torstai 3. maaliskuuta 2011

Runopuulaakin finaali YLE Radio Suomessa

Runopuulaakin vuoden 2011 loppukilpailu järjestetään Kuopiossa. YLE Radio Suomi lähettää lavarunouden SM-finaalin suorana lähetyksenä lauantaina 8.10. klo 13 – 15.00.

Runopuulaakin loppukilpailuun karsitaan kahdeksan runoilijaa. Alueelliset karsinnat järjestetään Helsingissä, Kotkassa, Kuopiossa, Jyväskylässä, Lahdessa, Oulussa, Tampereella ja Turussa.

Runopuulaaki tavoitti suuremman yleisön kuin mikään muu valtakunnallinen runo- tai kirjallisuustapahtuma, kun kaikki kahdeksan karsintaa ja finaali radioitiin suorina lähetyksinä heinä-elokuussa 2010.

Runopuulaaki käydään kansainvälisillä Poetry slam -säännöillä: runoilijan esittämän runon on oltava hänen omansa, esiintymisaika on kolme minuuttia ja pisteet antaa yleisön joukosta valittu tuomaristo.

Suomen ensimmäiseksi lavarunomestariksi saatiin Helsingin Juhlaviikoilla 2001 kuopiolainen Tero Ipatti. Hänen seuraajiaan ovat aikajärjestyksessä Tarja Ruippo Kuopiosta, Juha Mäkinen Jyväskylästä, tamperelaiset Maria Siironen ja Anna Turunen, tuplamestari Jouko Saksio Oulusta, Kari Raineranta Tampereelta, Ilkka Markkula Siilinjärveltä ja Jukka Kervinen Kuopiosta. Kaikkien aikojen slammestareiden mestariksi runoili Heli Laaksonen vuonna 2008.

Alueellisten järjestäjien ja Yleisradion kanssa yhteistyössä vuoden 2011 Runopuulaakia tuottavat lavarunouden hallitseva Suomen mestari Jukka Kervinen, kirjallisuustapahtuma Kirjakantti, Pohjois-Savon taidetoimikunta ja Runokukko, johon kuuluvat Olavi Rytkönen ja Jouni Tossavainen.

Ei kommentteja: