maanantai 16. huhtikuuta 2007

Solja Krapu, lyhyesti

"Uumajalainen kuvaamataidonopettaja Solja Krapu voitti Helsingin kirjamessujen runonlausuntakisan." (Helsingin Sanomat 26.10.2002)


Solja Krapu
syntyi Keiteleellä Pohjois-Savossa vuonna 1960. Viisitoistavuotiaana hän muutti Ruotsiin yhdessä siskonsa kanssa ja alkoi melko pian kirjoittaa runoja ruotsiksi.

Krapu on työskennellyt kuvaamataidonopettajana Uumajassa vuodesta 1981. Esikoisteos Stenar och moln ilmestyi 1993.

Poetry slameihin hän tutustui 1997 ja "tunnetta ei voi verrata mihinkään muuhun". Samana vuonna hän oli mukana Ruotsin joukkueessa, joka suomalaissyntyisen runoilijan Erkki Lappalaisen johdolla osallistui Yhdysvaltain mestaruuskilpailuihin.

Voitettuaan Ruotsin slam-mestaruuden 1997 Krapu aloitti säännölliset lavarunokisat Uumajassa ja vuonna 1998 hän runoili toisen kerran Ruotsin mestariksi. Suomen ensimmäiset ruotsinkieliset slämit hän järjesti Uusikaarlepyyssä 1999 noin puoli vuotta aikaisemmin kuin Kuopiossa runoiltiin ensikerran suomeksi.

Vuonna 2002 ilmestyivät runokirja Jag behöver busschauffören ja lastenkirja Jag behöver lillbrorsan, jolle myönnettiin Ruotsin kirjailijaliiton palkinto Slanbellan. Harri Rinteen suomennoskokoelma Minä tarvitsen bussikuskia (Jag behöver busschauffören) ilmestyi vuonna 2004 Johnny Knigalta.

Esikoisromaani Mogen för skrubben sekä lastenkuvakirja Lille Ville julkaistiin 2005 ja vuonna 2006 ilmestyi runo- ja cd-kokoelma Det började så oskyldigt med diskbänken.

Ei kommentteja: