maanantai 11. huhtikuuta 2016

Laita oppilaasi runoilemaan! Ilmoittaudu Nuorten runopuulaakiin


Ensimmäisestä Nuorten
runopuulakista runoili jatkoon
Minttumaaria Villanen
Minna Canthin koulusta.
"Meillä pohjoissavolaisilla äidinkielen ja kirjallisuuden opettajilla on taas mahdollisuus kokeilla, miten nuoret osaavat slämmätä eli lavarunoilla. Perjantaina 20.5. 2016 klo 11.00 järjestetään Satamankulmassa (Kallamarina, Tulliportinkatu 1, Kuopio) kilpailu, jossa eri koulujen edustajat kisaavat keskenään omilla runoillaan.

Kilpailu on tarkoitettu yläkoulun ja lukion oppilaille, ja sen ovat lupautuneet vetämään kuopiolaiset lavarunouden konkarit Olavi Rytkönen ja Jouni Tossavainen. He ovat järjestämässä samaisena viikonloppuna Runofestivaali-tapahtumaa Kuopiossa.

Ilmoita oppilaasi kisaan viimeistään 13. toukokuuta. Ilmoittautumiset suoraan kisan vetäjille joko osoitteeseen olavi.rytkonen@net.fi tai tossavainen.jouni@gmail.com.

Nuorten runopuulaaki järjestettiin viime vuonna ensimmäisen kerran Kuopiossa. Sen voitti Minna Canthin koulun oppilas Minttumaaria Villanen. Toiseksi tuli Topias Tammi Kuopion klassillisesta lukiosta."

Muistutuksena runopuulaakin säännöt:


* Kirjoituta oppilailla runoja. Aihetta, tyyliä tai mittaa ei rajoiteta millään lailla. Runojen pitää olla oppitunnilla kirjoitettuja ja ennen julkaisemattomia. Oppilaalla tulee olla tehtynä useampia runoja, vähintään kolme.
* Järjestä joko luokkakohtainen tai koulukohtainen karsintakilpailu. Oppilaat esittävät runonsa luokan/koulun edessä. Esityksen voi pitää yksin tai pienryhmässä (maksimissaan 3 oppilasta), ja siinä saa olla mukana ainoastaan keholla tuotettua ääntä. Minkäänlaisia soittimia, tavaroita tai taustamusiikkia ei esityksessä saa olla. Teksti saa olla paperilla, runoa ei tarvitse muistaa ulkoa. Esitys saa kestää korkeintaan 3 minuuttia.
* Luokka- tai koulukohtaisesta kilpailusta valitaan 1 – 3 oppilasta, jotka pääsevät edustamaan kouluaan loppukilpailuun.
* Loppukilpailussa noudatetaan yleisiä lavarunouden eli Poetry Slamin ohjeellisia sääntöjä:
Esiintymisjärjestys arvotaan.
Tuomaristoon kuuluu viisi yleisön edustajaa, jotka ovat vapaaehtoisia, puolueettomia ja arvostelukykyisiä. Tuomaristo voi koostua oppilaista, opettajista, muusta koulun henkilökunnasta tai vaikkapa vanhemmista. Yksi tuomareista toimii puheenjohtajana.
Tuomaristo jakaa esityksille pisteet asteikolla 1,0 – 10,0 siten, että 10 on paras. Pisteet annetaan heti esityksen jälkeen, eikä tuomareiden tarvitse niitä mitenkään perustella. Kolme keskimmäistä pistemäärää lasketaan yhteen eli paras ja huonoin jätetään huomioimatta. Tasapisteissä järjestetään uusintakierros tai tuomariston puheenjohtaja päättää paremmuuden.
Tuomaristo valitsee toiselle kierrokselle viisi kilpailijaa, joista ensimmäisenä esiintyy vähiten pisteitä saanut ja viimeisenä ensimmäiseltä kierrokselta eniten pisteitä saanut.
Kolmannelle kierrokselle valitaan kaksi kilpailijaa, joista parempi on voittaja.

Luvassa siis huimaa esiintymiskokemusta, sanataiteen riemua sekä pieniä palkintoja voittajille!
Lisätietoja runopuulaakista saat lukemalla Olavi Rytkösen kirjoittaman teoksen Parhaat lavarunot, Johdatus Poetry Slamiin, osa 1 ( Like 2003) tai tutustumalla esim. Runokukkojen sivuihin:

Ei kommentteja: