet: Jyri Ollila (24,0), Johanna Jouten (24,6), Aki Lajunen (25,1).

Finaalissa kohtasivat siis Johanna Jouten ja Aki Lajunen. Tiukaksi sekin mittelö muodostui tuomaripisteiden jakautuessa täten: Johanna Jouten (26,8), Aki Lajunen (27,3).

Onnea karsinnan voittaja Aki Lajuselle ja menestystä Kuopion SM-finaaliin, joka pidetään kirjallisuustapahtuma Kirjakantin yhteydessä 14.11. Suuri kiitos osallistujille, tuomareina toimineille viidelle yleisön jäsenelle sekä kannustavalle yleisölle ja Tuban ystävälliselle henkilökunnalle!”

Teksti: Pertti Rautiainen / Kari Miettunen

Jyväskylästä jatkoon Dia Sofia

"Jyväskylässä järjestettiin Poetry slamin SM-osakarsinta Baari Vakiopaineessa 8.10.2024. Tapahtuma toteutettiin yhdessä Runoklubi 6:n ja Keski-Suomen Kirjailijoiden kanssa.

Aluksi kuulimme Anniina Louhivuoren lukevan runojaan ja sitten polkaistiin slam käyntiin. Juontajana toimi monien edellisvuosien tapaan Markus Pirkkalainen ja pisteet ynnäsi Vesa Lahti.

Tuomaristoon valikoitui runsaasta yleisöstä ainakin yksi kirjailija ja yksi runoilija, muut kolme vahvoja kulttuurintuntijoita.

Kilpailuun osallistui tällä kertaa vain kahdeksan osanottajaa, mutta taso oli sitäkin laadukkaampi. Toiselle kierrokselle selviytyi neljä runoilijaa hyvin tasaväkisinä. Kolmas kierros oli harvinaisen tiukka ja erot minimaalisen pieniä.

Voittoon puristautui Dia Sofia pistein 25.8, toiseksi niukimmalla mahdollisella erolla tuli Ismo Virtanen 25.7 ja kolmanneksi Perttu Puranen 24.8. Onnea voittajalle ja kaikille osallistujille sekä runoilijoita kannustaneelle yleisölle myös suuri kiitos."

Runokukko kiittää Vesa Lahtea raportista.

 

Ei kommentteja: