sunnuntai 25. toukokuuta 2014

Kuuden karsinnan kautta voittajaksi



Runopuulaakin 2014 finalistit ja Runokukko Rytkönen: Illmari (vas.), Tomi Astikainen, Kalle Talonen, Ina Hurskainen, Annukka Hautala, Jere Vartiainen, Lassi Kalleinen, Riina Särkilahti, AP Kivinen ja Mika Terävä.
Jere Vartianen,
Runonjalat
ja 500 euroa
kuohuviinin kera.

Ikuisesta kakkosesta tuli vihdoin ykkönen, kun Jere Vartiainen voitti lavarunouden Suomen mestaruuden Kuopiossa lauantai-iltana. Samaan aikaan Suomi voitti Tshekit televisiojääkiekossa, mutta siitä huolimatta yleisöä riitti ravintola Maljan pimeään ja helteiseen kellariin.

Vartiainen pääsi Runopuulakin finaaliin vasta perjantaina runoillusta keräilyerästä. Sitä ennen hän osallistui viiteen karsintaan eri puolilla Suomea ja jäi joka kerta toiseksi. Keräilyerässä taika murtui niin kuin kävi ikuiselle kakkoselle, nilsiäläiselle Ville Kyröselle, joka selätti olympiavoittaja Hannes Kolehmaisen ensimmäisen kerran New Yorkin läpijuoksussa toukokuussa 1916.
Kiertopalkinto Runonjalat ja
Kuopio Festivalsin puolesta
palkinnot jakanut Heidi Kotikumpu.

 Jere raportoi karsintakierroksistaan Voima-lehden nettisivulla näin:

Kiihkeyteni karsinnoissa ihmetytti varmasti muitakin kuin minua. Se ja kaipuuni ulkoisiin palkkioihin tekivät esiintymisestä hyvin stressaavaa, joten päätin, että Jyväskylässä tavoitteeni olisivat yleisön viihdyttäminen, ilman muistipaperia esiintyminen sekä kummallisuus nimeltä aito ilo.
Ilmeisesti päätös leikkasi kilpailuvietiltäni ainakin sen pakottavimman kärjen, sillä ilta Jyväskylän baari Vakiopaineessa osoittautui vapautuneeksi ja hauskaksi. Vaikka tietysti jäin sielläkin 0,1 pisteen erolla toiseksi – viidennen kerran peräkkäin. Kaverini Timo kommentoi asiaa osuvasti ja upottavasti: "Tää on jo jotain aika uskomatonta. Ikuinen kakkonen on siis joku todellisuuteen perustuva henkilö".

Lassi Kalleisen kannustusjoukot
Oulusta.
Loppuottelun yleisön joukosta valittuun tuomaristoon kuuluivat kuopiolaiset tuomariparit Pirkko Ilkka ja Marika Lehtola, Sirpa Kasurinen ja Tarja Ärväs, Markku Penttilä ja Kaarin Hemming sekä Ilkka Markkula ja oululainen Reijo Valta

Ina Hurskaisen kannustusjoukot
Lahdesta.
Kertoneeko runoilijoiden tasaisesta tasokkuudesta jotain sekin, että pistehajonta jäi 7,4 ja 9,5 väliin, ja toiselle kierrokselle saatiin viiden sijasta kuusi esiintyjää, kun kolme runoilijaa päätyi samaan pistelukuun 24,6. Testikierroksen nollarunoilijana lahtelainen Lea-Liisa Kivikari sai 23,6 pistettä.

Tulokset onnetar Auli Tiitun arpomassa järjestyksessä:

Mika Terävä (Jyväskylän karsinta) 24,3
Illmarin mahtiveto AP Kivisen runosta huipensi
Kuopion Runofestivaalin toisen päivän jatkot ravintola Sampossa.
Tomi Astikainen (Joutsa/Kuopion karsinta) 24,5
Jere Vartianen (Oulu/Kuopion keräilyerä) 25,3, 26,7 ja 27,5
Illmari (Ilja Lehtinen, Helsinki) 23,8
Kalle Talonen (Turku) 24,2
Annukka Hautala (Kotka) 24,6 ja 25,4
Ina Hurskainen (Lahti) 24,6 ja 25,2
AP Kivinen (Jyväskylä/Tampereen karsinta) 24,8 ja 25,6
Lassi Kalleinen (Oulu) 24,6, 26,0 ja 26,6
Riina Särkilahti (Kuopio) 25,4, 25,8 ja 26,1.












perjantai 23. toukokuuta 2014

Särkilahti ja Vartiainen jatkoon keräilyerästä

Jere Vartiainen ja Riina Särkilahti.
Tarja Ruippo.
Riina Särkilahti ja Jere Vartiainen selvittävät tiensä lavarunoden SM-finaaliin Kuopiossa perjantaina runoillusta Runopuulaakin keräilyerästä.

Vartiaisen jatkoon pääsy jäi kuudennen kerran tiukoille, sillä hän sai samat pisteet kolmanneksi tulleen Tarja Ruipon kanssa. Ruippo kuitenkin halusi luovuttaa paikkansa kaikkensa yrittäneelle Vartiaiselle.

Nollarunoilijana Ilkka Markkula sai 23,9 pistettä, jolla olisi tipahdettu niukin naukin toiselta kierrokselta.

Tuomaristoon kuuluivat Jukka Kervinen, tuomaripari Maija Parvianen ja Outi Pennanen, Anne Ruotsalainen, Sasse Savolainen ja Iivo Vänskä.

Tulokset arvotussa esiintymisjärjestyksessä:

Riina Särkilahti 24,8, 24,6 ja 25,6
Toni Tammi 22,4
Jere Vartiainen 24,8, 24,7 ja 25,4
Meeri Räisä 22,6
Tarja Ruippo 25,4, 25,0 ja 25,4
Kaarin Hemming 24,0 ja 23,9


torstai 8. toukokuuta 2014

Kahdeksan karsintaa 87 runoilijaa

Runopuulaakin palkinnot odottavat runoilijoita Kuopio Festivalsin toimistolla.
Kuva: KF.
Runopuulakin finaalia voi seurata myös netissä osoitteessa:
skyot.adobeconnect.com/kokous
 


Tiedote vapaa julkaistavaksi heti
Kuopio Festivals/Runokukko

Runoilija
on palkkansa ansainnut

Runopuulaakin finalisteille
päivärahat ja voittajille rahapalkinnot


Kun kirjailija ei elä ilmaisella työllä, niin vielä vähemmän runoilija. Jos kirjailijoita pyydetään esiintymään korvauksetta kirjallisuustapahtumiin, niin runoilijoita ei edes pyydetä. Ja kun pyydetään, runoilija saa yleensä sivulavan.

Suomen Kirjailijaliitto muistutti syyskokouksessaan Tampereella ilmaistyöstä, jota kirjailijoilta vaaditaan, vaikka kirjailijan teksti tai esiintyminen olisivat keskeinen osa lehden tai kirjamessujen sisältöä. Kirjailijaliitto edellyttääkin, että:

"esiintyville sekä muuta kirjallista työtä tekeville kirjailijoille, alansa ammattilaisille, maksetaan heille kuuluva asianmukainen palkkio työstään. Palkkionmaksu kertoo arvostuksesta ja luottamuksesta kirjailijan ammattia kohtaan maailmassa, jossa toimeentulon hankkiminen taidetta harjoittamalla on kovan työn takana."

Runopuulaaki ei ole tarkoitettu vain ammattilaisille, vaan kenelle tahansa, joka haluaa esittää omia runojaan. Toisaalta, kuinka moni Suomessa ‒ tai missä tahansa maassa ‒ voi sanoa elävänsä ammattirunoilijan tuloilla?

Joten samalla runon asialla ovat niin amatöörit kuin ammattilaiset, ja siinä on yksi syy, miksi Runopuulaaki on päättänyt maksaa SM-kisan voittajille rahapalkinnot ja päivärahat. Muita kuin rahapalkintoja on jaettu joka kerta tähänkin asti ‒ aivan kuten Poetry Slamien perustaja Marc Smith esitti järjestäessään ensimmäiset slamit vuonna 1986.

Kolmas syy palkkioihin on loppukilpailun mahdollinen nettiin striimaus, jota hoitaa kuopiolainen Snellman-instituutti. Striimauksesta ei nimittäin voida maksaa finalisteille erillistä korvausta niin kuin kirjailijoiden tekijänoikeuksia valvovan Sanaston mukaan kuuluisi tehdä.

Runopuulakin historiassa ehkä ainutlaatuiseksi jäävän palkanmaksun mahdollistaa OLVI-säätiön 2 000 euron ja Valtion kirjallisuustoimikunnan myöntämä 4 000 euron apuraha Kuopio Festivalsille kolmipäiväisen Kuopion Runofestivaalin järjestämiseen.

Kuopio Festivalsin ja Snellman-instituutin lisäksi talkoissa ovat mukana Pohjois-Savon kirjallinen yhdistys Vestäjät, Lahden Runomaraton ja Möysän Esso, Pub Albert Kotkasta, Huutomerkki ry Oulusta, Keski-Suomen Kirjailijat Jyväskylästä, Kirjan talo Turusta, Tulenkantajat Tampereelta sekä Poetry Connection ja Nuoren Voiman Liitto Helsingistä.

Runopuulakin SM-finaalin voittajan palkka on 500 euroa ja Savon Sanomien lahjoittama kiertävä palkinto Runonjalat-teos. Kultamitalipalkastaan runoilija joutuu maksamaan veron, koska vain valtiolta erikseen anotut palkinnot ovat verovapaata tuloa.

Hopearunoilija saa 300 euroa ja kolmanneksi runoillut 200 euroa. Lisäksi kaikille kymmenelle finalistille maksetaan päivärahat, jotka ovat verotonta tuloa, korvataan matkakulut halvimman matkustustavan mukaan ja ilmainen yöpyminen onnistuu hotelli Cumuluksessa rautatieaseman nurkalla.

Kahdeksan karsintaa
yli 80 runoilijaa

Kahdeksaan tänä keväänä järjestettyyn karsintaan eri puolilla Suomea osallistui 87 lavarunoilijaa.

Kuopiossa ravintola Maljassa lauantaina 24.5. runoiltavaan finaaliin ovat lunastaneet paikkansa Tomi Astikainen Kuopion karsinnasta, Annukka Hautala Kotkasta, Ina Hurskainen Lahdesta, Illmari (Ilja Lehtinen) Helsingistä, Lassi Kalleinen Oulusta, AP Kivinen Tampereelta, Kalle Talonen Turusta ja Mika Terävä Jyväskylästä. Ravintola Maljan keräilyerästä perjantaina 23.5. jatkoon pääsee vielä kaksi runoilijaa.

Kuopion Runofestivaalin lauantaipäivän päätteeksi ravintola Sampon puulaakiklubilla viihdyttää Kervinen&Sasse -duo. Luvassa on nälkäfolkia ja hirtehistä huumoria.

Runofestivaalin päättää runopiknik Pushkinin patsaalla sunnuntaina 25.5. klo 12.00 alkaen. Valkeisenlammen rannalle Pushkinin syntymäpäivien tähtivieraaksi saapuu runoilija ja kirjailija Solja Krapu Uumajasta Ruotsista. Lisätietoja: http://aleksandrpushkin.blogspot.fi/

Suomea kesäkuussa Ranskassa järjestettävissä lavarunouden MM-kilpailuissa edustaa Runopuulaakin viimevuotinen voittaja, esikoisrunoilija Mari Laaksonen Jyväskylästä.

Lisätietoja Kuopion Runofestivaalista
Kuopio Festivals: Maija Parviainen 040 562 9321 ja Heidi Kotikumpu 044 303 1380
http://www.kuopiofestivals.fi
Runokukko: Olavi Rytkönen 040 562 0836 ja Jouni Tossavainen 050 381 620.
http://www.runokukko.blogspot.fi
Kirjailijaliiton kannanotto "Kirjailija ei elä ilmaisella työllä" löytyy täältä: http://www.kirjailijaliitto.fi/artikkelit/?x18668=5209861



maanantai 5. toukokuuta 2014

Finalistit omin sanoin


"Mika Terävä 
on draamakasvatuksen
yliopistonopettaja
ja teatterin sekatyömies
Jyväskylästä."

Annukka Hautala:
"Olen syntynyt Kotkassa. Aloin kirjoittamaan tarinoita viisi-vuotiaana ja runoja yhdeksän-vuotiaana. Runoilu on minulle pakkotoiminto, koska muutenkin ajattelen paljolti symboleina ja kuvina. Tällä hetkellä opiskelen suunnitteluassistentiksi ja yritän harjoittaa rauhaisaa perhe-elämää kahden lapsen ja yhden miehen kanssa."

Ina Hurskainen:
"Olen aina innostunut sanoilla leikkimisestä ja niiden vääntelystä omituisiin asentoihin. Minulle tärkeää kirjoittaessa on se, että sanat tulevat minulta ja kirjoitan niitä itselleni. Hyvässä runossa on aina jotain mikä saa sen erottumaan muista, siksi en edes yritä kirjoittaa jotain mitä oletan muiden minulta odottavan. Tuskin osaisinkaan."

"AP Kivinen
osallistuu tänä keväänä kolmannen kerran Runopuulaakin finaaliin. Esikoiskirja Valloittaja ilmestyi viime marraskuussa. Oman tien kulkija, lavarunoilija ja laulumies harrastaa kesäisin myös katusoittoa. Tekstejä löytyy blogista: apkivinen.blogspot.fi"




Lassi Kalleinen:
"Joskus kauan sitten olin
kirjallisuudentutkija ja kriitikko.
Sittemmin työt ovat liittyneet
luontoon (Oulun kasvimuseo).
Viime vuosien rakkain
harrastus on ollut valokuvaus.
Vaimon kanssa olemme tehneet
kuva-runo -pareja omakustanteina.
Kiinnostuin vähitellen lavarunoudesta,
esityksen ja runon yhteispelistä,
mutta olen asiassa seniorisarjan
aloittelija."


"Olen Tomi Astikainen,
32, monitoimimies ja elämäntapa-auttaja. Olen kokenut yhtä sun toista: reissannut yli 40 maassa, kirjoittanut 3 kirjaa, vetänyt 300 koulutusta, johtanut vapaaehtoisjärjestöä, työskennellyt suuryrityksissä ja nyrkkipajoissa (sekä puhunut että lapioinut paskaa työkseni), ollut yrittäjä, asunut ulkomailla, rakastanut elämää, pettynyt, yrittänyt uudelleen ja toisinaan menestynyt. Haaveenani olisi päästä Naamat-festareille Muurameen esittämään lavarunoutta."

Illmari:
"Helsinkiläinen sanataiteilija ja esiintyjä.
Kaikenlaista on tullut kokeiltua, mutta tässä viime aikoina on tullut keskityttyä räppiin ja spoken wordiin.
Lyriikka on mulle sisäisen ja ulkoisen kynnyksellä seisoskelua. Melodia ja metafora. Musiikiksi mä tän kaiken miellän. Tavoittelen sitä kiilusilmäfiilistä, kun tulee ulos sellaista pötköä, jossa rytmi, ääni ja teksti resonoi keskenään."
Referenssinä toimikoon Naamioleikkejä-video:
http://www.youtube.com/watch?v=jMWxYd8pZA8
"Kalle Talonen 
on turkulainen lavarunopena ja luonnollinen henkilö, joka ei halua mitään mainintaa mistään radiohommista silloin kun puhutaan lavarunohommista. Hän on valmistautunut yllättymään iloisesti elämän pituudesta ja miettii, mitä hienoa tästäkin finaalista sanotaan nekrologissa."