maanantai 25. syyskuuta 2023

Kirjakantissa on runoiltu 20 vuotta

Savon Sanomat 5. syyskuuta 2004.
Runopuulaaki oli mukana ensimmäisessä Kirjakantissa syyskuussa 2004. Lavarunouden SM-karsinta runoiltiin Vanhassa satamassa, ja Turun kirjamessujen finaaliin matkusti Otto Ripatti. Turussa mestaruuden vei tamperelainen Maria Siironen.

Siironen palkittiin Savon Sanomien lahjoittamalla Runojalat-teoksella. Vuosittain jaettavan kiertopalkinnon suunnitteli Kuopion muotoiluakatemian opiskelija Noora Tarkiainen.

Vuoden 2005 SM-finaali kuului jo savolaisen kirjallisuustapahtuman Kirjakantin ohjelmistoon. Suunnitelmissa oli, että Kirjakantin kivijalaksi olisi rakennettu Suomen suurin esittävän runouden tapahtuma. 

Savon Sanomien juttu Kirjakantin
ensimmäisestä infosta 21.8.2004 

Kiitos Leevi Lehdon Kirjakantti yritti myös kansainvälistyä, kun Kuopiossa kuultiin ja nähtiin mm. Christian Bökin, Charlie Morrown ja Cia Rinteen kokeilevaa äänirunoutta. Huipentumaksi jäi kuitenkin vuosi 2010, kun Radio Suomi lähetti suorana sekä kaikki SM-karsinnat että ravintola Kaisaniemessä Helsingissä runoillun finaalin.

Suuri sortui alhaiseen Snellman-instituutin otettua vetovastuun Kirjakantista, josta piti tulla kaikkien kaupungissa järjestettävien kirjallisuustapahtumien sateenvarjo. Käytännössä kävi kuten Kanttilan remontille, jota on suunniteltu vasta 30 vuotta.

Konstilla ja toisella Pohjois-Savon kirjallinen yhdistys Vestäjät on saanut rahoitusta sen verran, että Kirjakantti on saatu kasaan ja joka kerta Runopuulaaki on keikkunut mukana ohjelmistossa.

Valoa on luvassa marraskuuhun 2023 sanataidekoulu Aapelin rohkeiden naisten otettua vetovastuun Vestäjistä ja kirjallisuustapahtumasta. Ankarimmin urakka lepää puheenjohtaja Sari Siltavuoren hermojen ja harteiden varassa. 

Kirjakantin
ensimmäiset
järjestäjät.

Torstaina 16.11. Runopuulaakia ei runoilla ravintola Pannuhuoneella Heli Laaksosen suomentamalla nimellä Runopuulaaki vaan Poetry Slamina. Slamilla  houkutellaan yliopiston kansainvälisiä opiskelijoita Savilahden kampukselta moottoritien ali keskustaan ja sitä tietä paikallisen kulttuurin pariin. 

Ääntä opiskelijoiden haalareista irtoaa, se on kuultu kaduilla, kentillä ja kapakoissa pitkin syyskauden aloitusta. Kaupunkiin juurtuminen on toinen juttu. Kansainvälistä taidetta, joka kuuluu esimerkiksi Kanttilan kulttuurikeskuksen kehittämissuunitelmaan, on tarjolla niukasti verrattuna viimeiset vaalit voittaneeseen sysisavolaisuuteen.   

Juhlavuoden lehdistötiedotteen on laatinut bloggari, kriitikko ja toimittaja Aino-Maria Savolainen.

20. Kirjakantti nousee suosta –
juhlavuoden ohjelmisto on entistä
laajempi

Perinteikäs kirjallisuustapahtuma Kirjakantti järjestetään 13.–18.11.2023 teemalla Suo rauha!

Lehdistötiedote 2004.
Korkeatasoinen ohjelma on aiempia vuosia laajempi ja tapahtuma kestää koko viikon maanantaista lauantaihin tarjoten monipuolista ohjelmaa kaikenlaiselle yleisölle. Tapahtumaviikolla on mukana lähes 50 esiintyjää ja tapahtumia järjestetään Kuopiossa, Iisalmessa ja verkossa.

– Uutuutena on yhteistyö kansainvälisten luontodokumenttielokuvien ja -tekijöiden sekä vuoden aikana maaseutualueilla järjestettävien sanataide- ja kirjallisuustyöpajojen kanssa. Ohjelmasta nousevat esiin muun muassa luontosuhde sekä turvallisuuteen ja rauhaan liittyvät teemat, taiteellinen johtaja Sari Siltavuori kertoo.

Perinteiseen tapaan yleisö pääsee nauttimaan kirjailijahaastatteluista ja -tapahtumista, seminaareista, kirjallisuusklubeista ja työpajoista. Lisäksi kaupunginkirjastolla järjestetään lapsiperheille suunnattu Kirja Astuu Ulos Kansistaan (KAUK) -elämystila sekä juhlanäyttely. Juhlaviikon aikana julkistetaan myös tämän vuoden Savonia-palkintoehdokkaat. Tapahtumiin on vapaa pääsy!

Kirjailijavieraina nähdään muun muassa Janne Saarikivi, Maria Turtschaninoff, Jenni Räinä, Karoliina Niskanen ja Johanna Venho.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:
Sari Siltavuori puh. 040-8655665 email tahtiaani@gmail.com

Tutustu ohjelmaan täällä: https://kirjakantti.fi/ohjelma/

Savon Sanomien jälkijuttu 7. syyskuuta 2004.


1 kommentti:

Jouni Tossavainen kirjoitti...

LAVARUNOUDEN SUOMEN MESTARIT 2000 - 2023, JOTKA LÖYTYVÄT MYÖS BLOGIN ALATUNNISTEESTA:

2001 TERO IPATTI, KUOPIO

2002 TARJA RUIPPO, KUOPIO

2003 JUHA MÄKINEN JYVÄSKYLÄ

2004 MARIA SIIRONEN, TAMPERE

2005 ANNA TURUNEN, TAMPERE

2006 JOUKO SAKSIO, OULU

2007 JOUKO SAKSIO, OULU

2008 KARI RAINERANTA, TAMPERE

(2008 KUN TERO IPATTI EI PÄÄSSYT MUKAAN, SLAMMESTAREIDEN MESTARIKSI RUNOILI ENSIMMÄISEN SM-KISAN KAKKONEN HELI LAAKSONEN KUOPIOSSA.)

2009 ILKKA MARKKULA, SIILINJÄRVI

2010 JUKKA KERVINEN, KUOPIO

2011 SEIJA HÄMÄLÄINEN, KUOPIO

2012 JUHO KUUSI, HELSINKI

2013 MARI LAAKSONEN, JYVÄSKYLÄ

2014 JERE VARTIAINEN, OULU

2015 AP KIVINEN, JYVÄSKYLÄ

2016 JUHO KUUSI, TURKU

2017 LASSI KALLEINEN, OULU

2018 NIHKEE AKKA (JONNA NUMMELA), HELSINKI

2019 SOLJA KRAPU, KUOPIO

2022 JARKKO JOKINEN, HELSINKI

2023 DILIANA STOYANOVA, HELSINKI