sunnuntai 16. lokakuuta 2022

Yle: Hertell käynnisti Suomen lavarunouden 2008

Johdatus runopuulaakiin
julkaisiin jo 2003.
Suomessa lavarunous oli vielä 2000-luvun alkuvuosiin saakka melko marginaalinen ilmiö. Joitain tapahtumia toki oli, mutta isompi muutos käynnistyi vuoden 2008 tietämillä, jolloin Harri Hertell perusti lavarunoustapahtumia järjestävän yhteisön nimeltä Helsinki Poetry Connection.

Elävien Runoilijoiden Klubi, Turun runoliike, Kuopion ensimmäiset Poetry Slamit vuonna 2000 ja kahdeksat lavarunouden Suomen mestaruuskisat karsintoineen vuoteen 2008 mennessä. Olivatko nämä vain ”joitain tapahtumia”, kuten runoilija Harri Hertell todistaa Yle-uutisten jutussa?

Hertellin Helsinki Poetry Connection oli mukana, kun Radio Suomi lähetti suorana lähetyksenä SM-finaalin ravintola Kaisaniemestä Helsingissä vuonna 2010, mutta silloinkaan HPC ei vastannut loppukilpailusta eikä karsinnoista, jotka nekin oli kuultu livenä radiosta. Loppukilpailu radioitiin myös vuonna 2011.

Muistin virkistykseksi tässä vielä luettelo lavarunouden mestareista 2001–2008:

 

2001 TERO IPATTI, KUOPIO

2002 TARJA RUIPPO, KUOPIO

2003 JUHA MÄKINEN JYVÄSKYLÄ

2004 MARIA SIIRONEN, TAMPERE

2005 ANNA TURUNEN, TAMPERE

2006 JOUKO SAKSIO, OULU

2007 JOUKO SAKSIO, OULU

2008 KARI RAINERANTA, TAMPERE

(2008 KUN TERO IPATTI EI PÄÄSSYT MUKAAN, SLAMMESTAREIDEN MESTARIKSI RUNOILI ENSIMMÄISEN SM-KISAN KAKKONEN HELI LAAKSONEN KUOPIOSSA.)


Harri Hertellin oikaisu

 

Yle kirjoitti taannoin Jarkko Jokisen tuoreesta poetry slamin (tunnetaan myös runopuulaakina) Suomen mestaruudesta samalla kartoittaen hieman kotimaisen lavarunoskenen nykytilaa. Toimittaja haastatteli puhelimitse juttuun pikaisesti myös minua. Artikkelissa on kohta, jossa annetaan ymmärtää, että lavarunoustoiminta Suomessa olisi ollut melko marginaalista ennen vuotta 2008, jolloin aloin järjestämään tapahtumia Helsinki Poetry Connection -nimen alla. HPC:n toiminnassa en ole enää ollut mukana vuoden 2015 jälkeen vaan toimin nykyään freelancerina edelleen runotapahtumia kuitenkin järjestäen.

Ymmärrän, että Ylen artikkelin vajavainen historiantuntemus närkästyttää. Kyseinen väite lavarunouden historiasta ennen vuotta 2008 ei ole minun suustani. Itse asiassa mainitsin jutun kirjoittaneelle toimittajalle, että poetry slamin SM-kisoja on järjestetty jo vuodesta 2001 lähtien ja toivoin, että tuo osio kirjoitettaisiin jotenkin toisin.

Vuonna 2017 julkaistiin toimittamani Lavaruno-opas (Savukeidas). Kirjassa on osio ”Lavarunouden historiaa ja toimijoita”. Tuossa osiossa olen pyrkinyt suhteellisen seikkaperäisesti avaamaan lavarunouden kotimaista historiaa ennen vuotta 2008.

Kirjassa esittelen 1960-luvun happeningit, U-meiningit, Teemu Hirvilammin ja Ari Taskisen, Jysky Ihalaisen ja Sandor Valyn, Turun runoliikkeen, Elävien Runoilijoiden Klubin, Runopuulaakin, Runokuun, Turun Runoviikon, Heli Laaksosen, Annikin runofestivaalin ja monta muuta tapahtumaa sekä toimijaa, jotka ovat omalla työllään luoneet mahdollisuuksia nykyisen lavarunokentän kukoistamiselle.

Jokainen voi siis Lavaruno-oppaan historiaosuudesta selvittää, että toimintaa on ollut jo paljon ennen vuotta 2008 ja mielestäni tuon historian (toki edelleen se on tynkäversio) ylöskirjaaminen osoittaa etten ole koittanut piilottaa lavarunouden historiaa ennen vuotta 2008. Päinvastoin: mielestäni on tärkeää tuntea skenen historia, josta itse asiassa voisi tehdä vaikka moniosaisen tv-dokkarin, mikäli joku jaksaisi vaan asiaan tarpeeksi seikkaperäisesti perehtyä.”


Toimittaja Marttisen vastaus

 Laitoit meille viestiä taannoiseen lavarunousjuttuumme liittyen. Kiitos siitä!

Kävimme palautteesi ja tekstin läpi lähiesihenkilöni kanssa. Lavarunouden historiaa Suomessa on jutussa taustoitettu muutamalla virkkeellä, mutta jutun pääfokus on Jokisen voitto.


Taustoitus on suppea, kuten nopeissa uutisjutuissa tuppaa usein olemaan. Hertell ja Jokinen näkivät tekstin ennen sen julkaisemista ja hyväksyivät sen osaltaan. Joitakin muutoksiakin tehtiin heidän pyynnöstään.


Varsinaista asiavirhettä tekstissä ei kuitenkaan ole, emmekä näin ollen tekstiä enää tämän perusteella muuta.


Otan yhteystietosi muistiin, ja olen tarvittaessa yhteydessä, jos aihepiiri nousee taas ajankohtaiseksi.

Mukavaa syksyn jatkoa!

--

Vesa Marttinen

Toimittaja

Yle Helsinki

Yleisradio Oy

+358 40 4827 684

vesa.marttinen@yle.fi

www.yle.fi/helsinki

Twitter: @marttve”


Ei kommentteja: