sunnuntai 24. toukokuuta 2015

Keräilyerän kakkonen finaalin ykkönen

Lavarunouden SM-kisan finalistit: AP Kivinen, Lotta Palmgren, Solja Krapu, Jere Vartiainen, Raimo Asikainen, Kari Kilpinen, Lassi Kalleinen ja Sylvia Plah. Kuvasta puuttuvat Sakari Levä, jonka kuva piti poistaa myös tästä blogista, Minttumaria Villanen ja Mirko Lehtomäki.

Keräilyerän kakkosesta tuli finaalin ykkönen, kun jyväskyläläinen AP Kivinen voitti lavarunouden Suomen mestaruuden Kuopiossa lauantaina. Voittaja edustaa Suomea marraskuusa Poetry Slamin EM-kisoissa Tartossa ja ensi vuonna MM-slameissa Pariisissa.

Kuopion finaalin voi katsoa täältä: https://skyot.adobeconnect.com/_a890899772/p9j6x30wme6/?launcher=false&fcsContent=true&pbMode=normal

AP Kivinen on Poetry Slam -konkari. Hän on osallistunut runopuulaakeihin vuodesta 2003. Voittonsa Kivinen otti samalla runosarjalla kuin keräilyerässä eikä hän pyrkinyt paperista eroon, vaan käytti kokoelmaansa luonnollisena osana lavarunoutta.

Esiintyvän runoilijan taivaltaan Kivinen kuvasi Facebookin päivityksessään näin: 
Minttumaria Villanen.

"Hei iso, lämmin kiitos kaikki lavarunouden hengessä mukana olleet ja onnitelleet! Muistelen, että olin eka kerran jollain runoklubilla, open mic-tilaisuudessa about 2002-03. Olisiko ollut juurikin Poetry Slamin alkuaikoja...?! Muistelen, että 'runokukot' Jouni ja Olavi olivat isännöimässä tapahtumaa Vakiopaineessa... Silloin tuli kipinä tähän 'lajiin'. Matkan varrella on tapahtunut kaikenlaista - ja tottakai tällaisen kisan yhteydessä on tullut välillä mietittyä, missä määrin on mielekästä kilpailla (!) runoilla. Lopputulema on ollut, että tämä on parhaimmillaan hauska leikki, joka tuo runot / spoken word -tekstit lähemmäksi yleisöä. Ja lavarunouden suosion noustessa viime vuosina ihan toiseen potenssiin, on tullut selväksi, että näille tapahtumille on tilausta. Monessa kaupungissa, Jyväskylässäkin 'avomikittäjiä' ja yleisöä riittää. Kuopion tapahtumasta on tullut viime vuosina joka keväinen retkikohde; ja lauantain finaalissa oli hieno tunnelma; monta erilaista ääntä ja tekijää. Vuosi sitten mietin ankarasti, että pitäisi viimein opetella kaikki tekstit ulkoa; mutta päädyin siihen, että pidän muistilaput edelleen mukana - ja annan setin rakenteen elää tilanteen mukaan, hetkessä. Lauantaina löysin omille teksteille lavalle sopivan, kompaktin muodon; tein rennolla ranteella vielä viime hetkellä settiin muutoksia; ja oli hyvä olo, kun saattoi keskittyä vaan olennaiseen; läsnäoloon lavalla. Kaiken kirjoittamisen ja lavoilla kiertämisen jälkeen osaan kyllä arvostaa tällaista tunnustusta. Thanks lavarunoväki!"

Mirko Lehtomäki.
Viidennentoista finaalin kovasta tasosta kertoo jotain se, että Ruotsin kaksinkertainen Poetry Slam -mestari Solja Krapu ei runoillut toisella kierroksella. Kolmannelta kierrokselta putosivat puulaakin uudet kasvot Sylvia Plah Jyväskylästä ja Sakari Levä Tampereelta, kun finaalikonkarit Raimo Asikainen Helsingistä, AP Kivinen ja vuoden 2014 mestari Jere Vartiainen Oulusta pääsivät lopulta mittelemään keskenään.

Tuomaristoon kuuluivat Jarmo Jauhanen Rantasalmelta, Manda Konttinen Kuopiosta, Niilo Koskinen Kuopiosta, Sirkka Mattila Oulusta ja Soili Meklin Kuopiosta. Nollarunoilijana kuopiolainen Leena Raveikko sai 24,0 pistettä. Tuomariston alimmat pisteet olivat 7,1 ja korkeimmat 9,9 sai Sakari Levä toisen kierroksen runostaan.

Runopuulaakin SM-finaalin tulokset 23.5.2015:

Raimo Asikainen, Helsinki 26,7, 26,9 ja 27,3
Lassi Kalleinen, Oulu 25,9 ja 26,2
Kari Kilpinen, Lahti 24,5
AP Kivinen, Jyväskylä 27,6, 26,9 ja 28,1
Solja Krapu, Kuopio 25,7
Mirko Lehtomäki, Kotka 24,4
Sakari Levä, Tampere 26,8 ja 26,7
Lotta Palmgren, Turku 25,5
Sylvia Plah, Jyväskylä 25,9 ja 26,5
Jere Vartiainen, Oulu 26,1, 27,6 ja 27,9
Minttumaria Villanen, Kuopio 24,9
Runopuulaakin 15. loppuottelu nautittiin ensimmäisen kerran Peräniemen valoisalla kasinolla Väinölänniemen kainalossa.

Ei kommentteja: