maanantai 19. lokakuuta 2015

Viiden ugrikielen puulaaki Helsingin messuilla


UgricSlam runoillaan heti Helsinginkirjamessujen avajaispäivänä torstaina 22.10. klo 12:00‒13:00 Kullervo-salissa. UgricSlamin järjestää M. A. Castrénin seura ja ugripuulaakin juontavat vuoden 2015 runolähettiläs, esikoiskirjailija Erkka Mykkänen ja kirjailija Jouni Tossavainen.

UgricSlamissa on mukana runoutta viidellä suomalais-ugrilaisella kielellä. Komin-, marin-, udmurtin- ja vironkieliset runot on suomennettu. Käännökset jaetaan yleisölle etukäteen ja esitysten jälkeen runot tulkataan.

Bogdan Anfinogenov, Udmurtia.
Runoilija Bogdan Anfino- genov (s. 1990) on syntynyt Malaja Purgan kylässä Malo- purginon piirissä Udmurtian tasavallassa. Hänen äidinkielensä on udmurtti ja venäjä. Anfinogenov on valmistunut Udmurtian valtionyliopiston historiallisesta tiedekunnasta ja hän jatkaa opintojaan Udmurtian historian, kielen ja kirjallisuuden instituutissa. Anfinogenovin runokokoelma Ajšet buduštšego (2014) (Tulevaisuuden esiliina) on venäläistyneen ja udmurtti-identiteettinsä ja udmurtin kielensä löytävän udmurttinuoren kannanotto. Hänen runojaan on julkaistu sanoma- ja aikakauslehdissä.

Oleg Uljashev, Komi.
Kirjailija Oleg Uljashev (s. 1964) syntyi Voldinon kylässä Ust-Kulomin piirissa Komin tasavallassa. Uljashevin äidinkieli on komi ja hän taitaa ranskan, saksan, suomen, udmurtin ja venäjän lisäksi hantia. Kirjailija työskentelee Komin kielen, kirjallisuuden ja historian instituutin kansantieteen osaston johtavana tutkijana. Seitsemän näytelmän ja kuuden proosateoksen lisäksi Uljashevin runoja, satuja ja kertomuksia on julkaistu yhteiskokoelmien ja aikakauskirjojen lisäksi sanoma- ja kirjallisuuslehdissä.

Valeri Alikov, Mari.
Kääntäjä ja kirjailija Valeri Alikov (s. 1960) on syntynyt Marin tasa- vallassa Venäjällä ja hänen äidin- kielensä on vuorimari. Alikov asuu nykyään Helsingissä ja hän on kääntänyt runsaasti suomalaista klassikko- ja nykykirjallisuutta vuorimariksi, mm. Aleksis Kiven Seitsemän veljestä ja Mika Waltarin Sinuhe egyptiläisen. Kirjailijanimellä Valeri Mikor hän on julkaissut runoja ja toimittanut vuorimarinkielistä kirjallisuus- ja kulttuurilehteä Tsikmä.

Jaan Malin, Viro.
Runoilija Jaan Malin (s.1960) asuu Tartossa Virossa. Hän on opiskellut Tartossa viron kieltä ja folkloristiikkaa, julkaissut kahdeksan runokirjaa sekä toimittanut viroksi Ilmar Laabanin teoksen Sanasylysten systeemit ja palindromikirjan Eludrooge ego-ordule. Luulur-nimellä hänestä on tullut
kansainvälisesti tunnettu äänirunoilija. Malin järjestää marraskuussa Euroopan mestaruusslamit Tartossa, jossa Suomea edustaa toukokuussa Runopuulakin voittanut runoilija AP Kivinen Jyväskylästä.

Silja Järventausta, Suomi.
Runoilija Silja Järventaustan (s. 1977) esikoiskokoelma Patjalla meren yli ilmestyi keväällä 2006. Toinen runokokoelma Liputettu päivä oli Tanssiva karhu -palkintoehdokas. Kolmas teos Hyvän yön puisto (2012) oli Einari Vuorela -ehdokas ja se voitti Mahdollisen kirjallisuuden seuran kirjallisuuspalkinnon, joka myönnetään proosan ilmaisumahdollisuuksia rikastuttavalle teokselle. Järventaustan runojen käännöksiä on julkaistu muun muassa italialaisessa antologiassa Il limite della neve sekä teoksessa Yellow City - Illustrated Stories from Helsinki. Muutama Kaupungin lippuluukulla -kirjan runoista on pohjana kamarikuoroteokselle Katukaupunki, joka esitettiin syksyllä 2014 Helsingin musiikkitalossa. Suomalais-ugrilaisiin kirjallisuuskongresseihin Järventausta on osallistunut Petroskoissa 2006 ja Unkarissa 2015.


"Runopuulaakista juonnetun Ugripuulaakin lähtölaukaus runoiltiin Helsingissä M. A. Castrénin seuran Sukukansapäivillä lokakuussa 2009. Tässä ensimmäisessä Finno-Ugric Poetry Slamissa oli mukana kaksi runoilijaa Suomesta (Heli Laaksonen ja Ville Hytönen), Virosta (Jan Kaus ja Jürgen Rooste) ja Unkarista (Tamás Kettös ja Endre Szkáros). Viimeisellä kolmannella kierroksella runoilivat vastakkain Hytönen ja Rooste, ja voitto meni Tallinnaan." (UgricSlam! 2010, ntamo 2010, 5)

Oulussa vuonna 2010 runoillussa UgricSlamissa oli mukana yhdeksän kieltä ja kolmetoista runoilijaa. Tämän tähän asti laajimman ugripuulakin, joka järjestettiin XI suomalais-ugrilaisessa kirjallisuuskongressissa, voitti saamea edustanut Niillas Holmberg.

PS

Helsingin kirjamessujen ohjelmassa on myös toinen runopuulaaki sunnuntaina 24.10. klo 16:00 alkaen Takauma-lavalla:

Otsikko: Suomen kirjailijaliitto esittää: poetry slam -kilpailu
Esiintyjä: Anja Erämaja, Harri Hertell, Juho Nieminen, Heli Slunga
Sijainti: Takauma
Alkaa: 25.10.2015 16.00
Kuvaus: Runopuulaaki on leikkimielinen lavarunouskilpailu, jossa runoilijat ottavat mittaa toisistaan. Lavalle nousevat ja riimejään tarjoilevat Anja Erämaja, Harri Hertell, Juho Nieminen ja Heli Slunga. Juontajana Jouni Tossavainen.

Ei kommentteja: